自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

趁未過1個月,早走早著。

跟著咁既上司,日後日子好難捱。

珍珠宮

一去不回 發表於 19-2-4 01:01
明白啊 就係朋友覺得好似明玩佢 黑當白講 佢先咁吾開心

可能你朋友職齡淺
我諗我一聽到3個星期果度
已心中有數上司係乜料
唔會哂氣搏咀
暗底密密搵工
呢個世界有樣野叫無妄之災
所以做人要正面樂觀啲
先有好運㗎
希望你朋友下份工做得開心又順利啦

大宅

brindlewin 發表於 19-2-4 01:00

執住兩星期3星期好幼稚,仲要數埋人地幾多日冇教?樣樣真 ...

好多謝你回覆,我發現係BK 真係另人眼界大開。

我上來問,就係知我個人不善辭令,希望能向各位討教。吾岩聽都可直講 反正大家都係網友,互不相識。

我不認同係執著,只係好似有人造你,你只係拿出証據反駁而已。有需要下下就叫人讀職訓班嗎? 成日請人成日炒人

大宅

一去不回 發表於 19-2-4 01:18
好多謝你回覆,我發現係BK 真係另人眼界大開。

我上來問,就係知我個人不善辭令,希望能向各位討教。吾岩 ...

難道上司會同人講 自己安排差 一味旨意上手交接 但連內部電話表都無張? 上司就無問題?

成個部門走晒 入職耐那個係比我朋友早入職3週

難道你又期望別人出手? 就係無先入為主 係後來先知係咁

大宅

搵過份啦

大宅

唔好煩我 發表於 19-2-4 00:44
你朋友直接指正係三星期兼有段時間無交接無上司?如果係咁,你朋友好唔識做,好唔襟撈
...

係喎⋯我識一個又係咁⋯⋯仲唔知自己咁做會踩地雷

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

騎牛搵馬,人人都有阿媽生,返工返到咁唔開心,唔值
祝好運

大宅

yurijm 發表於 19-2-4 01:06
可能你朋友職齡淺
我諗我一聽到3個星期果度
已心中有數上司係乜料

她職齡不淺 只係比較少轉工 同真心覺得佢運氣不好

可能我表達未到位,令人覺得我朋友執著週數 但我比較明白她 因她一直有講其他例子 只係我覺得週數問題巳令人覺得不須多講 係搬龍門 邊有人會咁講 咪即係黑講成白? 咁同林鄭話150 個同 公共房屋資源 緊拙無直接關係 麻煩佢係申請大堂企30分鐘 佢一定不會講出呢種說話! 我真係估吾到其他人會覺得咁樣係好正常。

人都係爭一口氣 工係要揾過 但吾好好似砌生豬肉囉

你吾出聲人地會當你啞既,不過多謝您回覆

大宅

禁止發言 發表於 19-2-4 01:33
係喎⋯我識一個又係咁⋯⋯仲唔知自己咁做會踩地雷

係喎。。。我識一個又係咁。。。仲吾知上司吾係衰到出面,人地無機會當面指正。。

子爵府

一去不回 發表於 19-2-4 01:24
難道上司會同人講 自己安排差 一味旨意上手交接 但連內部電話表都無張? 上司就無問題?

成個部門走 ...

咁不滿,勸搵過另一份工

但我想講主要係要改變一下自己心態
1).上司有冇錯,如交接工作等...都不應由一個新入職同事提出...如果上司覺得有問題就已經唔會咁,佢鬧得仲要駁嘴就變左你錯
2).着眼2星期3星期,仲要計埋日子...對件事無用,所有公司同上司覺得一埋位第一日已經要自動波去...仲要教2星期?上司只會覺得係你問題
3).每個人都有唔同觀點,一定覺得自己無錯...但要記住佢係上司,你只係要跟住做就好...你提出問題同駁嘴跟本冇好處
4).如果真係覺得問題咁大,可越級投訴...但認為公司會保邊個?
總結,學識放寛心,提高自己IQ,EQ,自己新入職就多做事少說話,想長做就跟公司文化,上司的無理取鬧就唔好上心...
唔開心夾唔到就早啲搵下一份新工,無謂浪費時間
如果不甘心比上司玩就只有爬佢頭做佢上司

水晶宮

你朋友一嘢就頂個上師就已經死罪啦,仲啱啱返工冇耐!要學精d, 唔襟撈既話轉去其他公司都死!

伯爵府

一去不回 發表於 19-2-4 00:56
都好怕要人樣樣一到位就識飛嘅人

咁洗乜要試用期

其實如果做得不是應該有能力?
如果乜都唔知係僥幸入到公司

我家人近日就係比依d人煩
無做 位新人日日whatsapp搞到想轉電話
我家人當初冇人可以問一樣自己摸下公司資料做起
如果冇人答 份文件/要處理的一直放係度成個月?
等得人答 自己都搵好答案啦

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 一去不回 的帖子

其實重點唔係兩週定三週,係上司難頂仲點做落去,趁未過試用期早走早著

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一去不回 發表於 19-2-4 00:35
朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳 ...

根本唔駛堅持咩2週同3週, 分別唔大喎, 俾多一個禮拜你朋友都係未上手. 正如d 人話返1年工等於冇工作經驗一樣. 你朋友咁都駁咀, 佢應該預左唔會仲返呢份工啦?

咁咪辭職囉, 返左2個幾禮拜工啫, 駛乜咁上心.

珍珠宮

其實兩星期又好,三個星期又好~呢d根本唔係應該斟酌ge地方。好明顯個上司同你朋友非常不夾,就算你朋友努力100分,做足100分,個上司扔會諸多挑剔,快走唯秒!

公爵府

一去不回 發表於 19-2-4 00:35
朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳 ...

嘅然你朋友即時搏咀咁大胆,仲有咩好喊呢。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

一去不回 發表於 19-2-4 00:56
都好怕要人樣樣一到位就識飛嘅人

咁洗乜要試用期

Same here
成日以為一理通,百理明。教嗰個一句起兩句止,有時唔係新人點極唔明囉,係教嗰個辭不達意而自己又唔知,鑽咗入去個死胡同只係覺得對方做乜都唔順眼。

侯爵府

無需要執著兩定三個黎拜,咁樣駁得咀相信個上司都唔會對你有乜好印象⋯搵過份擺啦。

不過下次新工叫你朋友比人話緊果陣唔好再咁多解釋,講埋d無謂野會令人印象更差。

公爵府

醒目開學勳章

唔洗諗,即走。
以後點合作落去,東家唔打打西家!

珍珠宮

一去不回 發表於 19-2-4 00:54
請問有咩問題?如果上司係咁講,好明顯係佢完全忘記呢個問題佢先有機會俾人直接指正。

上司如擺明有問題, ...

出來做嘢要識睇眉頭眼額同風頭火勢是常識吧!

上工先得果2個星期,都未知清楚老闆底細就直斥其非。職場上,對錯重要,但點同人合作更加重要。你就算幾叻,但人際關係差,無人會願意幫你。

仲有,唔單止返工,做人做事都係,處於弱勢時,唔係一定要即時反擊的。比我就忍一忍,等機會來先作大平反。連自己同對方嘅位置都未清楚就走去同人鬥,真係話你乜乜驚你嬲

好啦,我知你一定唔啱聽。真係想解決問題嘅,你可以細心諗下我講嘅嘢。只想尋求認同嘅就真係唔好意思比唔到。

首頁

尾頁

跳至