懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

6214K 發表於 20-9-6 16:30
咁即係好大機會經歷十級痛,
唉,咁即係都要去私家

我喺政府醫院順產兩次。

我唔覺生仔係十級痛 離十級痛好遠。只要你唔好驚、儘量放鬆,就好好多。生完抖幾個鐘後就行得走得。

大宅

催生藥 無打無痛 聞笑氣only
用左8小時就生左

別墅

6214K 發表於 20-9-6 13:08
想問下大家可唔可以分享下政府生既經歷。本來我想私家生,但呢個疫情下我唔想再用十萬八萬去私家。
想問問 ...

我係qe催生,入到產房無耐就要求打,有幫我打止痛針,其中唔太痛仲訓到,大概等左個令鐘麻醉師就黎左,打完即刻唔痛,可以自己加藥每半個鐘一次,差唔多生得嘅時候醫生就會停藥架啦。

洋房

想問下大家可唔可以分享下政府生既經歷。本來我想私家生,但呢個疫情下我唔想再用十萬八萬去私家。
想問問 ...

我第一胎威院生,穿水8pm入院。
乜嘢止痛都無

複式洋房

6月屯門醫院催生 6點塞藥 半粒鐘後開始兩隻腳大脾超級酸痹 11點幾入產房頂咗一陣唔掂即刻叫要打無痛 等咗半個鐘左右麻醉師就到 打完堅係地獄上番天堂 基本上麻醉藥keep店滴仲有舊野比你痛既時候禁黎加藥 我由12點幾打完等到7點先開到8-9度可以試生 期間完全唔痛同老公/助產士吹水吹足7個鐘 最奇怪係人人話開到8度要停無痛但我個醫生話可以唔停 結果我push時先停基本上無感覺……就出事喇 完全唔駛用力生 試咗一個鐘都生唔到最後要吸出黎

無痛對我係堅厲害 堅唔痛 不過星期日無得打

複式洋房

YimSze 發表於 20-9-6 22:20
我同你一樣,原先一早就決定私家開刀,但都係唔想港呢筆錢,因為唔知之後會點,想留返啲之後有咩事都唔洗 ...

我都係咁想, 現在經濟不明朗。怕私家預順產最後要開刀。 現在1516 中 又怕好痛。

大宅

回覆樓主:

我本身book 咗私家,點知早咗作動,最尾返咗公立生,不過我就係緊急開刀既。
公立無乜大陸人,個房坐唔爆,環境比我想像中好,啲姑娘同姐姐都好好,好有耐性,馬上對公立改觀曬,埋單4百幾蚊依家可以留返個錢獎勵自己同比呀b用

大宅

wykk92 發表於 20-9-9 02:28
我本身book 咗私家,點知早咗作動,最尾返咗公立生,不過我就係緊急開刀既。
公立無乜大陸人,個房坐唔爆, ...

聽過話公立開刀係打直開,請問真嗎?
生完未落得床會否有人照顧bb?
thx

大宅

ballyi 發表於 20-9-9 04:21
thx

我打橫開,開到好低,unun會遮到我覺得傷口外觀可接受,長度一定長過私家不過我有聽媽媽們講橫定直係睇情況同個醫生鐘意

開刀後第一日唔可以落床,會有姑娘同姐姐幫手抱比你因為bb 會係隔離,所以基本上無得休息。
第二日落床係勁勁勁痛,你要有心理準備

大宅

wykk92 發表於 20-9-9 05:20
我打橫開,開到好低,unun會遮到我覺得傷口外觀可接受,長度一定長過私家不過我有聽媽媽們 ...

多謝你詳盡答覆
我上胎私家開刀生,五日都冇湊過B,個人好攰。
咁胎政府話俾我揀開刀(依家先16週),我唔知有冇聽錯,佢話34週先決定。唔知係佢決定定我決定
如果政府有得開刀,我都想慳返十萬八萬,呢啲時勢留多個錢好啲

大宅

6214K 發表於 20-9-6 13:38
我第一胎,所以好驚無無痛打,
你好勁。唔打無痛都頂得順

我第一胎6月係qe生,一落產房我就話打無痛,但打左都係痛囉,你講得無錯,佢地個份量真係吾多,我覺得係佢地似係穩陣起見所以吾落咁多,但比我揀,我吾會順產囉

大宅

ballyi 發表於 20-9-9 10:37
多謝你詳盡答覆
咁胎政府話俾我揀開刀(依家先16週),我唔 ...

通常第一胎開過刀,第二胎公立都會比你揀開刀定順產

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

pigpiglamlam 發表於 20-9-6 21:30
2胎都冇用無痛,係第一胎有笑氣。
聽講好多人打完會腰骨痛,我姑仔都係,生完3年耐不耐痛,唔知有冇關
...

我媽咪10年前打無痛做切除子宮手術,大概4年前開始脊椎退化(當時52歲),醫生話有機會係無痛針影響

大宅

wykk92 發表於 20-9-9 13:00

通常第一胎開過刀,第二胎公立都會比你揀開刀定順產

咁真係可以考慮吓政府生
但冇人湊B又係一個大問題

複式洋房

想問問 ...

我第一胎瑪麗生 晨早已經要求冇痛 不過麻醉師唔得閒
有用過笑氣之後都要求打止痛針 但係我覺得全部都冇乜用

由三點打催生針開始痛左大約八個鐘啦 開頭幾個鐘未到好痛嘅 不過個人已經溫溫等等痛嗰時你咩都拎呢啲嘢黎舒緩下嗰個笑氣係冇乜用力都會照攞過嚟有啲安慰咁

姑娘全部都見慣不怪所以你點同佢叫救命都係好冷靜咁

我依家都陀緊第二胎 如果可以我都一定要求打無痛 但第二胎D人話快好多 所以都未必用到

不過順產的確是復原快嘅

大宅

ballyi 發表於 20-9-9 13:34
咁真係可以考慮吓政府生
但冇人湊B又係一個大問題

我自己覺得如果公立都可以開刀,辛苦幾日慳返十萬八萬比自己補身,請陪月ee同買野獎勵下自己都好
同埋我覺得公立mon bb d 健康mon 得好足,一有小小個指數唔靚就會帶去兒童房check 呢樣check 個樣,到時個d洗費又唔洗擔心。 (可能因為我早產b,醫院個到都mon 得好捉,抽曬血驗晒野個d, ok 先推返bb比我照顧,如果私家樣樣都係錢同未必有咁好 support. 比bb)

複式洋房

ballyi 發表於 20-9-9 10:37
多謝你詳盡答覆
咁胎政府話俾我揀開刀(依家先16週),我唔 ...

我第一胎 廣華全餐, 今胎廣華產檢話要到38週先至會畀期開刀(如果你未生既話),好驚食多次全餐, 最後去咗寶血開刀,埋單5萬幾, 價錢算合理

大宅

Lee2018 發表於 20-9-12 18:52
我第一胎 廣華全餐, 今胎廣華產檢話要到38週先至會畀期開刀(如果你未生既話),好驚食多次全餐, 最後去 ...
點解政府生會比開刀既?

大宅

ballyi 發表於 20-9-9 04:21
thx

週數太細早產先會有機會打直開

首頁

尾頁

跳至