自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Blueberry97 發表於 19-3-12 10:55
我朋友的家人就是很怕痛, 所以要求全身麻醉. 但私家醫院的姑娘告訴他用不著全身麻醉, 如有需要, 可以開瞓 ...

唔洗擔心,我未抽前都好驚。但其實真係冇需要全麻,我除咗頭兩次,後來都係自己一個人去抽,抽完bed rest一個鐘,就可以自己返屋企。如果醫生手勢好,真係抽完行動自如。

如果驚,就叫醫生落多小小麻醉。最疼係入骨果一下,其他都還好!不過如果有得揀,選有經驗嘅中年男醫生比較好,如果醫生唔夠力,一下子鑽唔入骨,來來回回搞幾次,會幸苦好多。

大宅

ayakaya 發表於 19-3-12 16:14
唔洗擔心,我未抽前都好驚。但其實真係冇需要全麻,我除咗頭兩次,後來都係自己一個人去抽,抽完bed rest ...

多謝您!可否pm我你在那間醫院做和醫生。

男爵府

ayakaya 發表於 19-3-12 16:14
唔洗擔心,我未抽前都好驚。但其實真係冇需要全麻,我除咗頭兩次,後來都係自己一個人去抽,抽完bed rest ...
我爸爸80幾歲,醫生要佢抽尾龍骨位,佢好驚痛,又驚抽完之後連行路都冇力,所以拒絕抽,其實個傷口有幾大?同一般針筒抽血?一聽到抽骨髓就驚,好似好大手術咁,但睇到你地講,又好似好簡單咁嘅。

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

allin 發表於 19-3-13 01:11
我爸爸80幾歲,醫生要佢抽尾龍骨位,佢好驚痛,又驚抽完之後連行路都冇力,所以拒絕抽,其實個傷口有幾大? ...

用粗度似一枝原子筆芯咁粗既針筒抽 傷口比正常針大啲啲,抽完有膠布貼實,冇事喎!

男爵府

loloyen 發表於 19-3-13 01:26
用粗度似一枝原子筆芯咁粗既針筒抽 傷口比正常針大啲啲,抽完有膠布貼實,冇事喎!
...
原來係咁簡單,請問你地抽完有冇覺得腰骨痛? 即時復原?你覺得老人家係咪都承受到呢?

大宅

allin 發表於 19-3-13 01:50
原來係咁簡單,請問你地抽完有冇覺得腰骨痛? 即時復原?你覺得老人家係咪都承受到呢?
...

我抽完大概有兩三日會覺得腰骨有D陰陰哋痛,但行路係完全冇問題。大概係去gym之後痠痛嘅四分一咁痛?老人家應該會耐過我,但應該都還好。

同埋抽果陣時係有一種身體入面有嘢被吸走嘅feel,疼痛度還好,但係心理上老人家可能會驚,哩個過程大概5-10秒度。其實抽骨髓快手嘅話,整個過程由清潔麻醉到搞掂都係十兩分鐘,我覺得凹柴腳仲痛過佢!

個痛感老人家照計係冇問題嘅,我會concern嘅係老人家十個入面有8個有骨質疏鬆嘅問題,骨比較脆,哩樣會唔會令到個傷口比我哋後生大呢?唔知你屋企人具體情況如何,你可能都係要同醫生傾下比較好。

男爵府

回覆 ayakaya 的帖子

好多謝你咁詳細說明,我地係睇政府,見醫生比較難,我爸爸一聽到抽骨髓就好抗拒,加上佢之前造過手術,身體弱咗好多,80幾歲骨頭脆,真係要再搵醫生問清楚,謝謝你意見。

大宅

allin 發表於 19-3-13 17:06
回覆 ayakaya 的帖子

好多謝你咁詳細說明,我地係睇政府,見醫生比較難,我爸爸一聽到抽骨髓就好抗拒,加 ...

冇客氣,祝您爸爸身體健康!

禁止訪問

水晶宮

親親我好媽 發表於 19-6-16 12:16
請問費用幾多?

2萬元左右

禁止訪問

水晶宮

親親我好媽 發表於 19-6-17 18:13
請問係邊個醫生?係血科醫生嗎?可以介紹嗎?謝謝

不是血科醫生,是腎科醫生,因為首先腎受傷害,但腎本身無問題,腎科醫生才建議抽骨髓,才發現血有問題,我可以介紹血科醫生給你,但我的血科醫生是在香港區,病人多數住養和,不知道會否過九龍,也不知道抽骨髓要多少錢。

禁止訪問

水晶宮

親親我好媽 發表於 19-6-17 18:20
養和梁憲孫醫生嗎?

不是,我睇區永仁醫生,有自己醫務所,病人有需要才入院。

男爵府

Blueberry97 發表於 19-3-12 01:12
朋友家人要抽骨髓,請問有無JM知道邊間醫院有得全身麻醉?

我爸爸抽過,當年都7x 歲
醫生解釋過,如果全麻,會提高過程風險

首頁

尾頁

跳至