0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Luisbaby 發表於 19-11-9 22:08
哥哥細時候兩次都fail,我一直都留意佢聽力,但宜家6歲,我又唔覺得佢有咩問題。Fail唔代表一定有問題。
...

係,我都覺得fail唔代表有問題,只是我老公在擔心,影響到我...其實我覺得佢同到人正常生活溝通就ok, 我問阿媽我細個個時有冇做聽力測試,佢話冇,咁講我都可能fail喎

複式洋房

BK Milk勳章

angelwcy 發表於 19-11-10 09:02
係,我都覺得fail唔代表有問題,只是我老公在擔心,影響到我...其實我覺得佢同到人正常生活溝通就ok, 我問 ...

(emoji)所以我當年都無太緊張呢樣耶。

複式洋房

BestyNg 發表於 19-11-7 17:06
(emoji)(emoji)(emoji)如題。。仔仔25日了。。。岩岩個星期介做左第二次都唔ok.....
諗住番法國做。。。點 ...

我BB喺St. Teresa 做過兩次AABR都fail,跟住聽力中心建議我做一個較詳細嘅test,因為做AABR唔會specific 指明聽到幾高分貝嘅聲音,但係做詳細啲嗰個test要BB熟睡1-2hrs,我BB嗰時仲好細,好難熟睡2hrs。最後我揀咗喺由仁安兒科醫生開瞓覺藥比BB做嗰個詳細test,雖然做到尾嗰陣BB開始醒,但佢都可以順利完成個test

複式洋房

Luisbaby 發表於 19-11-10 08:31
佢無轉介,當年都係第一次做阿媽,但我就密切關注呢樣,好彩佢又無耶。因為健康院檢查,如果唔夠熟睡係容 ...

無事就太好了! 我都信我仔仔無問題

複式洋房

angelwcy 發表於 19-11-10 09:02
係,我都覺得fail唔代表有問題,只是我老公在擔心,影響到我...其實我覺得佢同到人正常生活溝通就ok, 我問 ...

hahaha, 我99係緊張大師,我諗呢件事佢都超級worry..搞到我都唔知點咁
哈, 我阿媽都講以前你咩都無, 依家未好地地 多謝你先

複式洋房

J514SOSO 發表於 19-11-10 11:30
我BB喺St. Teresa 做過兩次AABR都fail,跟住聽力中心建議我做一個較詳細嘅test,因為做AABR唔會specific ...

你係自己係出面搵聽力學家?
最後結果,BB無事一ma

大宅

我BB喺法國醫院出世,做A B B R都係唔合格。其實嗰個評估,只會做一個分貝嘅聲音,聽到就合格,聽唔到就唔合格。不過如果小朋友唔熟睡,成日郁,就會有好多假揚聲嘅結果。而健康院嗰個評估就更加唔準。我過咗兩星期就去做詳細嘅聽覺評估( A B R ),就係要熟睡嗰個,造成一個鐘,嗰個評估會做唔同分貝嘅聲音,嗰個會準確好多,如果唔合格,就真係有聽覺問題啦。其實只有極少部份嘅小朋友真係有聽覺問題,不過都係要去Test放心啲。

複式洋房

Krislee1509 發表於 19-11-10 18:54
我BB喺法國醫院出世,做A B B R都係唔合格。其實嗰個評估,只會做一個分貝嘅聲音,聽到就合格,聽唔到就唔 ...

Thanks Kris!!!!!
聽你咁講,我個人都定d,希望仔仔無事,健健康康!

洋房

Krislee1509 發表於 19-11-10 18:54
我BB喺法國醫院出世,做A B B R都係唔合格。其實嗰個評估,只會做一個分貝嘅聲音,聽到就合格,聽唔到就唔 ...

我係政府醫院做左BAEP醫生話話要refer 耳鼻喉科,排緊政府,唔知下一步要點做,好擔心

用戶要求終止服務

Yoyosally 發表於 19-11-11 02:16
我係政府醫院做左BAEP醫生話話要refer 耳鼻喉科,排緊政府,唔知下一步要點做,好擔心
...

BAEP是否初生第二天在公立醫院做的測試?我個囡右耳不合格,也是轉介耳鼻喉科,我也非常擔心!

別墅

BestyNg 發表於 19-11-7 23:11
我覺得佢無問題!! 有時關門, 佢都會吓親下咁;。。。。希望係兩次係健康院佢都訓唔淋搞到fail .......唉。 ...

我都係 碗碟碰撞聲音 佢訓甘覺都會郁下 你同佢講野會唔會有反應架?

別墅

BestyNg 發表於 19-11-10 15:29
hahaha, 我99係緊張大師,我諗呢件事佢都超級worry..搞到我都唔知點咁
哈, 我阿媽都講以前你 ...

我都好擔心 反而要老公安慰我

複式洋房

Yoyosally 發表於 19-11-11 02:16
...

做左aabr,再做baep? 係邊間排呀?
唔好甘worry, 一定會無事!

複式洋房

Chloells 發表於 19-11-11 12:59
我都係 碗碟碰撞聲音 佢訓甘覺都會郁下 你同佢講野會唔會有反應架?

同佢講野,又唔多覺佢的大反應 , 係咪太細個, 到聽日先一個月....

洋房

BestyNg 發表於 19-11-11 14:07
做左aabr,再做baep? 係邊間排呀?
唔好甘worry, 一定會無事!

其實係做aabr先家係baep先?我一頭霧水,排緊仁濟啊

用戶要求終止服務

BestyNg 發表於 19-11-11 14:12
同佢講野,又唔多覺佢的大反應 , 係咪太細個, 到聽日先一個月....

我個囡也是,對人聲沒有反應,但跌東西,或突如其來的環境聲音就會彈起,今天12日人仔。

複式洋房

Yoyosally 發表於 19-11-11 15:03
其實係做aabr先家係baep先?我一頭霧水,排緊仁濟啊

通常先做aabr or oae 先, 呢d係screening test, 如果結果唔ok, 就會轉介你去做baep, 好似係check聽覺神經同腦幹……details 勁多

複式洋房

kayin_cat 發表於 19-11-11 15:22
我個囡也是,對人聲沒有反應,但跌東西,或突如其來的環境聲音就會彈起,今天12日人仔。
...

你咁細個, 俾唔到反應係正常啦!!!

洋房

BestyNg 發表於 19-11-11 16:23
通常先做aabr or oae 先, 呢d係screening test, 如果結果唔ok, 就會轉介你去做baep, 好似係check聽覺神經 ...

唉,好擔心,哩個test係咪好準架,我聽到要睇耳鼻喉,喊到豬頭甘

用戶要求終止服務

Yoyosally 發表於 19-11-11 16:52
唉,好擔心,哩個test係咪好準架,我聽到要睇耳鼻喉,喊到豬頭甘

我也是喊到豬頭咁,坐月一啲都唔開心,一起努力!我下星期回醫院覆診,沒事的!期待你的好消息!

首頁

尾頁

跳至