時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

snoopyiu 發表於 19-7-15 10:14
唔想洗腦係應該返大灣區讀書,香港同外國大學教育都係訓練獨立思考,所以點解大學生係黃絲就咁解,依家中學 ...

係獨立思考就唔會圍電視台同出版社、非我族類就批鬧式責罵、更加唔係咁起警察底、私隱周街貼、而家係製造仇恨

子爵府

我有d外國朋友睇新聞都以為香港警察咁過份,所以我將d暴徒打人,撕紙及俾街坊鬧嘅片send俾佢哋,終於成功tune番佢哋諗法,佢哋亦表示會努力幫我forward去外國人圏子,呢d就叫獨立思考嘞
外國唔係話洗腦,不過佢哋始終身在他鄉,唔係真係知道發生乜事

伯爵府

luckybaby2011 發表於 19-7-15 10:24
係獨立思考就唔會圍電視台同出版社、非我族類就批鬧式責罵、更加唔係咁起警察底、私隱周街貼、而家係製造 ...

有獨立思考係會識得分析別人既行為,唔係只睇表面

大宅

siutsunboy 發表於 19-7-15 10:25
我有d外國朋友睇新聞都以為香港警察咁過份,所以我將d暴徒打人,撕紙及俾街坊鬧嘅片send俾佢哋,終於成功tu ...

外國朋友係咁都明白呀,我好多係香港嘅朋友都係咁,到尋日仲講緊啲學生手無寸鐵,淨係拎住雨傘,我即刻fw幾段差人被打,記者比鐵通擲傷嘅片佢睇,佢話佢從未見過呢啲片
我話你地黃絲成日叫人唔好睇TVb, 只睇立場同蘋果緊係唔會見呢啲野啦,好可悲

伯爵府

回覆樓主:

其實電視全程直播,我由頭睇到尾幾個鐘,見到點解市民會圍住警察打,見到警察做左咩,檔哂路唔比人走,裡面既人幾驚。人人只睇表面,無批判思考。

男爵府

回覆樓主:

大把移民日日都喺度鬧警察, 現在科技咁發達, 點樣可以避免 我覺得家庭教育緊要啲。仲有儲番個錢,難聽啲講句,有錢去邊度都得,冇錢寸步難行

男爵府

yurijm 發表於 19-7-15 10:04

老實講,有一部份既外國移民會出盡力發表意見

好多人移民去外國就係鍾意過簡樸生活, 如果係掛住香港嘅花花世界, 隨時都可以回流啦, 唔通回流會難過移民咩! 仲有係移民總有自己原因去移, 唔使要香港亂哂籠先可以support自己嘅決定, 仲有移左民都有資格發表對香港嘅意見ga, 因為呢個曾經係我地個家, 我反而覺得現居係香港嘅人先鍾意唱衰香港喎.

男爵府

如果只係要唔想佢被「政治」洗腦 咁用等二樣嘢洗佢腦就得 唔洗送去外國

可以用宗教洗腦
可以用興趣洗腦,例如運動 打機 賭博...甚至其他.....
可以用物質洗腦,教佢人生目標係搵錢 例如做倫敦金

男爵府

snoopyiu 發表於 19-7-15 10:14
唔想洗腦係應該返大灣區讀書,香港同外國大學教育都係訓練獨立思考,所以點解大學生係黃絲就咁解,依家中學 ...

識獨立思考就係黄絲

男爵府

其實免除所有政治議題,香港本身都係一個冇希望的地方,除非你係去到大富大貴,否則普通階層連一個安樂窩都搵唔到講乜嘢生活幸福呢,我本身都唔係經濟好好嘅人,而家都有計劃希望小朋友去外國讀書,之後喺外國識到另外一半,組織家庭唔再返嚟香港

水晶宮

snoopyiu 發表於 19-7-15 10:29
有獨立思考係會識得分析別人既行為,唔係只睇表面

Ok, 係喎、仲要分析下心理同精神狀況

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 19-7-15 10:37
好多人移民去外國就係鍾意過簡樸生活, 如果係掛住香港嘅花花世界, 隨時都可以回流啦, 唔通回流會難過移民 ...

當然明白啦
所以我只講係一部分既外國移民

翡翠宮

回覆樓主:

我好簡單,想送仔女去外國只係唔想佢地讀書咁大壓力,同埋對少d蝗蟲。但我未有能力走。

珍珠宮

好媽媽勳章

yurijm 發表於 19-7-15 10:04

老實講,有一部份既外國移民會出盡力發表意見

呢d人真係心地差

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

仲使多兩錢重

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bettylovingbb 發表於 19-7-15 10:37
好多人移民去外國就係鍾意過簡樸生活, 如果係掛住香港嘅花花世界, 隨時都可以回流啦, 唔通回流會難過移民 ...

最正係你!尤其呢句「唔通回流會難過移民咩」

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

micsin 發表於 19-7-15 09:43
有好多人 驚左香港偏離教育 送子女去外國 但外國會否煲揚今次暴行 讚同香港警察做野? 唔好唔記得 呢估勢力 ...
ol仲死快的

伯爵府

都要睇佢有咩朋友圈子, 不過總好過留港被日日洗腦, 而且唔埋堆又會被圍。

男爵府

hightable 發表於 19-7-15 09:54
有 ga ! 我有個哎呀親戚日日post 警察打人, 立場新聞fans.

嗰d唔知點解仲熱烈,我見一個嫁去韓國,二個移民美國和一個移民紐西蘭的朋友在fb成日share.....可能覺得自己走甩左好好彩,要話比hk人知你地幾不幸吖

首頁

尾頁

跳至