婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lavenderlove 發表於 19-12-19 23:48
回覆 Nagomi 的帖子

有無資格吾係你話~我同老公只係一星期食四晚飯~早餐午餐自己包辦~屋企幾多開支我地 ...

既然你都覺得自己好有資格過問,又唔接受人地意見,你開個post都只係想睇人地附和你je, 唔岩聽就話人無資格,咁你講哂啦

複式洋房

回覆 Wkcbcb 的帖子

講就好聽~問題吾發生係你身上你吾會明感受~吾好一味指責我~換轉你係我~你吾會咁講~你一樣妹仔大過主人婆

複式洋房

回覆 Wkcbcb 的帖子

講就好聽~問題吾發生係你身上你吾會明感受~吾好一味指責我~換轉你本來6000家用確係吾多~只不過人地俾咁少我點解要俾得多呢~2000蚊養佢全家~我~你吾會咁講~你一樣妹仔大過主人婆

禁止訪問

男爵府

Lavenderlove 發表於 19-12-19 23:51
回覆 liumeowjen 的帖子

人地2000蚊養3個~我地$6000養2個~不知邊個小家啊~

所以咪話50步笑百步

複式洋房

回覆 Jessie688 的帖子

家姐依家有兩個小朋友~文字可能表達得吾清楚~我只不過係忍左好耐終於講我心聲~一星期6day過黎食晚飯.包早餐午餐(帶飯)晚餐~其實我係覺得晚晚過黎食飯都由得佢地~點解連坐月都要過黎...

複式洋房

回覆 sinohk33 的帖子

我老公吾放心我奶奶一個住~所以先無搬走~邊個吾想婚後可以二人世界~同老人家住係無所謂~但吾想屋企由朝到晚放假都有人吵住~長期係咁無人會喜歡

複式洋房

回覆 李家小魔怪 的帖子

屋企又無佢個名~佢俾多啲錢我地埋俾多啲囉~因為佢地我地係要扣起啲錢啊~人地俾二千住我地食我地~我地點解要俾咁多

複式洋房

回覆 C.yan110 的帖子

文字表達好難講得好清楚~太長篇大論~呢啲事吾係一朝一夕既事~租公屋奶奶既~本來吾係俾6000既~因為好多原因先吾想俾多~主要係佢家姐俾得少~我地先俾少啲~其實每個屋企食用支出都好吾同~我地計過先咁俾~吾放心奶奶先無搬出去

C.yan110    發表於 19-12-20 09:30

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

親子王國15週年勳章

Lavenderlove 發表於 19-12-20 00:47

家姐依家有兩個小朋友~文字可能表達得吾清楚~我只不過係忍左好耐終於講我心聲~ ...
既然你大姑拉一星期六日都返99度,你老公點解唔放心99一個人?大家都係當個阿媽工人咁駛,只係你地放早時就幫下手,你地兩個搬走應該可以減輕99嘅工作量,直接幫到99。你地又唔駛比d細路嘈到,一舉幾得。

大宅

回覆樓主:

原因好簡單因為你吾係奶奶個女
個女番屋企坐月好正常
個媽想自己個女留番多個錢傍身好正常
啊女講一句都勝過你十句
既然你認為你個六千蚊係養埋佢地
吾好講咁多 即走

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Lavenderlove 發表於 19-12-19 16:47

家姐依家有兩個小朋友~文字可能表達得吾清楚~我只不過係忍左好耐終於講我心聲~ ...

公道d ,可能係你奶奶唔想去佢屋企,因為d 野係晒你奶奶屋企,所以叫個女返黎坐月。

致於你唔鍾意佢地比得少,都係你奶奶貼緊佢地,你洗鬼勞氣咩,你地比返自己果份就算。

大宅

我都可以想像到 間屋又吾係大 日日咁多人黎 D細路又嘈 心情一定差 比我吾返屋企食飯算 費事眼冤 不過長遠都係要搬 吾放心99可以搬近D 而家800以下可以按9成 再吾係租住先 到時搬走大條道理一個仙家用都吾洗比 有時錢真係可以解決問題 呢D錢吾慳得

子爵府

Lavenderlove 發表於 19-12-20 00:57
回覆 sinohk33 的帖子

我老公吾放心我奶奶一個住~所以先無搬走~邊個吾想婚後可以二人世界~同老人家住係 ...

藉口啫,你姑奶一家幾口日日上嚟都話要擔心,香港大把獨居長者,佢哋家人又唔擔心,事實係你老公想慳錢。

我99成九十歲,佢係同個女住,我姑仔成日不在港,都冇人話擔心。

你哋一搬走,你姑奶一定會長駐,你姑奶係你99縱壞。

所以你攪唔掂你老公,都無謂呻,除非自己搬走。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至