自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

8331 發表於 19-12-17 21:22
不用客氣,如黃大仙區可找聖公會此服務

唔該晒你,我觀塘區的,已找到相關資料!但感覺都唔係咁容易,有名額,似乎有排等!加上對比起其他有需要既人(獨居,病患者),我既情況相對冇咁緊要!不過我真係好需要有個幫手,我唔想佢再黎多次唔食野搞到入院 我真係好擔心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

即係唔駛做任何家務?如果咁真係請鄰居最好。

男爵府

kwan1981 發表於 19-12-17 21:50
即係唔駛做任何家務?如果咁真係請鄰居最好。

家務我自己星期六日放假做!只需要日日監察住食野食藥就ok。看似簡單,只係我唔知點去搵人。。。坦白講,鄰居唔熟,家家戶戶返到屋企就關門,真係好少接觸

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-17 20:45
媽媽有糖尿,最近試過血糖低入院!
行動ok,但嚴重渴睡,可以瞓到完全唔食野!試過我返工前放食物係枱,到 ...

我同媽媽都有糖尿病但唔會不停訓唔食野喎、我後生重不停想食野媽媽年紀大會每朝去公園運動下、但我地一樣好為食喎

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 00:38
我同媽媽都有糖尿病但唔會不停訓唔食野喎、我後生重不停想食野媽媽年紀大會每朝去公園運動下、但我地一樣 ...

黎緊覆診我都會問問醫生!好似唔識肚餓咁,成日同我講好好瞓,仲怪我叫醒佢食野。。。

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-17 21:55
家務我自己星期六日放假做!只需要日日監察住食野食藥就ok。看似簡單,只係我唔知點去搵人。。。坦白講, ...

請問你媽媽廋定肥呢⋯⋯我聽醫生講肥反而容易搞D糖尿、我同媽媽都肥不過媽媽有運動就廋左、我兩都係嚴重糖尿病但又唔覺得好累、只係會好口干不停飲水同尿尿我都住觀塘、大家傾下糖尿病問題呀

珊瑚宮

回覆樓主:

請印傭, 除左食藥, 可照顧埋飲食, 陪吓佢落公園散步都好

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-18 00:43
黎緊覆診我都會問問醫生!好似唔識肚餓咁,成日同我講好好瞓,仲怪我叫醒佢食野。。。
...

我媽媽66歲佢平時8-9點訓早試7點起身下午2-3會眼訓之後天到夜晚

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 00:45
請問你媽媽廋定肥呢⋯⋯我聽醫生講肥反而容易搞D糖尿、我同媽媽都肥不過媽媽有運動就廋左、我兩都係嚴重糖 ...

點先算嚴重糖尿?即係要打針?最近入院果次血糖跌到得1.X!我媽肥架,叫佢食其實佢又食到,話好好瞓唔願起身喎,激死!

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-18 00:51
點先算嚴重糖尿?即係要打針?最近入院果次血糖跌到得1.X!我媽肥架,叫佢食其實佢又食到,話好好瞓唔願起 ...

我近呢兩年打針、其實打針唔係一定好高、不過醫生話打針無食藥咁傷肝、但我每日都食幾粒藥加晚上打一針、我係唔多介口既人所以嚴重、其實佢1.幾唔暈先其、平時我唔食野去覆4.幾已想暈啦!我岩岩生完B就5個月、我大肚其入左兩次院糖尿太高、不過我都聽姑娘話食左藥會累D、但唔會訓到唔想起身、咁樣佢好快廋對身體好差、我係醫院抽十筒血、抽到第9支無血流勁慘

大宅

我做媽媽了 發表於 19-12-18 01:03
我近呢兩年打針、其實打針唔係一定好高、不過醫生話打針無食藥咁傷肝、但我每日都食幾粒藥加晚上打一針、 ...

個時係大肚其間抽的、我覺得你要搵一個陪到你媽媽去下公園行下照顧食藥同飲食、我媽媽66歲個個話佢唔似架、因為佢呢幾年有運動下、不過觀塘又好似無咩公園好行

珍珠宮

揾個好鄰居(housewife) 搞掂, 買餸時間遷就一下,比少少$幫補買餸,貼紙去會所已ok

我都想做

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 01:03
我近呢兩年打針、其實打針唔係一定好高、不過醫生話打針無食藥咁傷肝、但我每日都食幾粒藥加晚上打一針、 ...

多謝你既分享!保重!我媽都70幾歲!食野差左係最近既事,上月感冒過胃口差左我都明,但都好返晒喇!入院後係轉過藥,唔知有沒有影響?佢一直係口服藥,食左十幾廿年喇!呢排天氣凍左,就話係被窩入面好舒服喎,唔願起身!我而家就日日擔心佢唔食野唔食藥又暈過。。。唯有晚晚收工盡快趕返屋企

男爵府

healthymimi 發表於 19-12-18 01:14
揾個好鄰居(housewife) 搞掂, 買餸時間遷就一下,比少少$幫補買餸,貼紙去會所已ok

我都想做

如果你係我鄰居就好喇!少少錢就解決到我既擔憂!我都要物色下

珍珠宮

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:21

其實我本來也住觀塘,有照顧鄰居湯水(同座),煲開問佢要不要,我們也有狗,蒸開雞又一齊share, 同座好方便,我有時笠件衫著家居褲拿食物比佢同狗狗,料錢計好佢又入信箱比我,
大家從狗友開始認識了8年,己是朋友,互相幫忙

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:21

最慘你同格離左右又唔熟喎⋯⋯如果我係你鄰居就好啦⋯⋯又可以帶埋個B去返工

男爵府

丁丁當當 發表於 19-12-17 21:04
唔該晒你!不過呢刻我唔需要咁深層既照顧!媽媽行動ok,精神都唔錯,只係太嗜睡!
...
嗜睡係咪血糖高呀,正常唔應該咁

男爵府

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:16
多謝你既分享!保重!我媽都70幾歲!食野差左係最近既事,上月感冒過胃口差左我都明,但都好返晒喇!入院 ...

會吾會藥既份量吾岩?如果糖尿病冇食野冇食藥吾會跌到1.X喎,我一日三次藥,兩次針,如果吾記得打針,只食藥,隔幾日血糖去到13度,我係醫院時準時打針食藥,但食超少野,可能係兩啖粥,或者半包梳打餅,血糖都4.X!

男爵府

有啲機構有家居照顧服務,可以送飯上門比長者,起碼有個人嘈一嘈醒佢食飯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

子恩 發表於 19-12-17 20:49
我寧願你出$4610 請個工人24小時照顧呀媽,好過每日比$80-100 , 3個鐘

首頁

尾頁

跳至