0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

kwanmemory 發表於 19-11-10 00:53
謝謝你,母乳顧問可以邊到搵啊

我用開一個,PM你,或者你可以去母嬰健康院問母乳姑娘。

複式洋房

kwanmemory 發表於 19-11-7 15:06
BB因為早產,所以住左兩個半月NICU, 一直以來係醫院都係用奶咀食奶,從來無埋過身,因為醫院要阿b拆晒所有 ...

其實無問題架.. 你用泵仲易睇佢食左幾多..量容易較嘛...
唔洗傷心的..好小事..如果係咁GE情況..我覺我只需要多備一套
泵同埋多幾隻奶樽..你唔洗一定次次洗..
草得幾隻先一齊洗,,你都會方便好多...

同埋建議多
泵D放定雪櫃.. 如果你KEEP住喂人奶, 佢越大個量越多..你到時先追奶就會好辛苦..
我果陣喂人奶佢飲90ML, 我都係
泵多D然後放雪櫃.. 唔洗餐餐飲都要等你果轉奶, 你個流程就會順好多架喇..
唔需要傷心.. 個個BB都唔一樣嘛.. 做媽媽.. 照顧BB需要就OK喇, 佢而家咁既習慣都無問題的..
你迫佢, 佢辛苦你都辛苦呀..
好小事的^^ 最緊要BB肯飲肯食,訓到, ALL到..就OK!

大宅

我明。其實好多BB都好咁,我BB都唔係次次肯,食過奶樽就會咁。唔好太難過

洋房

mommy2015 發表於 19-11-10 05:25
我用開一個,PM你,或者你可以去母嬰健康院問母乳姑娘。

可以pm我嗎?

複式洋房

回覆樓主:

我仔只係喺醫院食過2-3日奶粉,到我可以埋身時佢已經唔再啜我,發晒脾氣推開我,我心已碎!!!

我唯有接受現實去做泵媽,每次樽餵前都試下埋身,試左一星期都係失敗,好傷心,結果要又泵又餵又洗,真係好攰又好煩,好想放棄。

之後我已經放棄埋身,免得花時間同 bb 搏鬥,知道人奶係最好,慢慢捱過,依家 BB day 33.... 抱住心態... 盡力餵啦...

複式洋房

szemanlsm 發表於 20-1-17 03:58
我仔只係喺醫院食過2-3日奶粉,到我可以埋身時佢已經唔再啜我,發晒脾氣推開我,我心已碎!!!

我唯有接 ...

唔好放棄,每次都試下,慢慢試,一餐兩餐。。有一日阿B突然好識埋身餵,我最終都可以全埋身啦,過程一定會好傷心難過,但係慢慢成功,真係好開心,或者你去搵下健康院母乳姑娘教啊

別墅

但好過方便諗,方便其他人幫手仲好啦

大宅

我bb 2個月大
出世頭幾日已經啜損我
一直改用泵
間中會比bb試番埋身
Bb都係抗拒架
最近又比bb啜番
佢無之前咁抗拒
有啜十幾分鐘
不過唔知有無啜到奶奶
終之仲係會啜損我
我嗰日番健康院順便問母乳姑娘叫佢教番bb啜
點知佢話見我泵出黎奶量又夠(一日800-1000ml左右)
叫我唔好搞咁多野
唔好比咁大壓力自己
佢話bb好醒架
頭一星期學唔識
之後用慣樽
佢地唔會咁易鐘意啜linlin
佢叫我用番自己適合嘅方法餵bb比人奶
勁灰
不過我都比bb再試
或者有一天佢識啜唔會再啜損我...

首頁

尾頁

跳至