夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆 Loveanimation 的帖子

雖然你寫晒佢對你點好,但從字裏行間,我覺得你有啲啲介意佢搵得少,其實如果你依家已經咁介意,將來好容易會為錢而嘈,再加上我唔知你哋係咪已經有共識,婚後有小朋友就做FTM,因為有時真係要睇餸食飯,有啲人屋企經濟環境真係唔可以容許個女人做FTM

嫁唔嫁得過,我諗你自己心裏有數,每人心中把尺都唔同

大宅

我估你係想講佢好似好鐘意你,但你呢?

我覺得一唔一齊係應該用大家係咪都鐘意對方黎諗。唔係對方比到幾多野,係咪比曬。
除非你係唔問打唔打依份叫人妻嘅工。

水晶宮

Loveanimation 發表於 20-9-3 11:46
回覆 BaileyChung 的帖子

所以其實我都有壓力,因為每個月都係我睇住户口,我地儲緊錢結婚,有時今個月剩 ...

樓主分手吧啦,放生你男友佢太好人實大把女仔要,而你快D搵個有$人嫁左去(如你有本事的話)

大宅

嫁唔嫁唔係睇錢咁簡單
我結婚時我老公都搵得少錢過我, 有時佢突然要用多d錢我會比錢佢用tim, 但係佢對我好好所以嫁比佢, 依家佢人工已經高過我

如果你咁介意佢無錢, 就算嫁咗比佢你哋第時都會因為錢而嘈, 不如你依家去搵個有錢佬(但係預咗未必對你好), 唔好浪費大家時間..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Loveanimation 發表於 20-9-3 05:20
男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話 ...

都要睇下搵錢唔多係幾多
有時都要睇現實
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

0030 發表於 20-9-3 10:28
人無十全十美,又要搵到錢又要對你好,又要比曬你的不是無,但極少人,所以有得有失~兩人相處-結婚-生仔夠 ...

無錯
知足常樂,唔好嫌人窮,只要肯上進,終會有出頭天

大宅

kellychan199 發表於 20-9-3 16:44
無錯
知足常樂,唔好嫌人窮,只要肯上進,終會有出頭天

樓主你倆人甚麼年紀?古語有話:寧欺白蘇公莫欺少年窮?

大宅

如果只計錢方面,搵幾少先?如果你唔工作,跟本糊口都難,結婚婚一定會為錢嘈,生完更加嘈。但除此之外都要睇埋佢上唔上進,如果有上進心都好,如果佢係hea 底完全滿足於咁少人工,咁就要考慮吓。

男爵府

Loveanimation 發表於 20-9-3 05:20
男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話 ...

Depends on 你須要你老公什麼,人人priority唔同,有D要錢有D要學問有D要同甘共苦的,你認為最重要是什麼

男爵府

我唔得,因為我鍾意叻過我同理財好的人,而唔係好似我個仔咁要我教,專一同搵到錢都可以共存既,未必冇可能

男爵府

問題係,你想唔想同佢做人世?佢100分又如何,你唔鍾意佢幾好都無用

伯爵府

english1221 發表於 20-9-3 19:32
我唔得,因為我鍾意叻過我同理財好的人,而唔係好似我個仔咁要我教,專一同搵到錢都可以共存既,未必冇可能 ...

Agree

大宅

嗯。。我覺得你抱住自己會搵到個更好的心態。。。。好傻
或者你比現實蒙蔽左你心底裡愛唔愛呢個人

或者問自己,如果有一日生日無左佢存在,你有冇覺得心痛的感覺?

就算佢而家好有錢 你可以過少奶奶生活
唔擔保,佢再一次跌倒你願意陪住佢一齊渡過嗎?

我覺得最緊要係你地有共同的價值觀,先至可以一齊走更遠的路

珍珠宮

回覆 Loveanimation 的帖子

好睇妳個人最要啲乜嘢婚姻生活。以我個人最需要嘅婚姻生活來計,我前夫冇妳男朋友咁多好處畀我,佢連佢自己都養唔起。我當時都認為嫁得過佢。所以我會話妳男朋友對我來講:「好嫁得過!」
妳男朋友之前有做生意,都算有成功要具備的本事,觀察下他處世做人方面,如果係「襟撈」嘅,應該有機會經濟再復甦。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

睇你寫啲嘢都唔似好鍾意佢...婚都未結就咁計較錢. 如果結婚一定會覺得嫁佢係委屈咗你.

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 20-9-3 16:35
都要睇下搵錢唔多係幾多
有時都要睇現實

有同見!還有不好聽他「齋UP」畀假希望就信以為真會兌現。我過來人之見而已。
最緊要樓主這男朋友不會好似我前夫,活活下,直情唔做工搵錢,要我養埋,呃咗我份 FTM 來做。
不過,如果FTM不是樓主婚姻生活的要害,就算男朋友的前路好似我前夫咁,做FTD,等樓主養,我都認為樓主的男朋友 嫁得過!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

Fion710 發表於 20-9-3 16:08
樓主分手吧啦,放生你男友佢太好人實大把女仔要,而你快D搵個有$人嫁左去(如你有本事的話)
...

哈哈哈哈。。唔知點解睇到呢個回覆好好笑 不如樓主講下自己背景點?

男爵府

藴藴 發表於 20-9-3 14:41
得罪問句,你搵幾多?
經濟方面你無諗過一起努力?如果你搵錢少過佢或差唔多,其實你有咩資格嫌對方搵得少 ...

唔使問啦 , 一定唔係多果種 .

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 20-9-4 00:30
有同見!還有不好聽他「齋UP」畀假希望就信以為真會兌現。我過來人之見而已。
最緊要樓主這男朋友不會好似 ...

類似情況曾遇到
揀左唔係比曬所有錢嘅那一位
當然,另一位都要對自己好,自己鐘意嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至