自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

祝福小朋友平平安安

侯爵府

公爵府

2024勳章

我小朋友4歲時試過一模一樣徵狀情況, 原因係抽筋前1日打左防疫針, 嚇到即刻call白車入急症訓左醫院幾日

男爵府

annakit 發表於 19-1-2 14:44
我小朋友4歲時試過一模一樣徵狀情況, 原因係抽筋前1日打左防疫針, 嚇到即刻call白車入急症訓左醫院幾日 ...

我仔最近冇打針,11月時打過流感針

你打果枝係咩針?

伯爵府

回覆樓主:

hope the doctors can find out the root cause and speedy recovery to your son.

伯爵府

wasabikingdom 發表於 19-1-2 14:25
抽筋的處理
https://www.hkfsd.gov.hk/chi/source/safety/seizures.html

yes, 千祈唔好迷信

男爵府

好媽媽勳章

tarot_elle 發表於 19-1-2 14:47

你打果枝係咩針?

我囡2-4歲差唔多個個月都抽,係好大壓力,由於抽得太密,要吃藥2年,之後無再抽。
不過樓主留意,6歲前抽同6歲後抽係唔同架。醫生解釋過,由於小孩子6歲前腦部發育未完全,有些小孩當腦部接受訊息時(尤其有感冒、發燒.....)腦部由於未完全發育,處理訊息會有機會出現混亂,所以就會出現抽筋現象,好多人都會叫這些情況是發燒抽筋,或者老人家所講的小兒急驚風。但於6/7歲後,理應腦部已發育完成,如果都有抽筋,情況及原因就同以上所講的大為不同了。
唔好意思,我唔係想令你混亂,而係我見有好多JM 同你講話佢哋的小朋友都試過,但我見大部分都是6歲以下,所以同樓主情況是不同的。

男爵府

我自己大約8歳時,抽筋過一次,因為食了過量藥物(媽帶了我睇無牌醫生),因為感冒。
抽筋入了E院,做了MRI,之後冇抽過

男爵府

Mei 發表於 19-1-2 15:02
我囡2-4歲差唔多個個月都抽,係好大壓力,由於抽得太密,要吃藥2年,之後無再抽。
不過樓主留意,6歲前抽 ...

嗯,我上網search過都知道係有唔同

我係想睇下大家點捱過呢個心理關口,我都想家庭快樂情緒都好影響健康嘅…

都好多謝各位JM嘅祝福,講左出來會舒服d,老公面前都唔想表露得太擔心

象牙宮

回覆 Mei 的帖子

完全同意你的說法. 因為我的女兒1歲多也試過抽筋. 後來入院入急症室照過曬。一路覆診到差唔多八歲之後就唔使再覆診。 因為好似八歲前同八歲後係有啲唔同。 最記得醫生講過唔可以畀佢再抽。如果再抽驚他愈抽俞愈 頻密。 但囡囡而家已經 14歲乜嘢事都冇。

珍珠宮

2018復活節勳章

wasabikingdom 發表於 19-1-2 14:25
抽筋的處理
https://www.hkfsd.gov.hk/chi/source/safety/seizures.html

睇完話勿放東西係口。 如病人咬脷應該點做?

My Egg Egg Egg Egg Easter House

男爵府

fishes 發表於 19-1-2 15:16
睇完話勿放東西係口。 如病人咬脷應該點做?

醫生話如果發現時已經咬緊,就點都係咬左,所以都唔好再猛大佢個口,萬一吞埋條斷利就弊

我果晚仲猛開塞左條毛巾佢咬住…又係咁搖佢…做錯哂

真係諗起都驚

子爵府

我姨甥2~3歲試過幾次同樣抽筋入院,
父親公務員,所有專科都照過
結論是找不到原因。
唯有賴新屋不利,即刻搬走又真系無事

會吾會新油漆,新傢俬出事?

男爵府

靚靚熊太太 發表於 19-1-2 15:06
我自己大約8歳時,抽筋過一次,因為食了過量藥物(媽帶了我睇無牌醫生),因為感冒。
抽筋入了E院,做了MRI ...

過量藥物

你媽可能都好內疚,好難受

男爵府

Tinkerbell 發表於 19-1-2 15:21
我姨甥2~3歲試過幾次同樣抽筋入院,
父親公務員,所有專科都照過
結論是找不到原因。

果晚係奶奶度…佢…的而且確係新裝修…

男爵府

好媽媽勳章

tarot_elle 發表於 19-1-2 15:07
嗯,我上網search過都知道係有唔同

我係想睇下大家點捱過呢個心理關口,我都想家庭快樂情緒都好影響健康 ...

心理關口這點我又好明白,個時亞囡因為個個月都抽(嚴格來說唔夠一個月就抽),所以真係好驚好擔心,兩年來都係咁,正如JM所講,醫生都話抽筋有慣性,所以掙扎咗一輪都決定用藥(藥有副作用,而且一食要兩年),個時一聽到佢病,或者我係街而亞囡係屋企,我電話一響就心都離晒,好驚佢又抽筋。個時我囡都做過好多測試,照MRI, 睡眠腦電波測試......
我覺得真係唔好比佢抽慣,睇左報告點講先,同問下醫生食藥對制止佢抽筋有無幫助

男爵府

回覆樓主:

公爵府

2024勳章

tarot_elle 發表於 19-1-2 14:47

你打果枝係咩針?

太耐唔係好記得, 好似係13價, 自費去診所打的

珍珠宮

tarot_elle 發表於 19-1-2 13:53
冇架…家族都冇呢個病史

醫生都講唔埋係點解…

可能真係你兩公婆嘈交嚇親小朋友呢,唔好擔心,睇定啲先,祝福你!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至