自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地打兩份工所以咁攰?

大宅

koko333 發表於 21-6-22 23:57
幾多都好啦我 放棄喇唔玩喇, 再玩落去, 我將來一係變高齡產婦,一係就同我老公 關係越嚟越冷漠, 遲早大 ...

咁又唔使咁悲觀,如果你兩公婆都努力儲左筆錢,就算你依家唔做野辭職都係會過資產架嘛(未申請過公屋唔太清楚)。其實屯門區仲有利寶,萬寶,鹿苑呢啲三百零萬嘅樓。又或者龍門居都有啲未補地價嘅盤都三百零萬。
樓主依家租緊樓? 或者你同c6都放鬆啲,唔好咁執著買樓買樓買樓,咁咪繼續租樓同時儲住錢先囉!又唔係租樓唔生得仔。放鬆啲

大宅

白毛毛 發表於 21-6-23 00:10
第一,現實問題,你哋嘅人工係咪可以負擔到今日去買樓呢?
第二,儲三年錢就想買樓? 一般人3年都難!
第三 ...

well said

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我識個人,單身,專業人士,最近上左車,買到一房新樓。

人哋都捱左6,7年,仲要係份正職8小時外,再出面做多份 pt, 加埋每日12小時以上,一星期差唔多個個禮拜返7日,間中會比自己休息,返5-6日。

佢上左車,自己只住短時間,之後都係放租,等人哋幫佢供樓。佢會再繼續咁返工模式,再要買多一層。而家嘅社會,就係咁。無父母廕,兩三年好難上車。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

的確,香港樓價貴得完全不合理

然後辛苦買到既人就會覺得"係呀呢個社會就係咁,點呀?你有無我咁博點點點...?"

一路惡性循環

一個居住環境如此既地方,永遠出唔到市儈之徒之外既人,有都只係極少數

珍珠宮

koko333 發表於 21-6-22 23:48
就連兆康嘅居屋成30年左右樓齡 都要四百起步

你要西鐵站下面一定貴

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

又唔洗咁快放棄住, 儲錢買樓用3年時間算好短, 尤其呢兩年經濟差, 人工都加少咗甚至凍薪, 儲得慢咗. 好在最近經濟好番D, 未來人工又會加番, 再努力多兩三年, 儲蓄可翻倍. 雖然樓價都可能會升, 但你買細價樓, 按揭成數高, 唔係冇可能架.
屯元天果邊我唔熟, 我只知深水埗果邊仲有3X年有lift舊樓, 2百幾呎1房單位賣緊3百幾萬. 係細D舊D, 但都叫交通方便.

珍珠宮

之前有jm放龍鼓灘,門口可泊車250萬左右,當升應該都三百萬,如果要地點好實貴,即我鍾意圓方樓上,我點儲都上唔到,唯有揀筆值以內

珍珠宮

tantanmama 發表於 21-6-23 09:46
又唔洗咁快放棄住, 儲錢買樓用3年時間算好短, 尤其呢兩年經濟差, 人工都加少咗甚至凍薪, 儲得慢咗. 好在最 ...

九龍好多舊樓都有三四百萬單座,長沙灣深水埗太子有

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至