夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mingmama 發表於 19-3-22 06:28
呵呵一樣喎~個女兩歲幾時我們都帶過佢去澳門~都係自己行行行~冇抱過~其實佢一識行~我們已經好 ...

我個女而家都行得好快,快到我追唔到佢。果陣去澳門佢得兩歲,排隊等入禁區時,佢一個人仔唔出聲將個袋搬前啲,好大力!

大宅

搵日搵個理由叫你老公連續兩日湊個女無人幫,等佢體驗下湊b唔係講咁易!

不過又真係唔好一喊就氹,如果我個仔亂發脾氣而喊我都係唔會理佢的,等佢自己冷靜。成日氹佢會覺得一喊就有人理,佢會越喊越勁。當然我仔到而家都會亂發脾氣,但唔理佢一陣好快收聲。慢慢黎,頭幾次佢會喊好耐,忍心啲,慢慢佢知喊呢招唔work,就會好啲架啦!

同老公傾下,教小朋友真係要父母一致。小朋友好醒,佢會睇出邊個易心軟架。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

老公講既野有其道理
樓主就一味嬲
佢只係自己懶湊
你唔鍾意佢方法唔代表係佢個方法唔work
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

cometingliu 發表於 19-3-21 21:53
男人,講就容易,平時唔係佢湊開。樓主係ftm,知道阿女脾性,亦了解阿女喊住要痴媽咪,唔係純粹因為心軟,而 ...

我都想話,男人,得把口。
我老公夠話我成日就個女,成日比零食佢,咁唔得,咁又唔得。
到我唔係到,佢自己湊,我係cam睇住,佢咪做晒一樣既嘢。
我掩住咀笑。

男爵府

每個人湊小朋友方法都唔一樣,但兩公婆湊小朋友要有共識,最忌係小朋友面前嘈,我老公都係叫我由佢,但由細佢想我就會抱,抱得幾多年呀。

男爵府

小艾美 發表於 19-3-22 13:08
我都想話,男人,得把口。
我老公夠話我成日就個女,成日比零食佢,咁唔得,咁又唔得。
到我唔係到,佢自 ...

畀返佢睇啦

珍珠宮

stellachan1203 發表於 19-3-21 22:12
多誰妳嘅留言,睇完心舒服好多。C6平時片都懶換一块,有日休息,俾佢全日負責換片,最後發憫憎嫌我囡(emoj ...

網友100%支持你都無意思,你需要同老公達成共識
媽媽角度要盡量滿足呀女訴求
爸爸角度想呀女喊少d、有自理能力,肯自己行同自行入睡
你心痛呀女喊,爸爸都心痛呀女成日喊
知道小朋友扭抱可以鼓勵小朋友行,話哥哥姐姐都係拖住行~好叻
避免小朋友午睡時間出街,以免小朋友太攰同眼瞓而情緒不穩
夜晚瞓覺前要喊一輪,明顯係太攰,早d安排小朋友上床瞓覺,識得自行入睡都係一種自理能力
老公寧願打機唔湊女,可能覺得同你相處成日為咗呀女而鬧交、大家溝通唔到,佢就索性打機
夫妻相處唔好只計邊個錯,要多溝通、多諒解,大家出發點都係錫呀女

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

stellachan1203 發表於 19-3-21 20:22
阿囡做事一百分就系應該嘅,如果唔合格低分就系因爲媽媽冇教好

其實呢!你老公都啱架,唔係咩都幫個女做哂,個女無死無病就叫照顧。成功嘅 ftm 係能夠培育個小朋友自律,自理。你個女喊住拎紙巾叫你幫佢抺眼淚,點解佢唔自己抹呢?係2歲咁大個少少自理都唔得定詐癲納福呢?你個女咩都喊一餐,扭一餐。你有無事後同佢檢討同教返佢?從你描述日常,你的確無教好個女,你似工人姐姐嘅手法,對個女咩都幫佢做,揹出抱入,咩都順佢意,但求小主人(你女)唔喊唔扭,主人(你老公)唔投訴就阿彌陀佛!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

stellachan1203 發表於 19-3-21 20:20
佢系要求無論咩原因喊都唔好理(除咗系受傷喊可以理),根本就冇“共情”可言,好似佢叠高高倒了,挫折而喊 ...

為呢啲喊真係唔可以呵得太多喎!就算呵完都要教返佢下次點處理。第一次呵,第二次半呵半引導佢,到第三次真係唔應該再即時呵佢理佢。否則你永遠俾個女食住你同佢嘅脾氣會越大越差。

別墅

你唔識教。講完。

男爵府

有時見到啲細路特別扭計其實好多時都係縱出來的

男爵府

Gore 發表於 19-3-22 16:06
你唔識教。講完。

同意。
樓主係ftm更加唔應該咁教女,你呢種類似姐姐/長老既湊小朋友方式真係
小朋友好醒,知道邊個心軟,你試下放低個女比你老公湊一日睇下佢喊唔喊?知道喊都無用就費事喊架啦~樓主你自己檢討下,再同老公傾下啦,教小朋友要有共識,縱到變公主都要一齊縱,再咁落去會影響一家人既感情。

子爵府

回覆樓主:

你老公有佢道理,佢平時冇咩點揍女,唔代表佢嗰套教女方法係唔岩個喎

你唔好咩都take it personal,然後就反擊個老公平時點點點。長此落去,唔好怪佢打機唔理你,然後個女又愈黎愈惡教。

子爵府

畀面勳章

我覺得你老公講嘅嘢冇錯,我都係咁樣教,而且係小朋友更細個既時候,所以我D小朋友從來唔會扭計,你女已經兩歲幾,跟本唔洗抱甘多,習慣比佢扭大個只有更扭,而家唔教大D教唔到架

別墅

我老公原本都係唔忍心見到bb喊,要走去抱
後來我放手由得佢抱,由得佢自己湊,佢先覺得bb只係扭抱,抱到自己手痛都仲唔夠
所以宜家有共識適當時候先會抱一陣

珍珠宮

回覆 stellachan1203 的帖子

如何教女不喊,種種方案樓上都有提及。我與前夫教三個女還有一種方案:
我同前夫點樣在教女方面有分歧,都不在女面前見到我兩的分歧。

既然妳老公先在女面前聲明唔準抹,你點都唔好在女面前同老公唱反調。
如此令到老公更難教女。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

琥珀宮

但某程度你老公都講得啱
坐低心平氣和同你老公傾一次啦

大宅

stellachan1203 發表於 19-3-21 20:12
2歲2個月

好細啫

大宅

tchui2013 發表於 19-3-27 18:59
好細啫

唔細架啦。如果肯教3歲時已自己做好多野

首頁

尾頁

跳至