自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我聽過朋友講寄過郵包,其中裏面有一盒類似金莎朱古力去英國,點知海關係英國收返收件人約港幣200幾蚊嘅關稅。
當然,有啲抽查唔到就無事。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 08:55
回覆 TongSzeLai 的帖子

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....) ...

姑9都係咁話, 佢話急啫, 真咁係急可以響英國買, 唔揸車都可以網購, 點都快過你寄. 仲有咁急既話, 佢應該俾個官網 list俾你, 唔係一面話急一面要你搵資料.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 bosch 的帖子

而家就係全世界覺得我唔幫手做.....(我心諗﹐我都搵左咁多資料﹐又問左FEDEX﹐又睇埋EMS點報關啦﹐咁都唔幫手? 叫佢不如唔好寄海味LA咁就FEDEX搞掂添﹐又話死都要寄) 真係做又鬧唔做又鬧呀....

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 16:16

而家就係全世界覺得我唔幫手做.....(我心諗﹐我都搵左咁多資料﹐又問左FEDEX﹐又睇埋EM ...

有投訴就請男家自己搞返

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 16:16

而家就係全世界覺得我唔幫手做.....(我心諗﹐我都搵左咁多資料﹐又問左FEDEX﹐又睇埋EM ...

佢多多籍口啦, 拎唔到咁多可以臨走前自己寄.

你反正俾人鬧, 慢慢黎寄, 要如實仔細寫包裹內容同銀碼, 交稅係居民責任.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

YES.....我張單寫實價﹐佢叫我報細佢呀我本來都係報細好多既....就係今日佢又鬧我一獲﹐即刻原裝寫銀碼。再叫佢呀媽拎張INVOICE同兩箱野去郵局問人點寄LA已經唔想理佢。肯定今晚返去又嘈架啦

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 16:32

YES.....我張單寫實價﹐佢叫我報細佢呀我本來都係報細好多既....就係今日佢又 ...

現在用郵局寄野去英國, 要電子報關架, 唔係就咁夾張INVOICE入去, 我諗你99唔荒寄到喎

https://www.hongkongpost.hk/tc/other/2020/ecustoms/index.html

伯爵府

回覆 fanny590 的帖子

我知要自己做報關先呀。佢話我唔幫手不負責任呀麻。就係要佢知道有幾煩LOR有幾多野做LOR﹐一次唔得咪由佢走兩次LOR。。一早抽起D海味咪唔使煩LOR。

伯爵府

係咪TOTAL 兩箱唔可以一次過整架? 我見每次只可入一箱 (其實我LUNCH HR玩過呢條LINK架啦)

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 17:01

係咪TOTAL 兩箱唔可以一次過整架? 我見每次只可入一箱 (其實我LUNCH HR玩過呢條LINK ...

咁又唔清楚喎, 我只係試過寄一箱咋

男爵府

我見buyandship最近出左集運寄野去英國
我估海味果D都可以寄
你可以上佢個網睇下
利申:我未用過, 我都係睇定日後要寄野俾我D姑9

侯爵府

2024年龍年勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 12:08
回覆 VickiC 的帖子

我而家其實都係就咁FEDEX紙箱﹐係驚D海味唔寄得者...(我唔搞又比佢呀媽話我不負責任架 ...

叫佢個仔寄, 老點人哋個女做嘢佢好意思嘅! 有錢响英國買囉, 使咩寄!

瑪瑙宮

YES.....我張單寫實價﹐佢叫我報細佢呀我本來都係報細好多既....就係今日佢又 ...

多數人都會報細數, 過到骨就沾沾自喜, 講真海關點會唔知, 只係冇抽查個郵包.

真係難為了家嫂, 希望你99 以後會持平d.

別墅

wendyaupooh 發表於 21-9-16 08:55
回覆 TongSzeLai 的帖子

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....) ...

其實,間間快遞都有小小唔同,如Vintxxx不可寄液體, Fedxx唔寄得食品。亦有些原因係UK海關限制,消毒酒精,某些海味/藥材。。。食物類你真係要問清楚至好。
仲有,Fedxx UPx 可能大機會打稅。

別墅

報細數冇用,海關不是按你給予的報價打稅,係按 「佢地認為合理的估值」計稅。
我試過寄兩件仔已用了很多次的薄jacket/T shirt及毛巾,原則上冇二手價值,只因仔喜歡及急用。我報HKD250(已估多),最終打稅近HKD300。

要打多少稅跟你報的無大關係,一切純粹睇彩數。

子爵府

牛年勳章

而家食物好似只可以用空郵小郵包(即2kg以下)的規格投寄。去郵局問清楚。

男爵府

2023年兔年勳章

fanny590 發表於 21-9-16 16:39
現在用郵局寄野去英國, 要電子報關架, 唔係就咁夾張INVOICE入去, 我諗你99唔荒寄到喎

https://www ...

係咪要去郵局攞咗郵件編碼先可以報關?

男爵府

2023年兔年勳章

almaly 發表於 21-9-16 18:39
而家食物好似只可以用空郵小郵包(即2kg以下)的規格投寄。去郵局問清楚。
...

吓... 我想寄d點心麵等零食都唔可以平郵? 平郵多寄好似平好多

男爵府

yuyueng 發表於 21-9-16 10:25
圖書,衫,鞋呢D都叫急?郵局EMS寄5Kg已經要成$800,FEDEX 仲貴少少,如果寄冬菇、瑤柱呢D FEDEX應該唔得 ...

我上星期寄完,5日便收到,寄ems, 問左好幾間,都係郵局最方便,我咩都有寄,填form, 用手機報app關.

子爵府

牛年勳章

tammymommy 發表於 21-9-16 18:46
吓... 我想寄d點心麵等零食都唔可以平郵? 平郵多寄好似平好多

朋友暑假前問過係咁情況。而家無禁飛可能又改咗。所以問清楚好啲。

首頁

尾頁

跳至