自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

讀還讀,唔好亂寫約

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Cinnamoroll_B 發表於 21-8-28 20:41
回覆 loolooloo 的帖子

多謝你都比晒錢讀,真係要比心機~

呢啲點會唔合格

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

loolooloo 發表於 21-8-28 20:19

係,erb係免費

仲有同就業掛鈎添

彩鑽殿

Cinnamoroll_B 發表於 21-8-28 20:26
回覆 loolooloo 的帖子

我以為ERB讀完唔認可....又冇搵資料....而家知道太遲啦:lau ...

Erb 同就業掛鈎添

彩鑽殿

Cinnamoroll_B 發表於 21-8-28 20:40
回覆 姆明家族 的帖子

考一次就合格????我本身未接觸過呢D課程

咁讀完申請進修基金再登記佢哋啲工可以有pt做

大宅

回覆 pomanlife 的帖子

其實第一步都錯左不過都簡左呢間,點都會讀好佢....

大宅

回覆 raylife 的帖子

讀完可能唔做呢行

大宅

回覆樓主:

ERB 的醫護課程要排半年以上先輪到開班,百本子公司都得既,要比錢讀又真係唔知點講好。

大宅

Cinnamoroll_B 發表於 21-8-28 11:15
岩岩報左呢個課程...想知合格率高唔高..出到黎真係易搵工????(聽講同你搵埋工) ...

啱啱讀完,呢間機構真係麻麻(emoji)

大宅

回覆 Ann1111 的帖子

係邊方面????導師定學習上???

大宅

回覆 花花大姐 的帖子

只怪..沖動....

大宅

Cinnamoroll_B 發表於 21-8-28 20:08
回覆 andre_mama 的帖子

多謝你既意見...可惜我太沖動報讀....左....而家只有讀完比心機搵

香港醫學會有得claim 持續進修基金,有時間讀全日幾好,問題係你係真係有心做,讀完多數請,不過唔合格好似冇得claim,報咗就俾心機讀

大宅

回覆 D打 的帖子

多謝你既意見,講真睇完D留言都會有D後悔,真係唔知會唔會浪費左時間同金錢....自己又15/16.....(面試交錢果日D職員又唔友善又大意...所以更擔心呢間野係咪好野= =)

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁又唔洗後悔嘅, 你係咪讀完有三張証書果個課程, 醫護支援+健康服務+急救 (呢個係送, 可考可不考), 我上年係讀呢個課程, 合格就可以 claim 返八成, 我班同學好多都入醫院做, 少部分去私院, 我就掛單, 接特殊院舍更多點, 合格率係高, 不過唔係全部人會一次過就能合格, 特別實習試, 我某個項目要考兩次先合格, 既然你都報了, 就好好的讀吧, 筆試基本唔難, 你用心記就 Pass, 冇記錯有三次筆試, 一次實習試, 加油啊

大宅

回覆 clara1975 的帖子

多謝你呀~~好詳細,我係報左3個,我會比心機啦~~始終都報左

大宅

clara1975 發表於 21-8-29 12:05
咁又唔洗後悔嘅, 你係咪讀完有三張証書果個課程, 醫護支援+健康服務+急救 (呢個係送, 可考可不考), 我上年 ...

可以分享下你係邊搵既pt嗎?

子爵府

loolooloo 發表於 21-8-28 20:28
ERB是政府的一個部門

原來ERB係政府部門嚟架。。。我以為係私人部門添

伯爵府

clara1975 發表於 21-8-29 12:05
咁又唔洗後悔嘅, 你係咪讀完有三張証書果個課程, 醫護支援+健康服務+急救 (呢個係送, 可考可不考), 我上年 ...

請問大約咩薪酬?

伯爵府

畀面勳章

小小銘 發表於 21-8-29 15:53
可以分享下你係邊搵既pt嗎?

你係網上持兼職醫護就會有很多呢類的中介公司, 每間給的薪酬不同, 相差不算大的。

伯爵府

畀面勳章

clyl03 發表於 21-8-29 17:00
請問大約咩薪酬?

每間中介出的薪酬不同, 我的以9小時為一更, $8xx 一更....不過你要知道, 呢行係厭惡性行業, 屎尿膿痰血都會接觸到, 有時唔夠人手連清潔都要頂埋, 唔好覺得呢份工屬雜工咁, 心態好緊要, 照顧病人, 老人或殘障人事係要有耐性, 同事間可能有人會持老賣老, 特別係醫院工作的, 人事比較麻煩, 所以呢行長期缺人係事實, 我年紀大了, 接下散 job 算了, 要輪更真係頂唔順

首頁

尾頁

跳至