自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

BGCOME08 發表於 21-1-21 13:21
表面上好有着數咁,但其實都幾煩,就算肯供,都分分鐘係供死會,供滿咗,又唔賣得,又唔收得租,自己嫁咗又 ...

但係本身你 搵個地方住,都要畀租㗎喇
總有離別的時候

伯爵府

2024年龍年勳章

anna59 發表於 21-1-21 14:20
唔怪得晒個女仔, 只怪父母冇計劃, 拖仔女後腿
父母唔應該旨意仔女供自己層樓 ...

唔係呀,供完走左未又係2個仔女,仲轉埋名比佢地,唔想供就轉返名比父母,父母未賣左換間細,等到再老d就做逆按揭,個個月有家用,唔洗靠人

子爵府

hfl2000 發表於 21-1-21 14:26
層樓講咗話會轉仔女兩個名,咁就唔再係父母自己物業啦,其實父母大可以賣咗層樓,踢仔女出門,自己租2人細 ...

同意

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

仔女出曬生,有份住,幫手供樓都正常,我自己都系成日同我女講,到你們出曬身有能力要幫手供樓,大家都有份住,父母有錢供樓系一回事,子女有份住,都應該幫下手,不喜勿插

伯爵府

本身仔女出嚟做嘢,已經有番咁大個,都有責任要俾家用。
仔女每人俾幾千好正常,佢哋本身係到食、住喎,只係暫時當佢哋供住樓啫,話晒一家人一有難,就唔想承擔?

難道做父母一定要供滿層樓,分埋$俾仔女先叫合理?唔係化?

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-1-21 14:26
層樓講咗話會轉仔女兩個名,咁就唔再係父母自己物業啦,其實父母大可以賣咗層樓,踢仔女出門,自己租2人細 ...
講姐,都吾知系吾糸氹個女供樓,轉名要比印花稅,邊個比呀!轉左名先幫父母供樓。
呢件事,父母要負番D負任,冇理由自己買樓,倚賴仔女供樓,拖累仔女

複式洋房

hfl2000 發表於 21-1-21 14:19
層樓講咗話會轉兩兄妹兩個人名,假設每月供$15000 x120個月=180萬,每人供90萬就有層樓一人一半業權,仲想 ...

我都係咁諗,幾年後做醫護都5萬啦,少於一半人工供樓 .... 有樓拃手....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

anna59 發表於 21-1-21 15:07
講姐,都吾知系吾糸氹個女供樓,轉名要比印花稅,邊個比呀!轉左名先幫父母供樓。
呢件事,父母要負番D負 ...
實係想叫仔女俾
其實都唔會轉名住架啦
多數而家口講, 第時搞遺產先轉名
個個話仔女供好應份
老老實實, 我唔會預一出身就要咩一舊債
更何況層樓應該10幾20年前買, 果陣仲好平,
多數寫2X年供, 一般10年內已經供完(幾千蚊個月)
到今時今日都未供完, 一係層樓好大, 太貴,
一係期間不斷當層樓係提款機係咁加按去借錢
然後要個仔女還返佢借既錢
我就真係唔信單純俾緊供樓錢
而家呢代係講緊買多層俾個仔女
就算唔買俾仔女, 都唔好叫仔女供... 醜唔醜
賣鬼左層樓佢自己安老把啦

Astra00    發表於 21-1-21 17:28

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0030 發表於 21-1-21 15:02
仔女出曬生,有份住,幫手供樓都正常,我自己都系成日同我女講,到你們出曬身有能力要幫手供樓,大家都有份 ...
雖然我層樓唔使供, 但認同你講法, 要令佢地要有責任感
樓有份住, 有經濟能力應該負返小小責任

果個港女 一定想唔使付出層樓有自己名, 如果要幫手供就牙痛咁聲
層樓供淨十年, 即係父母應該都供左 十幾廿年
佢想父母供滿層樓再 送比佢?
未出黎做野 去旅行, 買手機 應份咁..出黎做野比錢就叫晒救命, 宜家D後生...只意佢地真係死得

等我思想教育下 D仔女先

公爵府

Chowying 發表於 21-1-21 14:32
但係本身你 搵個地方住,都要畀租㗎喇

但個事主係未嫁喎,住屋企最多俾家用,而家俾錢供樓,肯定付出多過家用啦。如果嫁咗,又要幫老公供樓,咁點搞?除非佢嫁個有錢老公啦。

仲有喎,真係分分鐘供死會喎,辛辛苦苦供滿10年,話就話間屋有你名,但供滿又唔賣得,又唔收得父母租金,自己又嫁咗冇份住,事主個阿哥結埋婚一家大細懶死响間屋度唔搬,咁變相咪幫人供樓?

不過!如果真係唔掂,我一定會幫手供嘅,始終家人最緊要。但現實D,就覺得呢個係坑囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

786 發表於 21-1-21 13:12
https://topick.hket.com/article/2857468/?r=mcsdfb

層樓仲有10+年樓按,仔女20-30歲,如果唔想幫亞爸供 ...
賣左佢
等2老拎舊錢租層樓過世

琥珀宮

https://topick.hket.com/article/2857468/?r=mcsdfb

層樓仲有10+年樓按,仔女20-30歲,如果唔想幫亞爸供 ...

千其唔好同阿哥對分,否則到時一定係樓照供,阿哥結婚人竹成家住,阿女嫁人自己繼續出去供樓
其實60幾歲仲供緊樓,就一早預左要仔女供,應該一早比定心理準備
不過而家都係煩,就算兩個一齊供,咁佢地自己都要結婚架,是但一個住入去對另一個都唔公平

男爵府

Nbs 發表於 21-1-21 13:59
不如父母賣咗層樓,舊錢租又好買又好換間細單位兩老住啦。
屋企有困難,做醫護咁穩定都唔幫下手,仲要嫌父 ...

呢個方案最好 佢阿哥冇本事供吳起咪轉過女自己一個人名囉 而家個女等於唔使首期有層樓 仲嫌三嫌四

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leopak 發表於 21-1-21 15:03
本身仔女出嚟做嘢,已經有番咁大個,都有責任要俾家用。
仔女每人俾幾千好正常,佢哋本身係到食、住喎,只 ...
要比錢父母都冇情講
宜家D後生...你比我就好地地, 問返我攞.. 同你脫離關係呀

琥珀宮

私樓就兩老搬返大陸住,將單位租出去收租供樓

珍珠宮

趕兩個細嘅出去,兩佬換層細啲嘅,再搵返part time

selinako^^    發表於 21-1-21 15:30

翡翠宮

abeebb 發表於 21-1-21 15:20
呢個方案最好 佢阿哥冇本事供吳起咪轉過女自己一個人名囉 而家個女等於唔使首期有層樓 仲嫌三嫌四
...
個女自己想同男朋友建立新居搬出去住咁點...?
唔係俾層樓就想要, 更何況而家係想出去自立,
唔係仲痴埋父母住, 唔通叫埋男朋友搬入黎住?

琥珀宮

層樓若已購入多年,可能試吓做逆按下揭,計下拎盡逆按揭initial第一筆錢夠唔夠cover 原來所欠貸款。

翡翠宮

hfl2000 發表於 21-1-21 14:19
層樓講咗話會轉兩兄妹兩個人名,假設每月供$15000 x120個月=180萬,每人供90萬就有層樓一人一半業權,仲想 ...

每月供萬幾蚊..層樓都有返咁上下啦
180萬就有層樓, 居屋都唔得呀.., 比我同佢講我全數供..層樓寫我名
做護士月薪都3萬..做多幾年唔只添, 根本供得起有餘

翡翠宮

mandy952 發表於 21-1-21 15:20
千其唔好同阿哥對分,否則到時一定係樓照供,阿哥結婚人竹成家住,阿女嫁人自己繼續出去供樓
其實60幾歲仲 ...
個呀哥擺到明唔會供, 30幾歲人搵得唔多
住就照住, 即係呀妹供俾呀哥住過世

首頁
12345...11

尾頁

跳至