自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

singzone 發表於 20-12-18 09:01
白髮容易處理,脫髮難處理。謝謝!

8樓講得啱,仲要養血補血,可以食多d補血嘅食物,如紫菜,紅豆,豬紅,牛肉,黑芝麻

大宅

singzone 發表於 20-12-18 00:09
脫髮速度快過長髮,頭髮稀薄到見頭肉,天氣寒冷頭好似比針刺的感覺,係咪身體缺乏某種維他命引致脫髮急速? ...

我甩咗兩三年,越甩越恐怖,試好多方法時好時壞,食咗biotin就甩少咗好多而且 維持到 ,我係食最細嘅(1000)劑量每日一粒, 我見開始有效就食兩粒,唔知停咗會唔會再甩,但見無咩副作用就繼續食囉!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 20-12-18 10:07
凡粉狀嘅都燥,可以沖蜜糖水飲會冇咁燥

多謝你提醒

大宅

tigerpopo 發表於 20-12-18 10:12
我甩咗兩三年,越甩越恐怖,試好多方法時好時壞,食咗biotin就甩少咗好多而且 維持到 ,我係食最細嘅(100 ...

邊度買到?

大宅

tigerpopo 發表於 20-12-18 10:12
我甩咗兩三年,越甩越恐怖,試好多方法時好時壞,食咗biotin就甩少咗好多而且 維持到 ,我係食最細嘅(100 ...

我都係你說的的情況,我越脫越多髮,好似只有脫髮無生髮,請問你吃那個品牌?

大宅

牛年勳章

補肝要緊

別墅

mandy952 發表於 20-12-18 00:26
肝生髮,要護肝

請教...
是肝還是腎生髮?

琥珀宮

justlick 發表於 20-12-18 11:17
請教...
是肝還是腎生髮?

但腎虛都會有影響

水晶宮

singzone 發表於 20-12-18 00:31
除左早D訓,還有什麼方法,現階段要止脫髮,再想想可以點做生上髮。頭皮都油。
...

頭皮油, 可能會髮囊塞, 試下轉洗頭水, 唔好食d刺激性食物(油/辣都要少食)
另外你指甲長得快唔快?易唔易崩? 如果易可能要食supplement, biotin, 鈣, 又或者食d multivitamin(仲要包埋其他成份)試試

我以前頭髮算薄, 指甲勁易崩, 咁食咗鈣同multivitamin一段時間, 發覺頭髮厚咗

另外, 壓力大果成日通頂時, 我係好易甩頭髮

琥珀宮

DonnieBB 發表於 20-12-18 11:25
頭皮油, 可能會髮囊塞, 試下轉洗頭水, 唔好食d刺激性食物(油/辣都要少食)
另外你指甲長得快唔快?易 ...

其實如果唔計藥物影響,脫髮似係營養不良
講起指甲,以前讀書時成日有條坑,當時嘅頭髮似堆草,但自生完仔前及之後加埋補左成年,指甲正常返,連頭髮都順左好多,以前d頭髮成日生d鉄線狀又粗又好規律咁曲,最得意係拔左嗰條好樣衰頭髮竟然係唔覺得痛,問醫生,醫生話我營養不良,叫我食返d維他命,但最後發現原來係貧血引起

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前呢度有jm介紹萬寧一隻生髮丸
話食左幾個月脱少左,以前2x條,而家每天脱大約10條

我買左,剛食,不夠1個月
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-12-18 11:59

叫咩名?貴吾貴?維生烏絲就好貴。

上面有jm推介可以去iHerb找脫髮產品,其實佢有無實體店,未必買到幾百蚊等佢送貨。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

singzone 發表於 20-12-18 12:15
叫咩名?貴吾貴?維生烏絲就好貴。

上面有jm推介可以去iHerb找脫髮產品,其實佢有無實體店,未必買到幾百 ...

呢一款,綠色女士專用
平時$499一盒,60粒(高效時每次3粒,保養時每次2粒)

今日萬寧買三送一
買滿$388,仲送口罩
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

DonnieBB 發表於 20-12-18 11:25
另外你指甲長得快唔快?易 ...

感謝你的建議。

我手指甲長得吾快亦有吾易崩。

其實洗頭水好難選邊款最合自己使用。

綜合各位意見

1.補肝護腎。
2. 少吃煎炸及刺激食品。
3.最好夜晚11:00或前睡覺。
4. 多吃黑色物黑芝麻,黑豆。
5. 轉換溫和洗髮水。
6. 服食維他命丸及防脫髮維他命丸。
7. 注意自己會否欠缺某種食物營養素。

大宅

singzone 發表於 20-12-18 11:13
我都係你說的的情況,我越脫越多髮,好似只有脫髮無生髮,請問你吃那個品牌?
...

原來好多防脫產品都有呢個成份,但iherb 買平好多

大宅

邪惡木馬 發表於 20-12-18 10:30
邊度買到?

iherb

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-12-18 11:59
有效嗎?

大宅

crystal媽咪 發表於 20-12-18 12:26
呢一款,綠色女士專用
平時$499一盒,60粒(高效時每次3粒,保養時每次2粒)

你食咗吾係好耐,一次個買幾盒,相信這個品牌幫助到時你改善到脫髮問題,我今日去買另一個平少少香港製造品牌,睇吓有無幫助。

侯爵府

陪月勳章

我已經頭頂見頭皮
搽左50惠已經一個月,依然每日洗頭脫髮

啱啱開始食B雜,唔知有冇用。

侯爵府

陪月勳章

我買埋50倍200倍頭皮毛囊檢測機,
日日睇住個頭,都唔知果D好幼好細係生緊生出嚟,還是死緊。

首頁
12345...7

尾頁

跳至