婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我侄仔返去食飯 我媽媽絕對high過我返去食飯好多 都理解既 而且嫲嫲要同孫仔視像 都吾係想就有 仲要批准 夾時間 如果我媽媽可以同到孫仔視像 我都好鄧佢開心 樓主 快d養好身體 小天使會好快返黎搵你架

禁止訪問

大宅

美之選468 發表於 19-3-29 23:05
你即時隊個電話俾C6聽,自己食飯先。

C6都覺得好煩,食飯就食飯,做咩攞住個電話遞來遞去,嘈到連電視聲都聽唔到

男爵府

咁都無計,可以少d上去?或者佢地FaceTime你打個招呼就行開會唔會好d。

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-3-29 23:07
查實個仔親過自己孫啦
呢d老人家咪個孫大個天
其他乜都唔理囉

如果我有小朋友,我未敢想像會點,查實佢個孫而家都唔認得佢,又唔肯比佢抱,又唔叫嫲嫲,可能因為咁,就想日日同個孫見面,等個孫認得佢

大宅

mini1204 發表於 19-3-30 01:27
你會吾會睇得嚴重得滞?
什麼仔緊要過孫
小朋友對比成年人,得意D可爱D,赢硬架啦, ...

可能是吧

大宅

ilovecafe 發表於 19-3-30 01:28
我覺得你應該同佢講,你只係講出你的感受。你會繼續同c6去食飯正正因為你大方,會顧你老公的感受,只係你9 ...

其實都係,我想講比c6知我嘅感受,但同時無論我幾唔想上去食飯,我依然會陪c6返去食,如果黎緊幾次上去食飯佢都仍然facetime, 我就搵機會同c6講啦

大宅

Dcircleg 發表於 19-3-30 01:45
唔好唔開心啦,可能老人家想熱熱鬧鬧一家人食飯,但孫仔又不在場,唯有一齊FaceTime 當齊人!佢唔夠sensit ...

我覺得食一餐飯都係半個鐘左右嘅事,可以食完先視像,唔洗大家圍住張枱食緊飯佢就拎住個電話遞出d餸中間咁樣,我兩公婆好無奈

大宅

MeowMuiMui123 發表於 19-3-30 10:18
我明小產真係唔開心。唔容易收下。
但係你奶奶錫孫唔代表佢唔重視你老公同你。你哋上去食飯,煮飯俾你哋已 ...

我有玩手機有睇電視架,但佢講得好大聲,好似想引你注意一齊去facetime咁架,佢成個世界都係得佢個孫咁,我覺得我同老公都係多餘人,冇小朋友比佢玩,或者係我敏感啦

大宅

s_for_samantha 發表於 19-3-30 10:28
我侄仔返去食飯 我媽媽絕對high過我返去食飯好多 都理解既 而且嫲嫲要同孫仔視像 都吾 ...

有時就係呢d小事最易觸動自己嘅情緒,我都好想置身事外,純粹食餐飯就走,我會訓練下自己,最重要都係自己身體,謝謝你

大宅

吹吹水 發表於 19-3-30 13:03
掛住個孫都好正常,如果個孫係樓主個仔,我相信樓主99都一樣咁錫。
樓主c6如果已經放下,樓主最好唔好再提 ...

我就算已經放下左,都做唔到好似奶奶咁錫到個孫錫到燶,每次都要鄧人開心,咁我地呢? 我地仍然默默地等緊bb返黎,果種心情,c6阿媽同細佬都冇明白過

大宅

章魚妹妹 發表於 19-3-30 16:20
咁都無計,可以少d上去?或者佢地FaceTime你打個招呼就行開會唔會好d。

試過搵藉口唔上去,但總唔可以次次有藉口,惟有盡量少得一次得一次

同埋又唔係我要打電話,做咩要我打招呼呢,可能你會覺得我唔大方,我只覺得奶奶自high然後逼大家做d唔想做嘅野

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 19-3-30 16:34
我有玩手機有睇電視架,但佢講得好大聲,好似想引你注意一齊去facetime咁架,佢成個世界都係得佢個孫咁, ...

恕我直接,你的世界何嘗不是都係只得你自己?

anna59    發表於 19-4-4 13:25

別墅

講得衰d,要99這種生物理你感受,是不切實際

大把更衰的99都有,講野單打新抱,講到好似冇左bb係新抱錯哂咁

真係不要將99放在心上,否則有排唔開心

如果覺得上次小產對自己情緒仲係好有影響,可能要心平氣和同老公傾下,或找專業人士,唔好自己諗一邊屈出病

祝你快d開開心心迎接bb來到 =)

大宅

HappyBlueberrie 發表於 19-3-30 16:43
我就算已經放下左,都做唔到好似奶奶咁錫到個孫錫到燶,每次都要鄧人開心,咁我地呢? 我地仍然默默地等緊b ...

我覺得你99係可以一個星期睇小一次孫,同你哋食飯果日唔好FaceTime。但食完飯先FaceTime就真係唔得,因為都要就BB痛細新抱嘅schedule。或者可以請你老公或者62提一提99,佢可能興奮得滯,未必意識到你哋唔鍾意。

同時我覺得你咁care,好似都有小小miscarriage之後嘅情緒問題。其實小產都好common,20-25%早期懷孕係會自然小產,你都要放輕鬆D。如果有情緒問題,可以搵醫生傾一傾,自己也易中D。祝你BB早D返來搵你!

大宅

Dcircleg 發表於 19-3-30 17:44
講得衰d,要99這種生物理你感受,是不切實際

大把更衰的99都有,講野單打新抱,講到好似冇左bb係新抱錯哂 ...

發生過唔開心嘅事點都冇可能完全冇野,放心我唔會諗埋一邊架,我同老公都好期待bb再次來臨,呢樣先係最重要嘅事 謝謝你

大宅

ayakaya 發表於 19-3-30 20:12
我覺得你99係可以一個星期睇小一次孫,同你哋食飯果日唔好FaceTime。但食完飯先FaceTime就真係唔得,因為 ...

啱呀,一星期有7日,同個孫傾6日視像電話,留返一日比我同老公,應該都唔係好過份啫,試過我地食完飯都未傾完,然後我地覺得好嘈話走,出門口一刻佢先意識到收線,成晚冇理過我地要

我明小產係common,所以都諗通左好多架喇,多謝你

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 19-3-30 16:34
我有玩手機有睇電視架,但佢講得好大聲,好似想引你注意一齊去facetime咁架,佢成個世界都係得佢個孫咁, ...

咁真係要同c6反映下。等佢出聲叫99避忌下。

男爵府

都明白樓主覺得點解要迫全村人一齊facetime,唯有諗自己都係扮一兩秒say個hi啦都無辦法,樓主要堅強啲養好身子自己生返個小朋友

大宅

cometingliu 發表於 19-3-30 22:10
都明白樓主覺得點解要迫全村人一齊facetime,唯有諗自己都係扮一兩秒say個hi啦都無辦法,樓主要堅強啲養好身 ...

所以我無奈還無奈,都有禮貌地對住佢個mon笑一笑,真係得一兩秒,我會堅強,好想快d同老公有自己嘅小朋友

首頁

尾頁

跳至