自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

lovececing 發表於 21-7-23 15:46
總之宜家唔係英國要停bno holder 去英國嘅5+1,合資格嘅香港人仍然可以係香港申請visa 過去英國,樓主一聽 ...

我知道BNO holder仍然可以申請呀!
就係唔明LOTR都係比俱BNO嘅香港人及近親,咁點解要趕住過去?
亦唔明LOTR吸納嘅都係BNO holder及近親,咁點解要cut LOTR?

男爵府

趕住走咪LOTR, 唔趕住走咪BNO Visa,
都開始左申請一段時間,延長左3次, 趕住走嘅都走左。 依家都未經 LOTR 走嘅即係唔急,咁咪經 BNO Visa 走。

侯爵府

extra88 發表於 21-7-23 15:51
趕住走咪LOTR, 唔趕住走咪BNO Visa,
都開始左申請一段時間,延長左3次, 趕住走嘅都走左。 依家都未經 LO ...

即係LOTR=BNO Visa,只係LOTR係未申請到BNO visa,咁點解無啦啦推出LOTR但又突然cut嘅?

男爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 15:38
讀大學貴過香港喎,妳朋友真係了解咗學費?

係唔駛錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

LOTR 19/7截止, 同英國城市開封俾國際遊客係同一日, 可能係玄機.

我估係唔想班申請LOTR的港人逼爆倫敦機塲, 入境要排長龍, 又可能連酒店, b&b都未必book倒,令外國遊客卻步.
所以要港人停一停, 招呼暑期外國客先.

19/7後仍可用BNO申請visa 入境, 但要審批

男爵府

lovececing 發表於 21-7-23 15:34
不如你了解下咩叫LOTR先啦

係喎。好像誤會咗LOTR 既用法。

我幫要走既同事研究過吓。

子爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:26
一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

會唔會打錯算盤?原本以為可以吸納到大 ...

可能太多蝗蟲飛去

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:53
即係LOTR=BNO Visa,只係LOTR係未申請到BNO visa,咁點解無啦啦推出LOTR但又突然cut嘅?
...

係2020年嘅某月某日(唔記得邊日喇?英國政府宣布推出bno 5+1計劃麻,話出年1月(即2021年開始申請),未出詳情前bno holder 仍可以未有visa 出前直接到英國機場用LOTR 呢個programme 去申請逗留英國麻,咁宜家都出哂詳情點申請visa, 唔俾人落到英國先申請我覺得合理呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KenChung_FB 發表於 21-7-23 15:54
係唔駛錢

你係咪以為德國呀?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

露比EE 發表於 21-7-23 15:50
我知道BNO holder仍然可以申請呀!
就係唔明LOTR都係比俱BNO嘅香港人及近親,咁點解要趕住過去?
亦唔明LO ...

唔整多d noise驚無人去
放下自在

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-7-23 15:55
LOTR 19/7截止, 同英國城市開封俾國際遊客係同一日, 可能係玄機.

我估係唔想班申請LOTR的港人逼爆倫敦機塲 ...

申請BNO visa要審批,用LOTR係咪唔使審批呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KenChung_FB 發表於 21-7-23 15:54
係唔駛錢

大學以下先係免費.在英國讀大學, 本土公民都要收錢, 外國學生仲收貴幾倍.

5+1年後先可申請做公民,如現在讀緊小學,多年後升到大學,如入左籍係收較便宜學費,但都不是免費.

BK會員有些有親友在英國讀緊,
唔好亂吹

男爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:53
...

英國2020年7月宣布係2021年1月開始推出 BNO Visa, LOTR 當初推出黎俾BNO Visa 推出前想即時起行嘅人先去左英國, 到2021年1月開始再申請 BNO Visa 。
既然已經隔左一段時間而BNO Visa 自2021年1月起陸續簽發, 當初屬臨時性質嘅LOTR 當然可以取消。 LOTR 一開始已經係有限期嘅措施, 只係延長左幾次, 絕對唔係“突然”取消 。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-7-23 16:05
大學以下先係免費.在英國讀大學, 本土公民都要收錢, 外國學生仲收貴幾倍.

5+1年後先可申請做公民,如現在 ...

係政府貸款,日後歸還,基本免利息。

男爵府

露比EE 發表於 21-7-23 16:03
申請BNO visa要審批,用LOTR係咪唔使審批呢?

用LOTR 只係方便你入左境先慢慢申請visa, 最後都係要審批,不過唔需要係hk 等,有d 等左半年先批。

而lotr 入境時,已經check 晒你經濟要求,健康証明,証件,好少會唔批visa. 所以入去等都無大問題

至於點解要cancel, 其實都extend 3次,要趕住走都走晒,無理由永遠extend

琥珀宮

lovececing 發表於 21-7-23 15:46
總之宜家唔係英國要停bno holder 去英國嘅5+1,合資格嘅香港人仍然可以係香港申請visa 過去英國,樓主一聽 ...

佢睇d唔睇d

象牙宮

KenChung_FB 發表於 21-7-23 16:11

咁都叫free?
放下自在

大宅

因為樓主無知又唔睇清楚資料就叻唔切如獲至寶
LOTR一直只係臨時簽證, 得半年期限, 係BNO5+1簽證出爐前的臨時安排. 既然而家BNO5+1簽證已經推出左咁耐, 已經有唔少人用到5+1簽證走, LOTR當然冇左原意, 順理成章會取消LOTR啦

樓主同我係大陸啲親戚一樣, 一見到LOTR取消就打哂飛機以為BNO人俾人利用完就冇得去英國. 好心你係香港可以唔洗上唔同網睇全世界新聞同資料, 就睇清楚先出來講野啦

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-7-23 16:11

好正呀,支持你過去,英國正,你多D宣傳,等多D手足去,依家仲係太少人去,未夠200萬,你努力宣傳多D

男爵府

cattz288 發表於 21-7-23 16:14
咁都叫free?

出黎做事人工超過某一過數才償還一部份,海外留學一年俾幾多學費?重要每科計。生活費呢?當地学生也有租房津貼同生活補貼,重想點?

首頁
12345...10

尾頁

跳至