自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實我同個女感情一向好好,中學時期仍是我送返學放學,之前好多時兩母女一齊扮靚shopping,談天說地,講下無聊事,朋友堆中的八卦野、男仔等等。唔知係咪佢入大學後太忙,又參加學會,有時返到屋企,我問多幾句佢又好似好不耐煩。幾個月前佢其中一個學會攪road trip,其實我唔想佢去,但佢堅持要去。而加又同我佢會同幾個中學同學仔去 road trip,我又係唔贊成但佢又想去,其實我係擔心安全問題啫,擔心成班後生仔女喂喂喂,揸車掛住玩、傾計!之前佢又提過話大學有兩個男仔追佢,唔知係咪我俾左太多意見呢,佢而加無再提了,所以咪想問下大家我係咪管得太多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

phoebepanpan 發表於 19-12-10 14:41
我仔下月20歲了。跟我感情依然非常好 近來初嘗跌落愛河,跟我講,怕我唔比拍拖

...

我女中六已拍啦,幾個月貨仔散左(男嘅劈腿)
要試嘅試過,要hurt嘅hurt過,我又知佢寧缺毋濫,佢亦好清楚男人不能只睇外表,由得佢慢慢揀下

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-10 10:00
細個好sweet咁成日攬住我好親密,而家乜都收收埋埋唔同我哋講,問多2句就覺得煩
...

就是了,其實我女上年都仲有無啦啦攬住我,好多野講架,而加突然有呢個轉變,我好唔習慣

翡翠宮

wong2323 發表於 19-12-10 10:51
我兩個仔,都已經20+。
可能自小都有傾有講,所以到而家我地感情都好好,不但在家會有偈傾,佢地在出面見到有趣 ...

你就好,我仔不講野

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

wyl 發表於 19-12-10 10:09
我女19了,暫時都仲係同細時一樣好黐我,咩都同我講,兩個成日臨睡前girls talk。我諗呢個朋友模式係由細開 ...

我地一向都有,佢之前好鍾意去我間房或者梳化一齊煲Netflix,睇恐怖片時又會攬住我睇,總之我覺得好sweet 啦,可能佢真的長大了,而我卻仍然當佢係小朋友管得太多

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-10 15:01
仔女長大左有自己既朋友,就會同父母疏遠,係好無奈,但亦只能接受
...

係呀,我的確好唔習慣這個轉變,生活突然間失了重心,都唔知自己想點,做了10幾年全職媽媽,所有心思都放晒落個女到,而加感覺被ignore 左咁

伯爵府

stkyo 發表於 19-12-10 12:50
我女讀year 2,比好大自由度佢,除咗係出面過夜之外⋯⋯,平時好少煩佢,比多啲空間佢,感情OK
...

係上左大學去 road trip 囉(三日兩夜住 Airbnb)我唔想佢去架,佢就同我講,佢班朋友個個都咁去架啦,有咩問題,仲話佢已經大個

水晶宮

畀面勳章

vanessamom 發表於 19-12-10 08:37
請分享下你們怎樣跟成年子女相處!
我女大一了,覺得這半年她成長了不少,同時間,少了以前母女之間的親密 ...

我三個仔女25/22/19歲,已經成年,小事,我唔會太緊張,例如玩通頂唔返屋企瞓,只需一個訊息通知就夠
大果兩個已經拍拖,父母更加要識趣地適時放手/退出
我老公唔習慣,只能死守住細女果份依賴

tree2009    發表於 19-12-10 16:46

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

vanessamom 發表於 19-12-10 15:01
我地一向都有,佢之前好鍾意去我間房或者梳化一齊煲Netflix,睇恐怖片時又會攬住我睇,總之我覺得好sweet ...
你諗下你好似佢咁嘅年紀係咪都覺得自己大個,唔想父母管太多,家長當然係想子女好,但子女長大係需要歷練,真係唔到我哋管咁多,你只可以同佢分析利弊,分析完佢都係要做就俾佢做啦,叫佢whatsapp報平安便可。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-10 14:34
我都同個女好多野傾,感情事,學業,朋友/同學/同事激氣野低能野,我自己做過多年pta,我女似我鐘意攪活動 ...

咁其實我女都是好有分寸既人,係我角度覺得佢好似好唔識聽我講咁,但前兩日我哦緊佢又去 road trip 既野,佢好不耐煩答我:「得啦、得啦」。我又開始無名火氣,我話唔好成日答我得啦得啦,我講野你要記住,佢竟然答左我一句:「我一向都有」,我好surprised 佢咁答我,
如你所說,應該少d 哦佢

伯爵府

wyl 發表於 19-12-10 15:10
你諗下你好似佢咁嘅年紀係咪都覺得自己大個,唔想父母管太多,家長當然係想子女好,但子女長大係需要歷練, ...

佢每次 road trip 前我都擔心到訓唔著,叫佢唔去佢又唔肯,我被佢攪到好神經質

伯爵府

701003 發表於 19-12-10 15:10
我三個仔女25/22/19歲,已經成年,小事,我唔會太緊張,例如玩通頂唔返屋企瞓,只需一個訊息通知就夠 :wah ...

我都學習放手中

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-10 15:23
佢好不耐煩答我:「得啦、得啦」← 呢句係我個仔經常答我既說話
...

係呀,聽得多我就發忟

已刪除用户

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-10 15:25
我會收口,再講落去佢會發老脾

可能之前同我女關係係非常 close,連佢cousin 都同佢講:「你同你媽媽既關係一定好close」,所以我而加先會感覺到冷漠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

vanessamom 發表於 19-12-10 15:20
佢每次 road trip 前我都擔心到訓唔著,叫佢唔去佢又唔肯,我被佢攪到好神經質
...
大家都係一路為人母一路學做人,加油吧,共勉之!

已刪除用户

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至