親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

GreenLam 發表於 20-2-24 17:41
應該係自負,我同你一樣頭痛緊,暑假都唔知咩形狀,比580元到時去唔到仲心痛,所以最好係航空公司取消咗
...

依家台灣已宣佈, 27日起,從韓國回來台灣的「所有台灣人」都須進行「14天的居家檢疫」。禁止外出、禁止搭乘大眾交通工具。

睇新聞, 香港都研究緊應該點樣檢疫, 如果最後, 香港人由韓國返都要隔離, 我因為咁樣取消唔知有無得claim呢
不過依家都係等, 今日唔知聽日事....我買FWD好啲, 咩都可以ONLINE CHAT佢問, 唔駛打電話打餐死...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

hka已經取消機位至3月尾, 等多陣可能其他airline都會取消!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

如果airline自己取消, 當然會refund, 其實可打保險公司問下可唔可以將保險extend若干時間, 多數係半年內! 好過無囉~
放下自在

子爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 20-2-24 18:32
如果airline自己取消, 當然會refund, 其實可打保險公司問下可唔可以將保險extend若干時間, 多數係半年內! ...

好,謝謝您

wcpcelia    發表於 20-2-25 12:51

珍珠宮

GreenLam 發表於 20-2-24 18:06
無話感覺要賠,無得夾硬來,只係覺得原來買咗保險唔一定有用。

係呀,唔好以為俾咗錢就得,要知保單條款,乜嘢保,乜嘢唔保

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 20-2-24 18:14
依家台灣已宣佈, 27日起,從韓國回來台灣的「所有台灣人」都須進行「14天的居家檢疫」。禁止外出、禁止搭 ...

無,航空公司取消班機就有機

象牙宮

GreenLam 發表於 20-2-24 17:23
係,我都係咁話,不過樓上JM都講得啱,無事已經當賺左。

紅色旅警出左,應該可以搵保險喎,過多2日再問下啦

子爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 20-2-24 21:31
紅色旅警出左,應該可以搵保險喎,過多2日再問下啦

謝謝你

男爵府

goo_littlebb 發表於 20-2-24 18:14
依家台灣已宣佈, 27日起,從韓國回來台灣的「所有台灣人」都須進行「14天的居家檢疫」。禁止外出、禁止搭 ...

因應南韓新型肺炎疫情蔓延,本港保安局對南韓發出紅色外遊警示,明天起禁止來自南韓的非港人入境、或者14日內到過南韓的非香港居民入境本港。

至於從南韓返港的港人,視乎去過的地方或有沒有病徵,可能要接受不同程度的監察或隔離檢疫。

From RTHK 即時新聞

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

afternoontea372 發表於 20-2-24 22:10
因應南韓新型肺炎疫情蔓延,本港保安局對南韓發出紅色外遊警示,明天起禁止來自南韓的非港人入境、或者14 ...

但係以我理解 「因為擔心唔想去」,無論咩旅保都唔會包。除非因為旅警而航空公司取消航班 ,所以都係要等。
酒店我己經全部取消了。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我個case :
HKE : 航班取消,可全退
酒店 : 經永安,可全退,但要俾$150手續費
保險 : starr , 可全數退回保費

子爵府

好媽媽勳章

minniemouse131 發表於 20-2-25 09:21
我個case :

謝謝你分享

子爵府

好媽媽勳章

minniemouse131 發表於 20-2-25 09:21
我個case :

希望我都可以好似你咁

珍珠宮

回覆樓主:

其實點解要早早買保險? 平D?
就算出發前一晚都可網上買
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

子爵府

好媽媽勳章

mvshop8888 發表於 20-2-25 09:59

我怕自己唔記得,所以買咗機票就買了。

翡翠宮

mvshop8888 發表於 20-2-25 09:59

我試過臨出發前一星期有親人過身, 結果全個行程取消, 買左保險賠足.
呢d嘢始終早買好過遲買.

男爵府

我個case :

Same case
I m Jeju air
依加等緊退款

大宅

小兒舊年11月報左今年2020年4月1日澳洲游學團,團費$14000左右,前日收到學校通知:取消澳洲游學團,因學校同旅行社簽合約,話2月28日前退團,只退返一半團費,其他家長希望延遲或退返80%才可以取消,我都贊同,旅行社就話酒店同機票已訂,吾影響4月1日出發,但學校因疫情問題等,希望退團,净係退一半希望家長同意,我同先生都理解學校難處,覺得健康最緊要,而家要簽通告:同意還是不同意取消游學團,矛盾中。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-24 14:45
就算你未出發,保險已生效,只係你好彩所以無賠 (例如touchwood自己及家人生病要取消行程)
所以唔係白交 ...

我有一疑問, 如果我出發前一星期因病要自我隔離14
(連同住家人), 咁我連家人保唔保呢? 算唔算在這範圍內呢?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

首頁

尾頁

跳至