自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

琳琳小天使 發表於 19-8-20 18:51
我公司部printer 要用員工職do 先會print out

yes, .我以前公司都係,呢個function 真係好正

珍珠宮

樓主,有無話最多講幾多個嫁?我暫時講住最黑人憎果個先啦

煩 _ 校工
我人生中第一份工係教中學,入面有個好黑人憎的校工,校長知我識彈琴叫我做埋周會司琴,咁我提議不如比多啲機會啲學生,就吳好由老師彈琴,比學生彈,校長就叫我負責選學生,最後我選左幾個學生輪流做司琴,編埋更表比佢地,果個煩校工就聲氣色多走黎話我懶,自己嘅野推比學生做,邊有學校會搵學生彈琴(我讀書果間中學就係搵學生做司琴,有咩問題?),學生信吳過,我心諗,校長都話無問題就無問題啦,關你咩事先,定係你都識彈琴想做埋司琴果份呀
同埋這校工有啲"賊性",佢試過趁我行開果時開我櫃桶拎我啲薯片去派比啲學生食,初時我以為佢咁岩買左同我同款的薯片,後尾知道之後我問佢仲咩事,佢仲話返我孤寒,食你少少野都要嘈生曬

大宅

廁紙用晒吾換,垃圾桶垃圾吾倒,廁所污糟

大宅

媽咪面 發表於 19-8-20 18:52
我會扮唔小心攞埋,之後掉落垃圾桶。

大宅

是的 發表於 19-8-20 14:29
數不勝數,多到離晒譜!
等我講一單先:

我吾會拎 自己print自己拎

男爵府

1/成日話自己好了解老闆
2/做錯野唔認唔應
3/同事既錯無限擴大
4/對言不對後語,令同事以為做錯野
5/成日話自己好忙好辛苦 最得閒係佢
6/只可以同佢fd 同其他人太cool 會發脾氣
7/自己唔想做既野就推俾人做 但又要係老闆面前話自己做

數之不盡

大宅

媽咪面 發表於 19-8-20 18:52
我會扮唔小心攞埋,之後掉落垃圾桶。

有人教我咁做,但又我驚被發現

大宅

babycam 發表於 19-8-20 19:01
水機啲水飲晒,最後pour水嗰位同事永遠吾會換水,當睇吾到直到下一位同事換,正所謂黑狗偷食白狗當災
...

我公司都係
仲要係男同事唔換水。。係我地女同事換架

公爵府

你地的回覆好似D同事好恐怖吓

男爵府

公司個影印機如果冇墨冇紙,個會計永遠唔會識得去換,等下一個用時先發覺,唔識味出聲攞。

子爵府

ChelseaFan 發表於 19-8-21 08:37
1/成日話自己好了解老闆
2/做錯野唔認唔應
3/同事既錯無限擴大

咁似我公司果位做咗十年既茶水亞姐
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

禁止訪問

男爵府

carrai 發表於 19-8-21 21:28
咁似我公司果位做咗十年既茶水亞姐

真係好多呢種人

伯爵府

我就係print完多數唔拎住,好憎人幫我拎。有時我係不停print緊,佢拎咗整亂我個次序。

珍珠宮

tansyneko 發表於 19-8-20 20:00
其他尚可接受,最憎d人搞小圈子

偏偏最多呢類廢物。

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇哂咁多位回覆,真心驚。雖然我離開職場已經N個世紀,當年(由出身到生B之前都仲做緊野),做過的公司sss,共事過的同事sss,冇發生過任何一個以上留言的情況。大、小公司如是,是我好彩嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 19-8-22 08:41
我就係print完多數唔拎住,好憎人幫我拎。有時我係不停print緊,佢拎咗整亂我個次序。
...

如果係一次印成叠,拎都係成叠拎啫,照計唔會亂架

男爵府

陪月勳章

我公司都有一個好想有人關注佢既同事...........
1. 成日講咸濕/核突野, 明明同事間講緊啲正經野, 佢次次都要將啲野變成咸濕野黎講, 有啲仲講到好嘔心......
2. 日日講大話, 有帶飯就話冇帶, 冇帶就話帶左. 721元朗發生襲擊事件, 第二日返工, 佢就話佢果日去左元朗睇戲.... (佢係港島人, 佢一直話佢好少過去九龍. 而且佢本來話佢7月20喺港島區睇戲的. 721出左事, 佢突然話佢721都去左元朗睇戲, 禮拜六睇完禮拜日又睇, 仲要咁岩去到元朗........................... 真係好假)

3. 成日話阿姐憎佢唔鍾意佢, 成日話過唔到probation, 要喺office開窗跳落去喎.....
4. 不論幾點, 佢都會同我地講早晨..... 一日講n咁多次, 講到放工都會講........

唔數了, 仲有好多好多......

伯爵府

李豆豆 發表於 19-8-22 09:07
如果係一次印成叠,拎都係成叠拎啫,照計唔會亂架

就係唔知點拎,所以唔明點解d人咁多手拎人地d嘢,有時已行緊去都係要拎比你。
可能佢睇過掛

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mimiNbaby 發表於 19-8-22 09:09
我公司都有一個好想有人關注佢既同事...........
1. 成日講咸濕/核突野, 明明同事間講緊啲正經野, 佢次次都 ...

咁真係唔可以俾佢過probation!

首頁

尾頁

跳至