自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 wcandtt 的帖子

我都想買60,但唔係好夠位,放咗60我個洗手盤要打角落位放,好唔就手

水晶宮

judycyk 發表於 19-9-19 15:35

MIELE係咪貴好多....??

我又唔知其他牌子幾錢,我年半前買60cm, 大約$13000左右

水晶宮

judycyk 發表於 19-9-19 15:36

我都想買60,但唔係好夠位,放咗60我個洗手盤要打角落位放,好唔就手 ...

之前我家中大裝,上嚟Bk 問究竟要唔要洗碗機好,大部分人叫我有大買大。

如果你成日煮,買大好d........其實60cm ,一天來說,我都覺得唔太夠,因為我成日煮

大宅

我見人成日話西門子易壞最後天貓hk買佐美的45cm$28xx直送到家,用佐三星期覺得好值

公爵府

2024年龍年勳章

我只會晚上整一餐,我估45都可能夠,事關無位買大,而且13000都好貴,我個獲係32CM,我諗住餐具放上格,煲同獲放下格,應該夠掛

男爵府

我正諗住買西門子
請問咩牌子好呀?

水晶宮

judycyk 發表於 19-9-19 15:49

我只會晚上整一餐,我估45都可能夠,事關無位買大,而且13000都好貴,我個獲係32CM, ...

其實我覺得Simen唔差的,價$又會平d...

Miele 45cm 都要$11000左右,而且洗完冇得自己打開吹乾,咁唔值得,不如你考慮下45cm Simen啦。

公爵府

2024年龍年勳章

我目標都係西門45CM,不過佢有兩個價,1516唔知買邊款,但見樓上JM一過保養就壞,有d膽心

水晶宮

judycyk 發表於 19-9-19 16:01

我目標都係西門45CM,不過佢有兩個價,1516唔知買邊款,但見樓上JM一過保養就壞,有d ...

電器,真係撞手神的!買好貴的也可能好快壞㗎。

如果Simens係德國做,我會有信心買

男爵府

我之前部西門子座檯三年都無壞, 重要用得好粗, 之後二手賣左買家都無投訴, 依家用緊60CM座地.

男爵府

wcandtt 發表於 19-9-19 16:03

SIEMENS 60CM係德國做嗎?

之前我係澳洲用過electrolux座地, 好粗用都洗得好乾淨, 大家可以考慮下.

水晶宮

DFSON 發表於 19-9-19 16:09
SIEMENS 60CM係德國做嗎?

之前我係澳洲用過electrolux座地, 好粗用都洗得好乾淨, 大家可以考慮下.

我唔清楚,因為我用Miele, 不過睇返樓主,佢話佢部係德國做的。

Electrolux 係好嘢,我用緊佢的煮食爐,抽油煙機和oven, 全部好好用,估唔到

下次如果買洗碗機,我會買Electrolux

男爵府

judycyk 發表於 19-9-19 15:36

我都想買60,但唔係好夠位,放咗60我個洗手盤要打角落位放,好唔就手 ...

座檯我覺得唔好用, 洗好少, 要另外洗鑊煲, 試個擺埋煲洗又阻住個粉盒出粉, 洗得唔乾淨.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

judycyk 發表於 19-9-19 14:34
回覆 Kittymummy 的帖子

謝謝,請問如果我一家五口夠用嗎?? 我一般係三餸一湯,可能用一個鑊,一個煲,一 ...

我舊屋都係用西門子SK26E821EU,座枱機嚟講,我覺得好好用,一家四口都夠用,當然鑊要另外分開洗。

如果地方足夠,當然盡量買大機,我新屋用西門子 SN278I36TE iQ700,而家連鑊都唔使分開洗,好正!

下圖為SK26E821EU 座枱機。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 SEPS 的帖子

你就好啦,我放唔到60,所以諗住係買45果部,我一家五口,三大兩小,希望45果部夠用啦

複式洋房

wcandtt 發表於 19-9-19 16:03

我部60M係德國做,但都要回廠換發熱線,真係估唔到會咁快壞

複式洋房

SEPS 發表於 19-9-19 17:04
我舊屋都係用西門子SK26E821EU,座枱機嚟講,我覺得好好用,一家四口都夠用,當然鑊要另外分開洗。

如果 ...

我壞嗰部機就係IQ700

男爵府

hoihoi66 發表於 19-9-19 11:49
兩年保養,壞發熱線

有D唔好彩,樓主那部是貴model 真是好勞氣, 我部siemen dishwasher 只是$6000,so far 冇乜事。

好似我部LG洗衣機, 好多人話好靜,但我個部飛水時好嘈,C Fu睇過又話冇問題,話唔滿意要入廠check, 我費事麻煩,等部機壞就換。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hoihoi66 發表於 19-9-20 20:07
我壞嗰部機就係IQ700

揀部貴d嘅都係咁,下次唯有試 Miele !

男爵府

judycyk 發表於 19-9-19 17:19
回覆 SEPS 的帖子

你就好啦,我放唔到60,所以諗住係買45果部,我一家五口,三大兩小,希望45果部夠用啦 ...

放易清潔的入機如杯,水樽etc,也省了不少時間,因我最憎洗學校水樽。

首頁

尾頁

跳至