自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我見到,通常working holiday大都是在當地做租廉價勞工的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

99dogdog 發表於 19-3-7 16:01
香港份工搵緊幾多錢?呢個學歴,英國大把人有,果邊搵工都唔容易,英文唔好仲咁大想頭!英國買餸同日用品一 ...
香港份工搵緊幾多錢?>佢至從大專畢業冇做過野,做廢青,一直嫌三嫌四,又嫌人工少又嫌地方遠,佢話英國有最低工資又可以學英文,佢肯去working hoilday 唔做廢青,一家人也鄧佢開

伯爵府

99dogdog 發表於 19-3-7 16:12
冇錯,你唔做大把人做!我老公2x年前英國半工讀有做餐館有做bar, 舊年去英國旅行同啲friend傾返,而家啲人 ...

黎WH當叫做體驗下,但唔好諗住賺到咩錢,如果真係賺錢目的,留在香港肯定搵更多

大宅

回覆樓主:

要搵錢就唔好去WH啦~

大宅

RoseRose1980 發表於 19-3-7 14:53
佢話最 差咪去中國餐館做有最低工資80蚊又包兩餐嘅話,應該儲到錢返香港

黑工比大概5鎊。。而家無包住架啦~

大宅

RoseRose1980 發表於 19-3-7 16:14
香港份工搵緊幾多錢?>佢至從大專畢業冇做過野,做廢青,一直嫌三嫌四,又嫌人工少又嫌地方遠,佢話英國有最低 ...

有啲餐館老闆有宿舍,但都要收錢。一百至二百鎊每個月。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都已27,既然都話佢肯去做黑工好過係香港做癈青,咁有咩擔心? 咁大個,只需同佢講,照顧好自己,支持你,無論好壞都要自己去承擔,將來點都係一個好經歷…… end of story

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

27歲都唔工作,感覺係搵籍口離開屋企繼續hea
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 19-3-7 17:34
都已27,既然都話佢肯去做黑工好過係香港做癈青,咁有咩擔心? 咁大個,只需同佢講,照顧好自己,支持你, ...
agreee!!

樓主可以做嘅, 就係祝侄仔good luck!!!

男爵府

減齡達人勳章

與其諗佢賺唔賺到錢,應該更加擔心佢去到要問屋企人借錢黎生活。既然香港都嫌做野辛苦,只可以講去到嗰邊做餐館會更加辛苦

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

隔離屋有個女仔幾年前去左WH, 到而家都仲未返, 應該係果邊定埋居

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-7 06:53
佢話最 差咪去中國餐館做有最低工資80蚊又包兩餐嘅話,應該儲到錢返香港

80蚊x40 都係得3200,如果唔跟labour 做多d鐘,但老闆未必比最低工資

包兩餐,仲包唔包住?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Conybrownbb 發表於 19-3-7 07:26
好多中國餐館唔會跟最低工資

Agree, 就算跟果d又要交稅

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-3-7 18:14
Agree, 就算跟果d又要交稅

咪係。如果交埋稅真係人工大打折扣,佢估香港咁低稅率咩

男爵府

回覆樓主:

英國除了交稅仲一樣嘢叫national insurance, 我當佢好過最低工資少少,有16k 英鎊一年,其實都只有1200一個月落袋,未計生活費

想計出糧要交幾多稅,可以上網用take home salary UK 計

侯爵府

2024年龍年勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-7 13:38
姪仔今年27歲,學歷係high dip英文聽同講都唔好 讀工程, 冇任何工作經驗唔知可唔可以喺英國搵份工程做,侄 ...

working holiday多數做d低等d野, 我fd大學都係做侍應同摘水果

侯爵府

2024年龍年勳章

RoseRose1980 發表於 19-3-7 16:14
香港份工搵緊幾多錢?>佢至從大專畢業冇做過野,做廢青,一直嫌三嫌四,又嫌人工少又嫌地方遠,佢話英國有最低 ...

可以賺甘多, 大把人去啦

瑪瑙宮

Conybrownbb 發表於 19-3-7 18:17
咪係。如果交埋稅真係人工大打折扣,佢估香港咁低稅率咩
...

賺到夠自己4圍玩下已經萬幸,唔好諗帶錢返香港

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

working holiday visa係無限制你做D咩工作,有本事有人請,搵番工程呢行都無問題,我之前識對夫妻,個男既係英國公司由香港請過嚟英國,公司除左幫佢同佢家人申請visa之外,仲有housing allowance。。。

而家歐盟好多人過嚟英國做D低下階層既工作,又勤力

搵番中國餐館做應該無乜問題,好多都無報稅,可以慳唔少,大部份都包食包住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

藉口姐儲錢
唔好發夢

首頁

尾頁

跳至