自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 20-1-25 21:20
咁剩係香港居民返嚟要隔離,可行?

咩政策都係要先評估,才可知可行性。

我估先要掌握回中國過年的香港人數目,評估一下隔離的影響。我擔心此人數,實在不少。

而如果隔離日數太多,必定影響佢地生計,回嚮就可能好大。

複式洋房

四川禁止任何形式群體聚餐活動
南京要求在公共場所佩戴口罩
北京所有省際客運全部停運
河南傳有人自發堵路
全國旅行社團隊遊暫停
澳門縮短關閘運作時間
美國、法國或撤僑武漢

香港:封關不切實際,認為防疫措施未算慢

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

這位HO,PL ,不是那何柏良

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 20-1-25 22:32
咩政策都係要先評估,才可知可行性。

我估先要掌握回中國過年的香港人數目,評估一下隔離的影響。我擔心 ...

船頭驚鬼, 船尾驚賊..乜都唔駛做...到時大爆發..邊個負擔得起

侯爵府

回覆樓主:

知唔知有幾多香港居民離港度歲?封關?佢哋是否全部不可以回來?

伯爵府

tester5 發表於 20-1-25 19:37
都唔含蓄,我聽得好清楚。

無奈上個星期仲睇到武漢人話唔帶口罩,相信政府。香港仲有人話返深圳玩。我女 ...

我女同學都係,仲要聽日都要返去喔。冇嘢好講,同距地溝通唔同。好心提下疫情嚴峻,就話你過份緊張,又話你製造恐慌。自己唔出街唔好影響人。我覺得自己真係巧多事,之後都即刻收聲!其實只要大家有D防護意識做好保護好自己,已經好好大幫助。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁所有商業活動都停晒?物流都停晒?站在感染控制上係最好方法,但對香港整體係大災難,從無聽過有國家或地方會封關

琥珀宮

畀面勳章

Mm233 發表於 20-1-25 18:45
Pak-leung HO42分鐘 ·

呢個咁既FB 真係何柏良既?你 FC 左未架?

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

美國爆流感,加拿大都無封佢關啦

水晶宮

BK Milk勳章

viviencwc 發表於 20-1-25 23:48
美國爆流感,加拿大都無封佢關啦

啱既 係既

但美國人會唔會同有無需要千辛萬苦走去加拿大醫先?
明知自己發燒吾係即入醫院而係逃出去其他地方
散播病毒

確實梗有部分人吾係好明個問題

別墅

tester5 發表於 20-1-25 19:10
我對封關存疑,好多香港人回中國過年,我女學校都返左大半,佢地不是內地人,封關也不可以阻止佢地回港。 ...

為左所有香港人著想
希望佢地返完大陸黎去隔離14天先好返學
因為依個病毒傳染性好高唔可以忽略
17年前有血的教訓

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

bongbongpatty 發表於 20-1-26 01:28
啱既 係既

所以咪今日記者會講左武漢市及周邊城市是明顯疫區,因此封關是國際上認同做法囉

伯爵府

瀟灑兔兔 發表於 20-1-25 23:27
我女同學都係,仲要聽日都要返去喔。冇嘢好講,同距地溝通唔同。好心提下疫情嚴峻,就話你過份緊張,又話 ...

我仔都有一堆咁嘅同學,怕佐佢地亦唔會信佢地回港有自我隔離。唯有復課後強制阿仔戴口罩上堂。

珍珠宮

Mm233 發表於 20-1-25 18:45
Pak-leung HO42分鐘 ·

梁卓偉:

所有抗疫策略要基於科學,任何科學以外的考慮都不可以有,尤其是政治。

48小時前,世衛用兩日的時間(原本預計四五小時),開緊急委員會。第一日討論八小時,第二日討論六小時,結論是疫情十分嚴峻,但未到國際公共衛生緊急事件(Public Health Emergency of International Concern),也講得很清楚不應該向中國內地發出旅遊警告,背後有很多科學的考慮。

裏面的人都不是做政治的,都是科學的考慮。

香港沙士、禽流感、豬流感,香港沒有個案的長三角H7N9禽流感,我們從來沒有試過封關。武漢市與附近周邊城市,兩三千萬人口,是國際上認同的做法,明顯是認可的做法。

我們香港要封關?香港是國際樞紐,我們封關除非獨善其身,封閉所有旅客,並非針對某個特定地方。這是基於科學的證據。今早,我、袁國勇、許樹昌、福田教授(當時美國CDC代表幫香港做1997禽流感疫症),我們同一意見:封關並非正確、可行的策略。我從來不會在公共衛生的策略中,有政治考慮。

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 20-1-26 01:28
啱既 係既

網上有人聲稱今日有武漢病人湧至東區醫院,又有自稱東區醫院的醫護人員在網上號召發動罷工,迫使政府關閉所有口岸,並禁止內地旅客入境。東區醫院發言人回應傳言時指,由今日凌晨直至下午4時為止,東區醫院急症室的求診人士當中並沒有來自武漢的病人。東區醫院今日運作正常,並沒有出現罷工的情況。

東區醫院呼籲公眾切勿轉發不實訊息,以免引起公眾恐慌。

翡翠宮

gracefu1214 發表於 20-1-26 01:35
為左所有香港人著想
希望佢地返完大陸黎去隔離14天先好返學
因為依個病毒傳染性好高唔可以忽略

佢地應該冇經歷過沙士的經驗和教訓,所以唔明點解香港人要咁緊張,聽梁卓偉教授講,此病係比沙士勁10倍。其實我好擔心,不過每人有每人自由,佢地要回鄉渡歲,我都明過年係想一家團聚既。

未來幾日,還看香港有沒有人是從未到過武漢,而又被確診的個案。如何有,就是第三波爆發,是最嚴重的級別,我唸到時即使香港人唔提出,政府都會有限度封關或隔離。

希望冇事吧,天佑香港,天佑中華。

翡翠宮

瀟灑兔兔 發表於 20-1-25 23:27
我女同學都係,仲要聽日都要返去喔。冇嘢好講,同距地溝通唔同。好心提下疫情嚴峻,就話你過份緊張,又話 ...

我又冇提佢地,不過我女返黎講,我知道佢地己回鄉。

我住九龍都大半班同學回內地,我估香港人回內地過年的人數肯定不少,其實入境處有數字。佢地下周回港,才是港府和醫護,所面對「最大的挑戰」。

此病嚴重、傳染性高、病徵亦不明顯。大家務必小心,好好保護自己。

子爵府

康寶琦 發表於 20-1-25 19:49
同意你講已經四散,所以香港應該禁止已確診的國家及地區的所有入境,包括已經在外的香港人有無發燒都要禁 ...
明知依家有隻甘嘅菌都堅持要返去
我覺得要封關一段時間先

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港始終係中國既一個特區, 唔同菲律賓咁話原機叫你走
呢屆啲高官又

公爵府

回覆樓主:

曱甴最鍾意斷章取義

首頁

尾頁