自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我上一排痛到完全吾郁得,痛到喊,入咗急證室打止痛針

birdy09    發表於 19-1-4 19:32

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

超級特務 發表於 19-1-3 16:53
更年期不是最可怕
五十肩更加可怕
宜家仲進化到有四十肩

男爵府

birdy09 發表於 19-1-3 10:37
患此痛症已大半年,做過物理治療,針灸,食中藥,開頭係可以舒緩,但過左一排還是舊模樣。晚晚半夜唔係冤醒 ...

我舅父多年前揾骨科醫生打針,效果好好,冇再痛了。

伯爵府

My sis,做手術做返好!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

birdy09 發表於 19-1-3 10:37
患此痛症已大半年,做過物理治療,針灸,食中藥,開頭係可以舒緩,但過左一排還是舊模樣。晚晚半夜唔係冤醒 ...

我都希望可以遠離佢

birdy09    發表於 19-1-4 19:20

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多D拉筋可唔可以預防呢?

男爵府

痛到轉唔到身,訓唔到覺,自從游水,消失晒,係嗰個位生左結節,舉手無辦法好似舊時一樣

birdy09    發表於 19-1-4 19:28

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

超級特務 發表於 19-1-3 16:39
呢個病好似痛夠鐘就會自己好返 ,做治療只係舒緩不適

我有幾個朋友都係患此症,佢地都係不約而同話 2 年後就好返。但中間佢地一路都有睇醫生的

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sviolent 發表於 19-1-3 16:44
請問有冇方法預防?

無,我問過西醫,佢話無特別原因有五十肩。物理治療師話可能之前自己整傷左唔知。而中醫就話可能風寒入肩,但我就算夏天都唔著背心的。所以都唔知點解會惹到呢位朋友

我覺得平時多做運動,拉下筋會有啲幫助。

翡翠宮

bsiub 發表於 19-1-3 17:15
回覆 birdy09 的帖子

我同你嘅情況差唔多, 經常夜晚冤冤痛而痛醒。

我依家嘅情況與心情同你一樣,真係醫到無晒心機。我終於明白點解長期病患的人會厭世,果種無助,真係不足為外人道

你要加油,大家都要快啲好返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你點痛, 我知. 痛到隻手得番30%郁得. 得番隻左手沖涼, 背脊齋淋洗唔到番梘, 要掛條沖涼巾在檣, 用背脊去整乾.

加油, 拉根, 拉完用熱水袋敷, 針灸. 我半年至叫無咁痛.

翡翠宮

suetchingBB 發表於 19-1-3 19:49
諗起都好痛,我都開始有呢個問題,好辛苦

你快啲揈多啲膊頭,好似我咁痴孖筋就大鑊鳥

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 19-1-4 19:30
你點痛, 我知. 痛到隻手得番30%郁得. 得番隻左手沖涼, 背脊齋淋洗唔到番梘, 要掛條沖涼巾在檣, 用背脊 ...

你右手有事,陰功啲 我依家成日用右手,都驚佢勞損。咁你依家好返未 ?

伯爵府

sviolent 發表於 19-1-3 16:44
請問有冇方法預防?

平時做多D 郁動肩膀運動

男爵府

birdy09 發表於 19-1-4 19:27
我依家嘅情況與心情同你一樣,真係醫到無晒心機。我終於明白點解長期病患的人會厭世,果種無助,真係不足 ...

#11 呀! 你買返條衫扮terminator 啦, 冬天著黎瞓, 好快你就無咁痛

我介左挨牆碌地, 吹風扇仔, 夏天要著有領短袖衫, 著保護衣涼冷氣, 冬天著埋黎訓
夾埋中醫治療, 堅快有進展

有領風難d 吹入手較, 咁你會好好多架啦

你隻手坐緊月架,我work 你都work 架!

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

翡翠宮

dndoomostt 發表於 19-1-4 20:34
#11 呀! 你買返條衫扮terminator 啦, 冬天著黎瞓, 好快你就無咁痛

我介左挨牆碌地, 吹風扇仔, 夏天要著有 ...

隻手坐緊月 會乖乖聽話,即去睇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

birdy09 發表於 19-1-4 19:36
你右手有事,陰功啲 我依家成日用右手,都驚佢勞損。咁你依家好返未 ?
...
而家好番了, 你唔使驚, 一定好得番。 但一定要忍痛拉。 拉完耍敷暖包。 我左右手都試過, 隻右手咁大鑊, 年多後又到左手, 有經驗, 拿拿淋拉, 敷, 2個月。

到2隻手網球手, 因攞重野。 又針又敷暖包。 又幾個月。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-4 21:59
而家好番了, 你唔使驚, 一定好得番。 但一定要忍痛拉。 拉完耍敷暖包。 我左右手都試過, 隻右手咁大鑊 ...

係啦, 攞重野同凍親, 係好易中招!

醜樣麻煩都要拉車仔, 再唔係走多幾輚當運動, 搬左一堆返屋企先, 睇政府中醫都貴貴地架麻

象牙宮

dndoomostt 發表於 19-1-4 23:28
係啦, 攞重野同凍親, 係好易中招!

醜樣麻煩都要拉車仔, 再唔係走多幾輚當運動, 搬左一堆返屋企先, 睇政 ...
我以前住唐樓, 要行樓梯, 車仔都唔掂。 真係好傷。

首頁

尾頁

跳至