自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

kirorocoffee 發表於 20-12-23 11:12
我見好多外資華人當中都好多中國人.....香港人好少見 ...當然你只睇香港呢個market就可能岩嘅 :ha ...

外資公司的中國人,
一係外國名牌大學,
一係中國名牌大學!
不過多數都係外國名牌大學多~
好少聽佢地講係d不知名的大學出黎~

翡翠宮

captainmama 發表於 20-12-23 10:03
有冇jm的仔女已經讀緊,可分享經驗嗎?

若他日在国內讀大學,要讀頭十大。

翡翠宮

畀面勳章

內地中學生考大學競爭十二分激烈,如果想返去讀大學,考DSE反而著數好多,但如果返去讀國際學校,將來去外國讀大學,有足夠銀彈就得。
如果返內地讀大學,目前黎講最好係讀完後返香港或者去外國讀master,咁張resume會靚好多。
如果讀完中學唔入大學或者去一些不知名內地大學,無論係內地定香港,條路都唔易行。
日日是好日

侯爵府

有一次同個廣州太太食飯,佢個仔嚟咗香港讀大學,話好後悔......咁遲至嚟。佢話寄宿高中非常辛苦,好早起身,食唔切早餐,好夜(唔係晏晝)至放學,競爭好劇烈。

anna59    發表於 20-12-23 13:07

男爵府

ching070707 發表於 20-12-23 10:14
你點睇?

我自己唔多想,初中階段想佢留在自己身邊,有咩事可以立即同我們講,一個人在咁細過無人無物在果邊好慘咁

水晶宮

2024勳章

如果你目標係考大學,留港讀書考DSE係最好,內地中學升大學競爭好大,單係深圳,初中生只有48%可以升讀高中

大宅

captainmama 發表於 20-12-23 11:37
我自己唔多想,初中階段想佢留在自己身邊,有咩事可以立即同我們講,一個人在咁細過無人無物在果邊好慘咁
...

如果唔係全家人北上,咁我會選擇香港讀中學,反而大學考慮返內地,但係要睇下小朋友有冇內地發展既興趣。

男爵府

HSSBB 發表於 20-12-23 11:44
如果唔係全家人北上,咁我會選擇香港讀中學,反而大學考慮返內地,但係要睇下小朋友有冇內地發展既興趣。
...

而家才是小學生,點知自己咩興趣,更加唔會知自己想在哪兒發展!(我女肯定唔知)

子爵府

captainmama 發表於 20-12-23 10:03

我覺得最緊要睇個女想唔想先

大宅

captainmama 發表於 20-12-23 11:48
而家才是小學生,點知自己咩興趣,更加唔會知自己想在哪兒發展!(我女肯定唔知)
...

一定啦,起碼要俾佢知,世界好大,視野要闊D,多D發掘下自己的興趣!

男爵府

國內既中學英文水平普遍較低,同香港既中文中學差不多,而且睇你讀咩學校,有d壓力都好大,最好係香港讀中學,到時真係想既先去國內讀大學

公爵府

回覆樓主:

嚟緊呢個社會好似調返轉
大陸人嚟香港讀書
香港人返大陸讀書

但係長遠噉睇的而且確中國讀書可能個前途仲優勝過係香港讀

男爵府

zone123 發表於 20-12-23 11:18

外資公司的中國人,

你覺得中國名牌大學好少人?

去睇下係香港嘅投資公司...好多國內畢業生....人地點解想請國內畢業生....有connection....熟悉內地國情.....唔通搵件反中嘅去同中國企業傾生意咩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你個女又點睇?

水晶宮

畀面勳章

我覺得而家返大陸讀書,真係預咗之後會響大陸發展先好去。原因有jm已經講咗:返香港面對學歷的認受性

有啲中小學返大陸讀的,都係國際學校。國際學校好多學生讀完,目標大部分係去外國升學。我研究過,學費好貴,係比香港讀IS更貴。

如果讀local嗰啲(我冇詳細study過咩資格可以入讀)第日高考競爭好大。所以,響香港讀完dse再升讀大陸大學相對會易啲,因大陸大學有聯招專門俾香港學生,用dse成績,唔駛考大陸試。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

你老公有咩原因

伯爵府

不如我試下答你的問題:-

* 因工作關係, 家中有兩個小朋友在國內讀書, 幼稚園到初小, 初中, 國內文化係老師係神, 要封紅包禮物, 老師開既補習班一定要去, 所以小朋友既返學時間係朝7晚10, 要寄宿, 但我地唔想, 錢照俾, 但晚晚去學校接回來. 我小朋友試個俾人打到小便出血. 被保母搣到青哂耳到扭到紅, 只是因為夠鐘唔訓. 我地係香港人, 會開口成日鬧我地.
* 程度很深, 幼稚園就係唱歌跳舞, 去到小一人地已經識哂拼音, 所以我小朋友普通話係比較弱, 而且要求科科要90分, 唔係成日叫家長去學校面談, 去咩補習.
* 我地全家都是講廣東話, 都識中文, 但都係比國內人的程度無甘高.
* 見意跟其他JM講, 考完DSE先回去讀, 國內讀大學比中學輕鬆, 讀書氣氛濃, 好像現在疫情, 整個大學關閉只有學生在內上學, 不能外出, 學生也聽話, 但普通既大學畢業搵錢不多, 如果會做生意或去外國就沒問題.

我既小朋友已回香港讀書, 但繁體字唔識, 會講普通話又比人話係大陸來, 真係夾在中間兩面不是人. 正如我地回去一樣, 但國內也有很多回流的華人讀書, 但本身家庭是說普通話, 沒有我們問題大.

gccc    發表於 20-12-23 13:09

大宅

送啦,你睇我國有清華,北大.前路一片光明,梗係返大灣區讀書啦,唔好學D高管去外國讀

用戶要求終止服務

牛年勳章

你老公點解會咁樣諗?打算讀咩中學?我身邊無人返國內讀中學呀!我只係知國內讀中學(本地課程)比香港辛苦,一至日都要返學,weekday 要住宿舍,因為有晚修,基本上晚修後要瞓覺,即係由晨早返學讀書溫習到瞓覺一刻!宿舍環境通常一般,香港長大嘅小朋友應該好難習慣飯堂食物,無熱水沖涼...對港孩嚟講,叫 harsh,我以前嚇阿仔,佢唔好好讀書就送佢上國內讀。當然,讀國際學校又另一回事。
未經許可,請勿轉載

男爵府

auhiyo 發表於 20-12-23 11:14
返去都係讀國際學校,正統學校其實除左英文全部比香港深好多點樣讀得上先。
...

係,國內本地學校好難跟到,除非小朋友本身讀書好叻。國際學校都唔一定易入,同埋學費貴過香港。

首頁
12345...9

尾頁

跳至