夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 Ilovehongkong19 的帖子

你知擔保係點解嗎? 即係他日你層樓斷供,佢都要繼續還錢比銀行,但層樓都係歸你。其實你未婚夫應該唔係計較既人,你又何必咁樣。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:37
是我一個人名,他做擔保人
但若比他,就不夠$裝修
你好自私,佢儲咗2/3响你度,用結婚找咭數有咩問題,你話你媽比首期,都係寫你名,間屋佢冇份佢都比裝修,日後仲可能幫你一齊供,佢呢啲都冇計較你就唔好同佢計得咁清楚,一世人流流長咁樣大家都會好辛苦。

另外父母養到子女出身獨立,已經盡哂父母責任,你媽有能力幫你已經好好,但未必每個父母都有能力,況且呢啲唔係父母責任

cathngai    發表於 19-12-23 08:30

男爵府

其實如果你咁介意你媽付出左(比首期)而佢媽咩都冇付出過,一定要大家一樣既話,點解要揀呢個男友結婚?你應該要揀一個同你一樣家底,大家一樣有咁多錢既結婚,好似古代竹門對竹門,木門對木門,咁就唔洗煩。

再者,結婚係你地兩個既事,家人幫係人情,唔幫係道理,唔係咩叫成家立室? 你地兩個係一家!

掉轉諗,如果你細佬問你借錢,但你知弟婦有錢借,你唔會唔諗點解係問我唔係問你老婆?

你地結得婚就係最親了,係同你過人世唔係同佢家人。

cathngai    發表於 19-12-23 08:31

子爵府

結婚前財政共識好重要,除非大家各自有實力又好唔計較,如果本身都無咩錢,可以先做收入同支出分配,唔夠錢結婚支出就慳D,未有小朋友前,生活支出少D,然後再計算一下剩幾多錢,為左結婚欠債,婚姻基礎一開始就被動搖,地基起得唔好,日後又點面對其他困難呢?

子爵府

回覆樓主:

無錢充大頭鬼又呀之呀左 根本就唔應該酒店搞 睇餸食飯 日後生埋仔既話大支出盞鬧交
叫呀男朋友邊個都唔洗問黎借 咪銀行分期還囉

別墅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

嘩!真係好自私。個男人好慘

cissie    發表於 19-9-20 01:42

男爵府

咁即係其實當初儲的錢唔夠付所以結婚開支,係計錯數,唔係問你攞錢呀!
應該cut返支出,唔係問佢屋企人借

子爵府

回覆樓主:

好奇你又用份糧幾多成攞去儲? 不過同你講聲, 就算間屋依家只有你名都好, 第日離婚都係平分

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

點解咁搞笑,你地儲錢結婚裝修,你未婚夫呢幾萬蚊應該係expected既洗費,點解係儲既錢度攞出黎會覺得有問題? 如果找左就唔夠裝修,即係已經over budget左啦?咁你兩公婆拉上補下填翻都好正常呀,做乜要問呀媽家姐?有事唔同你商量先而去搵媽同家姐先,你覺得會比較好?

若然係要計較男女家邊個付出多d既,咁你未來就一定好辛苦喇

珍珠宮

回覆樓主:

佢阿媽責無旁貸。。。
你娘家肯撐你,唔代表男家都應份撐你老公噃~
咁你最好搵個有男家撐嘅男人嫁啦~
其實你老公肯唔靠男家,我反而幾欣賞~

珍珠宮

畀面勳章

都要結婚了,大個女啦,學識獨立啦。
你男朋友好好仔了,3份2糧比你儲,你諗佢有幾錢使,幾錢比佢阿媽?
就嚟做夫婦了,他唔系外人,將來你們先系一家人。
你有阿媽比首期,只係開始,都要供,要裝修,要差晌管理費。。。
柴米油鹽,甘苦與共。
簡單講,他的財政同你有關,同佢阿媽無關。

cathngai    發表於 19-12-23 08:34

大宅

減齡達人勳章

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

我C6又係比大部份人工我,最近我屋企出手期比我地上車,寫我同老公名,裝修費我地出,最後over budget, 因為買樓後支出係我地責任,唔想同屋企人再借,又唔想問老爺奶奶借,我地決定同銀行借,之後同老公一同努力工作還錢,可以同另一半為自己個家努力,雖然開支大,但大家都開心

cathngai    發表於 19-12-23 08:35

男爵府

sinsinbaby 發表於 19-9-19 14:05
嘩!真係好自私。個男人好慘

同感,都係未來老公,重咁計較

子爵府

回覆樓主:

其實如果我知我個仔份人工比左2/3女朋友儲起,我會吾開心,其實你男朋友已經好好,要真惜,每個家庭都吾同,能力都吾同,男朋友家吾需要佢負責甘多,從佢每月比2/3你就知。

大宅

回覆樓主:

佢阿媽最責無旁貸嘅係要阻止個仔娶你咯

男爵府

結婚支出應該你地兩個負責,佢冇錢問你好正常,D錢用咗可以再儲

伯爵府

你地結得婚 已係一戶人 裝修都係分期找比師傅 拎啲出嚟應左急先姐
之所以有jm話你自私 係你無企係佢立場諗下(或者你有但無寫出來)男人已有搵錢能力 幾萬蚊都要問阿媽家姐借 第一佢阿媽家姐都有家庭 幾萬蚊找出嚟對人地有無負擔?第二 如果人地問點解自己無積蓄 啊 原來比左老婆儲 咁點解老婆唔肯幫手呀?你想你未來奶奶姑奶點諗你呢?幾萬蚊就令佢地有個差印象 成世人流流長 仲要大時大節見佢地 你諗諗都知要點揀啦

大宅

回覆樓主:

其實你揾錯對象,你結左婚都吾會開心,你揾個比得起首期先嫁。

男爵府

BK Milk勳章

佢問你攞找結婚卡數好正常。 裝收的嘢。 咪唔好整咁靚/住落先慢慢整。 唔錢就係咁㗎啦!
你Day 1 就知佢無錢㗎啦!
你父母肯比妳, 唔代表佢父母都要比錢佢。佢咁大個人重問亞媽攞錢都唔好意思啦下哇

大宅

有點長,大家比比意見

責無旁貸係:
自己應盡的責任,不能推卸給旁人。

一個男人開始做野獨立,自力更生,和愛既人一齊組織家庭,你應該欣賞你男朋友。作為未來妻子更責無旁貸,睇餸食飯,和他一起共度難關。

cathngai    發表於 19-12-23 08:37

首頁
12345...6

尾頁

跳至