心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

siu_yan0308 發表於 19-4-30 09:36
我都有諗過係唔係騙案,未見過
佢係香港人,意大利生活
而家佢同我講人係海中央,佢個女係托兒所,話放係 ...

就咁睇似乎係一個又一個大話而且好多破綻, 一個香港人去我意大利唔會冇親戚朋友掛幾時須要到要搵岩岩識既人幫手, 而且外國又唔係大陸, 托兒所可以有咩危險, 等等....
自己小心啦, 網上野出左事報警都冇用

男爵府

畀面勳章

cindychan2019 發表於 19-4-30 10:05
就咁睇似乎係一個又一個大話而且好多破綻, 一個香港人去我意大利唔會冇親戚朋友掛幾時須要到要搵岩岩識既 ...

我會小心,我都有咁同佢講,佢死都話如果真係有咩事會點點點,佢俾我既感覺就係好錫個女,但因為要工作所以先放個女係托兒所,但其實我好想知意大利托兒所真係要成1000歐元咁多

複式洋房

siu_yan0308 發表於 19-4-30 10:15
我會小心,我都有咁同佢講,佢死都話如果真係有咩事會點點點,佢俾我既感覺就係好錫個女,但因為要工作所 ...

不如你叫佢俾個托兒所個名你,你自己去了解下, 托兒所只係好似返學咁早上送過去晚上接返來, 應該唔會幫你照顧過夜

男爵府

畀面勳章

cindychan2019 發表於 19-4-30 10:35
不如你叫佢俾個托兒所個名你,你自己去了解下, 托兒所只係好似返學咁早上送過去晚上接返來, 應該唔會幫你照 ...

而家等佢覆個名,因為我唔知外國同香港托兒所有無分別,意大利我未去過,所以我唔知生活指數係唔係真係咁高

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-30 10:41
而家等佢覆個名,因為我唔知外國同香港托兒所有無分別,意大利我未去過,所以我唔知生活指數係唔係真係咁 ...

咁你都信?好明顯係騙案。

男爵府

畀面勳章

kittykit622 發表於 19-4-30 15:04
咁你都信?好明顯係騙案。

咁如果唔係騙案呢?只要我堅持唔俾錢就ok

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-30 15:06
咁如果唔係騙案呢?只要我堅持唔俾錢就ok

素未謀面問你借錢,正常有骨氣既男人都唔會咁做,佢意大利會冇屋企人冇朋友咩?就算唔係騙案呢個男人都要唔過。更何況佢個故事情節係99%網上情緣騙案。

男爵府

畀面勳章

kittykit622 發表於 19-4-30 15:09
素未謀面問你借錢,正常有骨氣既男人都唔會咁做,佢意大利會冇屋企人冇朋友咩?就算唔係騙案呢個男人都要 ...

佢無屋企人,得一個女,我認同樓上jm 講睇定d先,了解左托兒所先,可能你地照表面睇好似係騙案,但事實上佢唔知我搵幾多錢,有幾多錢存款,大部分騙案d人會講好多甜言蜜語同用好靚仔既相,但佢無咁做到,佢facebook 既頭像係用佢自己同個女做頭像,我咁講唔係話信哂佢,一來想睇定d先,二來只要我企硬既唔會有錢落佢,我知道你同其他jm 驚我俾人呃,放心我冇錢俾佢呃,最後多謝你回覆我

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-30 17:13
佢無屋企人,得一個女,我認同樓上jm 講睇定d先,了解左托兒所先,可能你地照表面睇好似係騙案,但事實上 ...

淨係相片?有冇同佢視像傾過?

男爵府

畀面勳章

kittykit622 發表於 19-4-30 17:31
淨係相片?有冇同佢視像傾過?

佢打過視像電話俾我,但我無聽到,因我本身份人都怪怪地,唔中意視像通話,可能你會覺得剩係睇相就信人好低能,我會做多方求證

男爵府

Sis, I m 100% sure is fraud. I lived in Italy for 10 year. In fact, it is very typical fraud. I guess if you don’t send money, he will disappear very soon.

男爵府

畀面勳章

chloeyiu 發表於 19-4-30 18:10
Sis, I m 100% sure is fraud. I lived in Italy for 10 year. In fact, it is very typical fraud. I gues ...

放心,我不會匯款的

大宅

佢係香港人,意大利生活

容許我多事一問樓主, 咁個意大利港男係因乜解究要同 EX分開要放阿囡響托兒所?

男爵府

畀面勳章

大内密探e 發表於 19-5-1 15:03
容許我多事一問樓主, 咁個意大利港男係因乜解究要同 EX分開要放阿囡響托兒所?
...

前妻出軌

大宅

siu_yan0308 發表於 19-5-1 15:31
前妻出軌

橋段真的很似網上情騙案~ 男主角一味說被前妻抛棄,失婚男帶著囡囡, 就算樓主企硬不會給錢對方,單係被男騙信任/感情後至知真相,我睇都要傷心很耐吧,right?

侯爵府

畀面勳章

佢係香港人,意大利生活

唔洗諗咁多咁遠,九成係騙案,千萬不要轉錢比佢,不要比一個未見過既陌生人影響真實既生活。

子爵府

末見過就借錢,應該係騙案

複式洋房

siu_yan0308 發表於 19-4-25 18:17
大家好,我而家個情境係咁既,我已經離咗婚,最近遇到一個覺得係我心目中想搵既人,但佢係外國住離咗婚有個 ...

騙案

伯爵府

根本係騙案,如果唔係嘅一樣衰,
1)有乜理由放低個女喺托兒所自己喺海中心唔理個女,咁樣嘅男人毫無責任感,將來就算一齊都唔會快樂;
2)唔會咁樣叫人幫手俾錢托兒所,自己事自己解決;
3)如果擺喺托兒所危險嘅,點解唔接個女走,要個女冒危險呢?
呢個人根本就係呃錢,樓主唔好咁樣識男人,好易俾人呃錢,你遲遲唔過數,佢自然會搵藉口話好危險,再唔俾錢個女就會點點點,嚟搏取同情,當你急同亂時就會中伏。
假設你喺BK呢度有個男人用同樣方式想你過啲錢去佢戶口,你會唔會過數呢?
請唔好相信呢啲網上情緣嘅人,免得自己損失,你應該報警備案,等警察調查。

大宅

100%騙案 ,匯不到錢去托兒所,佢無家人係意大利就算,連朋友都無?無可能會叫一個新相識既人去幫手匯錢,呢個位已經超假

首頁

尾頁

跳至