自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

noel-chan 發表於 19-7-26 08:16
我入完數send入數紙比佢,佢隔幾分鐘就send呢個訊息俾我話佢收唔到錢,要我再入過

...

騙徒手法陳出不窮
拎埋呢個msg比銀行, 同佢講懷疑有人製造假文件!

goldpiglet    發表於 19-7-26 08:56

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢講,佢已觸犯虛假文書罪,係刑事黎,再唔回水,即報警。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同時,通知銀行,有人偽造虛假文書,等 銀行方報警。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

我都係呢個app 度比人呃左錢,我係過完數,佢就唔再覆我。都係3000幾數
jm ,你係call 999報警?我係網上報,但到依加仲未有回音,都唔知係咪真係備左案

男爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:16
我入完數send入數紙比佢,佢隔幾分鐘就send呢個訊息俾我話佢收唔到錢,要我再入過

...

便宜莫貪,簡直是騙局,匯豐點會咁有效率呀!退票唔係優越理財,都唔會主動通知喇

珍珠宮

cy101 發表於 19-7-26 08:22
再入過,佢都大咬喎,仲想呃多3xxx!
有無同佢講報咗警?

有,但他一d反應都冇,幾個小時後先回覆我一句,仲死頂話冇我入數資料,我都同他講咗我已打電話去銀行確認已過數比佢,我開頭冇留意,第二日下午先發覺他發比我那個匯豐短信是打錯我戶口號碼的,我是021-******可能他急就寫錯咗012******,我話這個戶口唔係我嘅,佢轉頭更正番我個戶口號碼又比返這個短信我睇,話依然都收唔到我條數,叫我再入數比他,我話返工中距離櫃員機好遠,噤他就叫我去7-11或ok便利店用支付寶過數俾佢

珍珠宮

Ivan1023 發表於 19-7-26 08:33
便宜莫貪,簡直是騙局,匯豐點會咁有效率呀!退票唔係優越理財,都唔會主動通知喇
...

我就覺得奇怪,我張入數紙接納咗,但對方話收唔到,從來入數比人都冇發生咁嘅事情,今次我真是太大意,太蠢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

noel-chan 發表於 19-7-26 08:34
有,但他一d反應都冇,幾個小時後先回覆我一句,仲死頂話冇我入數資料,我都同他講咗我已打電話去銀行確認 ...

咁擺明係自己整個msg喇! 快d去通知銀行有人詐騙, 虛假文書! 叫佢等坐監
放下自在

珍珠宮

大富翁 發表於 19-7-26 08:32
我都係呢個app 度比人呃左錢,我係過完數,佢就唔再覆我。都係3000幾數
jm ,你係call 999報警?我係網上報 ...

我係直接去警察局報的,喺警察局錄左兩個鐘頭口供

珍珠宮

大富翁 發表於 19-7-26 08:32
jm ,你係call 999報警?我係網上報 ...

你幾時發生,是買咩?

男爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:34
有,但他一d反應都冇,幾個小時後先回覆我一句,仲死頂話冇我入數資料,我都同他講咗我已打電話去銀行確認 ...

你有無話比佢聽,已報警。警方會追查戶口及凍結戶口,等佢驚下,會唔會再跟你妥協

珍珠宮

Ivan1023 發表於 19-7-26 08:40
你有無話比佢聽,已報警。警方會追查戶口及凍結戶口,等佢驚下,會唔會再跟你妥協
...

佢而家完全唔回覆我信息,我覺得佢係唔識驚,可能是老手

男爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:42

3千幾蚊當買個教訓,以後大過幾舊水要面交,否則寧願唔買。

子爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:38

你幾時發生,是買咩?

我係前兩星期左右,買月餅劵,我考慮緊要唔要去警察局落口供,但我過數係用支付寶,唔知有冇影響到,我係不停whatsapp 條友,佢都係唔覆,打左40幾次,冇一次聽!我嬲到爆炸。

珍珠宮

大富翁 發表於 19-7-26 08:44
我係前兩星期左右,買月餅劵,我考慮緊要唔要去警察局落口供,但我過數係用支付寶,唔知有冇影響到,我係 ...

應該同我是同一個賣家

子爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:42

我覺得真係老手,如果係咁真係冇計。我依加交收一定面交,如果要過數先落訂。我只會比一半同埋一定要睇有冇評價。

珍珠宮

大富翁 發表於 19-7-26 08:44
我係前兩星期左右,買月餅劵,我考慮緊要唔要去警察局落口供,但我過數係用支付寶,唔知有冇影響到,我係 ...

點解你唔去報警

珊瑚宮

2024年龍年勳章

PhoebeChan333 發表於 19-7-26 07:14
先比錢,一定系呃人
等同d演唱會飛
...

咁又唔一定,寄野一定係先錢後貨

所以貴既都係要面交

珍珠宮

Ivan1023 發表於 19-7-26 08:44
3千幾蚊當買個教訓,以後大過幾舊水要面交,否則寧願唔買。

明白,以後都唔好貪心,貪平,今次是我幫我媽買月餅送禮見到有平就中個頭埋去,見過鬼都唔黑,以後都唔好太容易相信網上的賣家

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我都係呢個谷度買賣,不過過$300我都要求面交。舊年都有賣月餅,我會賣平啲但1定要面交,唔敢博更加唔想煩
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

首頁

尾頁

跳至