0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 13:18
求上奶方法

我都係窮媽, 今日LUNCH只係泵到40ML. 不過我泵埋今個月, 阿B夠6個月, 我應該唔泵啦.
人地話飲多D湯水會好D. 你試下.

洋房

唔想收奶就要泵得再密D
同埋當你係度時就同奶奶講「我埋身餵,我個胸谷左一日都有D痛,唔餵怕發炎」
我媽都唔太支持我全人奶,覺得食人奶好難湊,係「搵自己笨」既表現
但我每次都會以「個胸有D脹,唔餵唔得」為藉口,我覺得你奶奶都係錫你同BB既
btw, 無奶就無奶,收奶就收奶,BB食奶粉一樣可以好健康好聰明,令大家都開心最緊要

洋房

做人要開心 發表於 19-4-11 13:25
買個手泵/乾電泵,一得閒就去街d育嬰室泵,10分鐘都好過無

係啊,如果唔係成日可以坐定定泵奶,可以搵個輕便既泵,手泵單泵都得,一得閒就去廁所泵2下,其實8成頭奶都係頭5分鐘就泵得出,後奶就少而濃,那怕只泵5分鐘,有雪櫃就雪起,無既或者唔衛生既泵完就倒左佢,如果想keep奶量,就算倒都要泵
記得,密而短的泵奶方式,或疏而長更有效

別墅

回覆樓主:

其實一日爭見得bb2個鐘
我覺得不如爭取時間陪佢玩好過矛盾啲人奶夠唔夠同埋身
由其是宜家返左工可能心情影響又泵唔夠多
唔埋身唔食人奶唔等於bb唔痴你
雖然無辦法係佢對住奶奶咁耐咁一定會痴下佢
但你keep住日日見佢無問題的
我果陣都係突然退哂奶 (本身都唔多)
咁咪睇開啲既然話無就無 追都唔駛追
開開心心做個奶粉b 玩多啲

大宅

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 10:16
因為要返工冇人湊bb就比bb係99到住
個半月開始半人奶、奶粉餵
返工前幾日都仲會漲奶.泵出黎都有140ml左右

其實一日見得個bb咁小 真無好唔捨得 你老公平時都收咁夜? 你同奶奶住得近唔近 叫佢黎你屋企幫手湊 咁你夜晚都有得餵 如果唔得你夜晚都要起身泵奶 同食多d上奶既野 如果有得埋身 一邊埋身一邊泵奶 會多d奶架

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

你同奶奶商量下,你埋身15-30分鐘,再補奶粉,奶粉可以沖多啲,阿B飲到幾多就幾多,平衡你同奶奶嘅需要。至緊要阿B飲得飽瞓得好,咁先可以肥肥白白
我係全泵媽,初初因為其他原因埋唔到身都會覺得難過,但全泵嘅好處係你知道阿B實際飲左幾多奶落肚
未知你BB戒左夜奶未,始終四大長老年紀大,若果餵人奶嘅結果係令到阿B容易餓,令長老瞓唔夠或者要半夜起身餵奶,咁佢地想夜晚果餐餵奶粉都可以理解
唔埋身唔代表親子關係差,你親自餵BB飲奶都係一個親子時間。但你要有心理準備,唔好介意BB可能會痴奶奶多啲,始終佢係主要嘅照顧者。最緊要大家和洽相處,大家一樣咁錫BB

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 19-4-11 11:11
無奶咪補奶粉囉, 冇所謂嘅. 平常心, 我都明, 當冇晒奶嗰刻會好難受. 我而家都好反覆, 時有時冇. 可能飲多D ...

我都係咁諗,返工之後我都補奶粉,因為真係冇咁多時間泵

首頁

尾頁

跳至