自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我超愛食辣冇濕疹,大肚都照食麻辣火鍋,生3個仔女都冇濕疹,皮膚好靚,但我覺得濕疹遺傳佔多吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不過我相信濕疹唔係食辣就好得返

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-11-27 11:16
記得你推介過一隻大陸藥膏,都唔得?

唔得, 那小小的濕疹很頑固~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mm233 發表於 18-11-27 11:22
係囉,佢講句四川人無濕疹你就信咩...
眼見濕疹同天氣/環境更大關係啦

就係唔多信,才會問人~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-11-27 11:15
因為我有一個毫子大的濕疹成年,好鬼煩,又怕佢擴大~

但我又唔食得辣,所以問一下是否真的嗎?

大力兄你唔食辣,可以幫個毫子濕疹揸d辣試下

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該唔會咁簡單 你試吓食少少咯

子爵府

回覆樓主:

今年食少咗真係出濕疹喎
原來關事

子爵府

好似話.. 淨係辣椒就去濕
但加左油就變濕熱

好多四川从黎到廣東食辣 身體都頂唔住.... 呢啲飲食一定要配合氣候同水質

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

一個毫子大唔算嚴重,買返d針對濕疹的護膚產品,勤力搽cream/lotion,會有改善的。

男爵府

大力大力 發表於 18-11-27 11:06
有中醫師說,有濕疹吃什麼也没有,吃辣便沒有了,你睇四川/湖南人人吃辣是沒有濕疹~

辣是去濕氣,似乎理論 ...

唔係,我奶奶好鐘意食辣,食完d濕疹發得好勁

子爵府

多數冇濕疹。我同二個女同事都喜歡食辣。冇濕疹麻煩。另外兩個揀飲擇食濕疹頗嚴重。

子爵府

我好食辣,但冇濕疹。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

由細到大都鍾意食辣,自己幼兒至成年時期,唔會生濕疹只生過暗瘡。

生咗B後體質弱咗就唔食得太辣,因為易喉嚨痛

睇中醫話我陰虛火旺,但又虛不受補

生B後,1年發1,2次濕疹,中醫叫我戒辣和甜凍,好返再食

我發覺自己唔夠休息、抵抗力弱、天氣轉變、潮濕、洗頭未乾就瞓,食辣(如X仔+凍飲)或食咗唔新鮮嘅海鮮,都有機會發濕疹/風疹。

Touchwood, 我女細個生過一次奶癬,無濕疹。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 大力大力 的帖子

有無試過大6果隻「999」藥膏?之前紅白色包裝,而家唔知有無轉

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

大力兄,你個咩位置生濕疹?

子爵府

大力大力 發表於 18-11-27 11:15
因為我有一個毫子大的濕疹成年,好鬼煩,又怕佢擴大~

但我又唔食得辣,所以問一下是否真的嗎?

朋友純種四川人,細個已有濕疹,身體弱時就出。

大宅

畀面勳章

有中醫師說,有濕疹吃什麼也没有,吃辣便沒有了,你睇四川/湖南人人吃辣是沒有濕疹~

去濕一般係指胃要去濕,因為胃怕濕。食辣除左去濕之外,仲要令到肺燥熱。四川天氣凍食辣無咁燥熱。肺主皮毛,飲D唔辣但去濕野對濕疹好D

水晶宮

我爸超愛辣,佢有濕疹

侯爵府

2018復活節勳章

我仔一食辣,就痕,所以我都提佢少食。
佢的情況,係要 moisturise 皮膚,一唔搽 cream 就發,所以佢一定一記得就搽。
佢搽普通 cream ,不是藥性, (1) Cereve (2) Lush Dream Cream ,兩隻都 work 。
另外,會少吃濕重食物,如鮮菇豆腐 etc。
佢已經成年,佢話佢學會和濕疹共存,只可以自己改變生活習慣,令情況唔好差。
每個人不同。
如果你試過食辣 work ,咁你可以用辣對付濕疹。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babynetnet 發表於 18-11-27 11:37
大力兄你唔食辣,可以幫個毫子濕疹揸d辣試下

我都有咁想過,但朋友話應該得啩~

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至