自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:37
因為真係唔想再做。。好煩厭,一嚟要面對唔同的同事,二嚟間唔駛做recept 仲要受同事及客人氣

利申:而 ...

我自己未做過,但我個人對admin呢份工比較偏見,覺得又煩又多野做又要開ot仲要唔高人工,唔知有冇理解錯?因為身邊朋友做admin既都係忙到7彩。
所以支持樓主轉環境

伯爵府

回覆樓主:

我當年讀書,lcci 1 考pass with Distinction, level 2 考pass, level 3冇再讀,會考會計唔記得c定 d, 但本身冇乜興趣,最後出嚟做嘢,秘書,admin, hr 呢類,廿多年後,前排會計冇做,公司想我幫手協助下,簡直覺得自己係完全唔識唔知,係零。會計係一門學科專家,lcci最同幼稚園一樣,冇實踐又冇高學歷,要好方得下,由低做起

大宅

得閒就讀嘢考試 一定有用

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:11
做左甘多年的Admin終於要考慮明年轉行做會計文員
之前讀過LCCI初級同中級.. 初級已pass左, 仲差中級未考... ...
申利我唔係攪事者,以你年紀及會計學歷都好難搵到會計做,不過好難唔代表冇機會,如果你堅持咪試吓,但保障自己就搵到先走,加油

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

做會計就算文員90% 要 OT , 趕deadline ….. , 唔係攪事只係溫馨提示

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇中級都揾到工, 但最好要有經驗
會計未必比admin好做, 一樣辛苦麻煩

我而家間公司乜都係會計做, 佢地會計因為前人(account dept舊人)做開所以係會計做, 乜都唔關佢地事, 有錯就係話你錯 ,乜同事都係揾你問(明明都唔關你事), 仲有人工我地公司冇經驗既admin(又係中年轉行)都高過會計

不過唔係間間公司都咁既

公爵府

依家依個環境底下守住份工繼續進修會唔會穩陣啲?唔係潑你冷水,萬一辭左工先知自己冇能力做你想做既工時,你會後悔當日咁快辭工了,依個係我個人經驗
而且經濟方面,屋企家用等因素,你攪唔攪得掂先?起碼要有啲錢傍身先,因為依家搵工唔容易,你辭工,你個位好快俾人頂上

禁止訪問

伯爵府

最好一路返工一路進修,考左L2,L3先,放工或星期六日俾時間去上下堂就ok,但就算做會計文員都唔易做,人工低工作量大。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔係攬事者,其實會計都要面對唔同同事問呢問路,客人打電話追數其實都好煩成日要OT. 可以嘗試搵其他公司admin,有啲性質不一樣,轉下環境但不一定要轉行。

子爵府

會計要收數有時都好煩....
不過樓主可以試下,唔得米再轉囉,搵到啱心水為止

男爵府

jojo1234 發表於 21-6-24 22:15
LCC初級想做會計文員,我公司請初級會計文員要u grad

所以咪話要考埋中級囉

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 21-7-3 06:17
所以咪話要考埋中級囉

你想做大公司定細公司。細公司要做full set,起碼要考埋高級。大公司請初級會計通常請後生女,因為可以教,好少請上左年紀的。中級高級文員又要有經驗。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

回覆樓主:

咁你考左中級先. 對見工實有幫助. 差在起初話你無經驗. 人工低D. 職位亦低D.

珊瑚宮

mcdullyiu 發表於 21-7-3 07:03
你想做大公司定細公司。細公司要做full set,起碼要考埋高級。大公司請初級會計通常請後生女,因為可以教 ...

大公司,初級根本連interview機會都無

水晶宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 21-6-24 22:22
樓主早陣在另一 post話會
格殺勿論
好驚嚇

大宅

回覆樓主:

我得初級簿記,05年時,中型公司(公司大約60人),做左2年初級會計,大會計退休,老細想慳錢,見我做得幾好,問我升唔升(我當學野,好難得機會),之後幾年全set來做,講真,最難係追錢,之後就係遲比錢(老細唔想咁早找數),差唔多一兩日,就有其他公司會計來追同來閙(咁耐未找數),好煩的,有時老細d單唔清唔楚,有d仲要好過份(要我簽名嫁)最後自己去左做接待,簡簡單單又放工。

大宅

小嵐妹 發表於 21-7-3 09:46
我得初級簿記,05年時,中型公司(公司大約60人),做左2年初級會計,大會計退休,老細想慳錢,見我做得幾 ...

仲要公司所有同事d單,人事勁煩,因為好多人連單都無唔清唔楚,想起都唔想跟(emoji)出糧有問題,同事無拍卡又關我事,咩都要跟,買公司野,又要平靚正(emoji)

首頁

尾頁

跳至