自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

玩具勳章

mandy952 發表於 20-4-16 14:35
開抽濕機

點解開抽濕機?

琥珀宮

chingnc 發表於 20-4-17 18:59
點解開抽濕機?

抽濕

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我好明白你

子爵府

wakanda 發表於 20-4-17 16:39
呢d方法偏方成日聽,但係唔敢自己亂黎啊
係咪真係得?

金銀花得呀,G6pd就唔可以

我姪女之前好嚴重下,用左係好D
改埋飲低敏奶粉,依家好少發,係轉季有少少,但冇之前咁嚴重

男爵府

回覆 wakanda 的帖子

阿女2歲起都有濕疹,3歲開始游水更加嚴重,之後皮膚科醫生叫加甘油在沖涼水內,上水後印乾個身,跟住搽保濕cream,隨著佢越大個,做多D運動,抵抗力好左,濕疹就慢慢少發作好多,醫生話未必和遺傳有關,別自責
另外,我女大個D,因為鼻敏感嚴重,做左敏感測試,證實佢對塵蟎敏感,所以我一直堅持每星期都用塵蟎吸塵器係床褥,換床單,之後就好左好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 20-4-17 19:52
抽濕

應該係開放濕機?乾先痕 濕疹要涼爽

琥珀宮

cecelc 發表於 20-4-17 21:52
應該係開放濕機?乾先痕 濕疹要涼爽

嚴重嘅就唔係乾,係爛,傷口唔埋口嗰種,r到出水流血
乾就搽cream已經ok
不過外在環境其實關係不大,始終都係中醫調理最好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來係咁 明白

男爵府

我仔之前都有濕疹,睇左幾次醫生,第一次睇時無可避免要食類固醇,跟住搽cream , 醫生叫佢日日換洗涼毛巾,每個星期洗書包,睡衣都日日換,唔掛八達通項繩,佢話八達通頸繩係最污糟,不斷吸塵,仲唔會洗,做左大半年touch wood仔啲濕疹冇晒

禁止訪問

禁止訪問

別墅

agnesmama 發表於 20-4-17 22:08
我仔之前都有濕疹,睇左幾次醫生,第一次睇時無可避免要食類固醇,跟住搽cream , 醫生叫佢日日換洗涼毛巾, ...

咁醫生其實話係咩原因引致濕疹?

男爵府

arsi_1002 發表於 20-4-20 18:45
咁醫生其實話係咩原因引致濕疹?

因為我冇做測驗邊啲野引起濕疹,醫生話最多人係塵蟎

男爵府

namc 發表於 20-4-17 17:06
濕疹唔係因為阿媽陀既時候食野關係咩? 我阿媽係咁講,所以我陀bb個時食野好小心
...

我同事同佢弟婦一齊有左,一個無介口,一個有介口,無介口果個嚴重濕疹

男爵府

大幸運 發表於 20-4-17 18:11
我幾個bb冇濕疹,唔敢寫包單!
不過敏感出疹,玫瑰疹都試過!都係同佢哋用以上2種徧方!沖完佢哋冇咁痕,慢 ...

我見到茶樹油寫可以幫助癬好返。我自己用茶樹油灰甲好返

水晶宮

回覆樓主:

濕疹真係好慘!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

namc 發表於 20-4-17 01:06
濕疹唔係因為阿媽陀既時候食野關係咩? 我阿媽係咁講,所以我陀bb個時食野好小心
...

唔一定關事,我陀第一個時都戒到連蝦餃都唔食,大B依然有嚴重濕疹,陀第二個反而冇戒得太清,不過當時妊娠糖尿,於是要戒澱粉戒糖,細B都有濕疹但程度輕好多。大細B係遺傳我老公果邊嘅因子,老公全家都有濕疹,佢妹個細仔又濕疹又食物敏感添。

我識唔少人陀B時完全唔戒口,又咖哩又海鮮又韓燒,仲日日珍珠奶茶同咖啡,生出嚟皮膚滑溜溜。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

藍尾巴 發表於 20-4-17 02:28
主要係遺傳,同食咩無關。有d人覺得自己無濕疹bb都會唔有,但其實濕疹鼻敏感哮喘係一組敏感基因,如果父母 ...

其實濕疹鼻敏感哮喘係一組敏感基因,如果父母/家族是單有一樣,小朋友都有可能有濕疹>>係呀,我地個兒科醫生都話,濕疹、鼻敏感、哮喘有相互關係,早年個仔一到冬天就發哮喘,跟住就濕疹發,到春天因為多花粉就輪到鼻敏感,濕疹又發。。。最後把心一橫,送個仔去學游水,強肺增加抵抗力,最初好似冇咩幫助,濕疹發時成日俾人質疑係咪關游水事,嗯,都關架,但游完做好保濕,而家游咗八九年,唔只哮喘好少發,身體都好咗好多,不過濕疹依然奮戰中。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至