自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

功課輔導同補習跟本就係兩回事,唔好諗住會幫你將個小朋友由唔識一定教到識,每日咁多功課又一對幾,導師可以對晒功課已經算好,如果想有人慢慢教,就應該揾專科補習。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CassandraYoung 發表於 20-10-11 08:19
有好多補習社,但求份功課啱曬就算,覺得一對一上門補習好啲,但係做家長會好攰,仲要幫佢睇埋功課,另外溫 ...

恕直言,查實家長點解要幫小朋友對功課呢?做功課係小朋友嘅責任,對功課就係老師嘅責任。 至於温默書/測考,亦應該從小訓練小朋友,家長要適量放手讓孩子學懂自己的事要自己負責,所以我從來不會幫小朋友對功課。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Miuchiang 發表於 20-10-6 21:31
我小朋友今日第二日返功課輔導班,呢兩日返已經問佢係功課輔導班功課做成點,點知佢話老師幫手寫埋英文答案 ...
我女有啲功課係學校全班同老師一齊做,老師俾答應。。。所以一樣係咪。。。

洋房

6299 發表於 20-10-7 16:09
首先你已經誤解左功輔班
你想慢慢引導小朋友諗出答案,係應該搵1對1私補。
一人對十幾個學生,時間1個2個 ...

搵咗一對一老師報咗三堂,點知去到第四堂又突然間話嚟唔到,臨時臨急又搵其她私補老師(emoji)

珍珠宮

Miuchiang 發表於 20-10-20 21:35
搵咗一對一老師報咗三堂,點知去到第四堂又突然間話嚟唔到,臨時臨急又搵其她私補老師(emoji)
...

呢個係質素問題,1:1人,1:十幾人,都有機會咁。

首頁

尾頁

跳至