自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?
而家已有一仔一女,次次同親朋友講有生3個 ...

生得出,養得起未生。

乖,健康, 易湊, 生10個你都無問題。
唔聽話, 一言九頂, 身體有事, 1個都好難湊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 17:01
主要係覺得大家庭好熱鬧,bb又好得意 但我仔女仲好細,係咪讀小學開始就麻煩100倍?? :surpris ...

跟兩個的小學功課時,除非佢兩人天資聰敏又自律,否則你跟兩位的功課/默測考,人都癲.

如你有大把錢去補習才考慮生多個.

仲有,對三個都要公平對待,在香港如考唔入大學是否去海外升學或讀IVE,不可厚此薄彼.你教育基金夠嗎?

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?

人都癲
唔好話3個
如果呢個時勢,我估1個都唔想要

珍珠宮

2023年兔年勳章

PacoMum 發表於 20-7-17 17:13
而家生細路唔同以前,又興趣班又補習跟功課,又家長會又親子旅行,大啲又上小學上中學揀學校,都未計病要 ...

X2

翡翠宮

牛年勳章

如果三個健健康康,資質好唔太洗跟學業,又請工人做家務,應該都唔太辛苦

但如果我已有一仔一女,好心足了,尤其尼個時勢

子爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 17:01
主要係覺得大家庭好熱鬧,bb又好得意 但我仔女仲好細,係咪讀小學開始就麻煩100倍?? :surpris ...

到要溫書你先知味道。

翡翠宮

牛年勳章

你最好其中一個上咗小學先再考慮,小學同幼稚園係兩個世界
我玩左兩次升小學,真係唔想再玩第三次

侯爵府

回覆樓主:

孩子多係好事
疫情期間都有玩伴
我果幾個都冇話悶(全部7歲以下)
大家一起玩
返咗學就冇咁忙
我覺得bb最好湊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果好有錢又唔怕生, 如果唔係就唔好覺得小朋友好得意咁就生佢出嚟
而家咁嘅時勢, 壓力大競爭又大,都應該為小朋友將來考慮吓。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

唔難湊,我大果兩個都好自律做功課同温書,
只係會好忙,
小學既要温書,課外活動,
幼稚園既一樣,
細既就嚟返學,可能返左學會好d.又或者仲忙

別墅

其實都係睇你班小朋友們是否聽教聽話, 同爸爸媽媽或照顧者夾唔夾.
如果你們生活上錢銀有餘, 地方有餘. 媽咪身體OK, 同鐘意及有能力照顧到第3個, 你們可以考慮下.

重點: 記得想生第3個問埋你班小朋友先, 唔係個個都想, 到時佢地同你們發難就辛苦曬~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有仔有女 兩個都夠啦⋯⋯
我係追仔 先 生3個,如果有得時光倒流,生1個夠!
三個長大 供書教學,經濟、精神、身心都很大壓力!

子爵府

簡單啲講, 人生係你嘅, 你覺得handle到, 你就生啦.其實三個都唔算係太多, 五個就真係多了。

珍珠宮

回覆樓主:

一個同兩個分別唔大,
兩個同三個分別好大

生五個既朋友同我講,
五個同三個分別又唔大,
感覺好複雜

#搞掂頭兩個先好生第三個,
咁就最舒服。

子爵府

有d人唔enjoy嘅,真係一個都嫌多!

我同老公都鍾意小朋友,大家都知道有小朋友就唔可能同無小朋友比!一個可以好專注、兩個可以一齊玩、三個就更熱鬧!我三個同性別,所以一齊玩得好埋,又隔得遠1-2隔4年、2-3隔3年,即係一個p2...k1...nb,大嘅返小學,好多時其實我一個湊兩個咁!

男爵府

好媽媽勳章

我係孖仔加細女,依家已經10歲同8歲,我女同是但一個哥哥就可以一齊玩,但3個一齊玩就好易出事.... 2個仔成日聯手蝦個妹,好煩

當年唔係為左追個女,生兩個好d。去旅行要book兩間房,坐車食飯各樣都係2/4人位....呢d用錢都攪得掂。最慘係同性別得一個果個會覺得孤獨同唔開心,我女好羨慕兩個哥哥有伴架

男爵府

回覆樓主:

如果30頭生到第三個,我自己都會生!亦感到有能力
可惜現實中30頭先有第二個,搞得來己經30尾。。。

男爵府

咁嘅環境仲想生? 你覺得小朋友會唔會開心?疫症又唔知幾時完,天氣又愈來愈熱。地球唔多適合人類住架喇。

男爵府

宜家尼個時勢唔建議囉,不過如果好有錢既就無所謂
唔係寧願兩個好好教好過

珍珠宮

你有1個定2個工人呀?

首頁

尾頁

跳至