自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

mike89 發表於 19-12-22 10:28
佢算唔好彩,
其實早幾年已經有好多呢D設計
相信唔少人用梗

絕對係, 早幾年換樓時,睇到好多樓都有類似嘅機關, 通通呢d屋都無考慮,唔需要再講盡理由又賴政府點點點,我睇個d, 全部3房, 有間是有工人房連厠所, 上手業主竟然拆咗厠所做工人房,梗梗夠放張單人床,好彩有窗,原先工人房就變雜物房

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

chinatea 發表於 19-12-22 11:05
講真呢張木盦床都係好虐待,我姐姐都0哂咀,佢話如果係包頭D姐姐,半夜點拜神,真係肥小小都轉唔到身,但睇返過 ...

我知道其實現在都有,但位真好少,我小朋友在兩歲前其實我有排過。

雖然上到n返半日,唔請工人都唔得,但是如果兩歲前的小朋友有托兒照顧服務就好。當然都要睇硬件軟件配套

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

講真,如果生兩個仔果d兩房一廳家庭,你叫佢地點俾間房姐姐住

子爵府

小肥兔 發表於 19-12-22 12:07
絕對係, 早幾年換樓時,睇到好多樓都有類似嘅機關, 通通呢d屋都無考慮,唔需要再講盡理由又賴政府點點點 ...

果d人就衰

不過現在三房一般都成千萬,唔係好多人住得起

男爵府

多啦A夢

珍珠宮

jacobkit 發表於 19-12-22 12:19
講真,如果生兩個仔果d兩房一廳家庭,你叫佢地點俾間房姐姐住

仲可以做雙租族啊
有樓就好辦事

我有親戚條數計唔掂
想同我地借錢換樓
不過我地冇借俾佢地
最後佢地出租自己層樓、租三房單位

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

就算子女到左中學,都大把人繼續請工人,增加托兒服務,根本不是解決工作居住問題。。

香港好多僱主為人自私,就算有足夠都未必比工人一個良好居所。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

工人和 托兒服務,根本係二件不同工作,托兒服務去到幾歲?到幼稚園或小學誰去接小朋友去托兒所。

現在父母,不喜歡給 爺爺奶奶照顧,小學生好多都補習,學不同 興趣班,誰來管接管送 ,晚餐誰來煮。假日怎安排小朋友?如果認為增加手 托兒服務,就會減少用外傭,根本提出那個,不了解社會情況

tammy_my    發表於 19-12-23 03:07
hellolo    發表於 19-12-22 22:01
liy7239    發表於 19-12-22 13:53

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

托兒服務不足係真嘅,有請工人、仔大女大,都真心覺得應該擺多d資源改善,話晒香港在職婦女都佔好高比例
至於工人「睡房」安排,兩睇啦,你係工人會prefer部呢d櫃,定prefer訓梳化?我唸我寧願訓櫃....起碼有私隱

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

請工人比起去托兒所同請鐘點始終化算好多,好多人請一個工人做晒所有野,差唔多價錢好多都會揀請工人,去托兒紅日就要自己湊同要去興趣班個d點攪

外國都會請保姆照顧小朋友,只係好多唔會留宿,或者會接去保姆屋企

琥珀宮

yurijm 發表於 19-12-22 12:44
仲可以做雙租族啊
有樓就好辦事

佢自己有樓仲要問你借?

男爵府

yurijm 發表於 19-12-22 10:48
所以啲工人先咁揀工
其實從來都話
有正常工人房既工人,表現係好過瞓吊櫃既工人

搭lift要拍卡有幾虛榮大把新樓有,但實用面積低到呢

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-22 13:17
托兒服務不足係真嘅,有請工人、仔大女大,都真心覺得應該擺多d資源改善,話晒香港在職婦女都佔好高比例
至 ...

其實個櫃 真係甘差
我覺得 比share room 同訓廳
我會覺得呢個櫃 幾有私人空間

講真 普通香港人屋企有幾大..個個都3 房 4 房咩

不過我姐姐都係同小朋友share room

呢個櫃 都幾貴下

大宅

jacobkit 發表於 19-12-22 12:18
我知道其實現在都有,但位真好少,我小朋友在兩歲前其實我有排過。

雖然上到n返半日,唔請工人都唔得,但 ...
大把香港人除咗揾錢,其他生活技能完全唔識

個工人根本係湊嗰兩公婆多過個中學生

伯爵府

小肥兔 發表於 19-12-22 12:07
絕對係, 早幾年換樓時,睇到好多樓都有類似嘅機關, 通通呢d屋都無考慮,唔需要再講盡理由又賴政府點點點 ...

唔明呢啲係咩 concept, 間屋夠大有工人房連廁所,我一定會同佢分開廁所用囉,點會剷走個工人廁所做間房㗎

子爵府

jacobkit 發表於 19-12-22 12:22
果d人就衰

不過現在三房一般都成千萬,唔係好多人住得起
會所樓又貴又唔實用,奈何近年落成都係哩d

珊瑚宮

tommyxsarah 發表於 19-12-22 13:29
其實個櫃 真係甘差?
我覺得 比share room 同訓廳
我會覺得呢個櫃 幾有私人空間

咁,JM應該考慮係屋企整間, 自己又有空間

子爵府

pw_113 發表於 19-12-22 13:28
搭lift要拍卡有幾虛榮大把新樓有,但實用面積低到呢
唔好講笑,見過有啲幼稚園同學的家長知你有會所,會主動巴結你,佢哋多數來自公屋或舊樓。哩啲人好現實好貪慕虚榮。

子爵府

回覆樓主:

瞓地下都冇咁嬲

珍珠宮

mandy952 發表於 19-12-22 13:28
佢自己有樓仲要問你借?

係,佢唔想賤賣層樓喎
又未供完
聲稱實際到手既錢唔多

首頁

尾頁

跳至