自由講場

跳至

首頁
12345...31

尾頁

伯爵府

一兩年前政府都做咗個報告話要加紀律部隊人員的薪級點啦, 但係到而家都未加, 亦都冇意思加返啦, 啲工會亦同政府講過幾次都不得要領. 但係減人工報告一出就拿拿臨要確認, 咁唔知係政府無賴啲, 定係公務員無賴啲呢. 再講, 後生嗰班公務員其實好多都係好辛苦架, 大家講緊返工冇嘢做的嗰啲, 好多都係臨近退休架喇. 咁講對晚晚 OT 嗰班好唔公平.

禁止訪問

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 RJCmother 於 09-6-9 14:03 發表

其實只是’的’政府高官有,中、低下層的其實沒有什麼福利。

我覺得應該某d議員or 全部議員都一齊減啦! 中、低下層既公務員既福利真有限....

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 joeywongmy 於 09-6-9 13:32 發表
可唔可以唔好話"所有公務員"呢?
我自己都係所謂既公務員(教師)
無醫療、房屋津貼
無花紅、雙糧
每日做10個鐘
星期六、日帶隊無ot計
每年仲要比個半月糧交稅
去政府生bb都唔會有得住二等房
仲要想做多次超聲波都無
老 ...

教師和公務員是有些分別的(我覺得),教師是以生命影響生命的工作
而一些公務員,如一些房署的文職等(工作無生命危險,不像消防等等)他們一年最多可放百多日假,有房屋津貼、有子女教育津貼(所以他們的子女多數讀私校OR直資&出國讀書),有醫療(eg去政府生bb都可申請住頭等房及子女or本人看政府專科可優先),星期六、日及一至五永無ot,上班是不會很忙的,他們和教師及消防等是不可比的。最好是永不用擔心公司會倒閉及裁員。(個人意見,不喜勿插)

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

除0左醫療之外其實咩都無~~
宿舍有等如無, 邊個可以等十幾年?
其實你知唔知2000年打後入職架公務員,
係無晒福利架~
原帖由 E_gold8806 於 09-6-9 13:42 發表
公務員d福利多到冇得彈。

子爵府

醒目開學勳章

我係公務員,但我吾係無賴,我無房屋津貼,子女亦無讀私校或直資!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 TMMA 於 09-6-9 15:04 發表

教師和公務員是有些分別的(我覺得),教師是以生命影響生命的工作
而一些公務員,如一些房署的文職等(工作無生命危險,不像消防等等)他們一年最多可放百多日假,有房屋津貼、有子女教育津貼(所以他們的子女多數 ...

好似唔對bor, 我有朋友是公務員,據知他們一年只有30幾日假,不過他們的假可唔放晒,可累積起來,你所講的應是多年累積的假,而不是你所講的一年有百多日假!

此外,據知現在公務員住政府醫院是沒有住頭等房的優惠,看專科亦沒有優先,要跟一般市民排隊,只是看政府醫生不用付款,但這是基本醫療福利,好多私人公司都有!

以上只是公道話及事實。

子爵府

我唔係公務員, 但老公係..

做公務員嘛, 新入職個d... 除左唔洗點ot之外.. 係咩福利都冇... 咁你仲o唔ot丫?

佢之前向私人公司, 人工高過而家at least 30%, 但都做政府, 係因為有個家, 要穩定, 但收入就小左一部分..

高層就真係人工高, 福利好嘞.. 但鬼叫自己生不逄時咩...冇得怨家喎

而且我眼見新既公務員真係做得好辛苦...

私人公司都有醫療丫, 公務員? 去政府醫院睇醫生排隊要爭家, 仲要一早起身去喎, 私人公司, 拎張咭去, 几時都有得睇, 唔洗同人爭, 唔洗食平藥..

所以, 又唔係真係咁多公務員可以有資格做"無賴"...

子爵府

公務員又唔同私人工,
又無花紅,又無雙糧。
好景嗰陣,我姐夫喺酒店做有成十四個月糧,
家姐淨係花紅都多過我老公。
好難比較喎!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

問題是人工高福利好,但服務質素差!!
支持高、中、低層公務員減薪!!!!

男爵府

好媽媽勳章

你是新入職的嗎? 舊制應該都有醫療, 房屋津貼, 子女教育津貼.

唉...同工唔同酬 幾無耐.

原帖由 joeywongmy 於 09-6-9 13:32 發表
可唔可以唔好話"所有公務員"呢?
我自己都係所謂既公務員(教師)
無醫療、房屋津貼
無花紅、雙糧
每日做10個鐘
星期六、日帶隊無ot計
每年仲要比個半月糧交稅
去政府生bb都唔會有得住二等房
仲要想做多次超聲波都無
老 ...

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

咁你知唔知,出面冇花紅雙糧又耐啦,好似我自己咁,已經有成七,八年冇出過花紅(老細將雙糧改為花紅),人工,有成七,八年冇加過啦,我而家既人工,唉,比起低級公務員仲要少呀

又要擔心比公司炒,又要擔心出返黎好難搵到工,又驚人工低左,仲要就好多野擔心啦....

而公務員,我自己以前做過,屬於鐵飯碗,起碼唔使擔心被炒先,你睇之前遺失嬰兒屍體事件,搞到咁大先炒一個人.....

仲有公務員宿舍,有人話要等10年,我有親戚申請,都唔使,起碼佢地唔使供樓,負擔都冇咁大啦.....

而樓主所講既"無賴",係指果D輸打贏要既公務員,當報告出左,又話唔接受,而家大圍環境真係好差呀,究竟要咩報告先接受呢,係咪要話加工人呀

原帖由 carmen911 於 09-6-9 15:57 發表
公務員又唔同私人工,
又無花紅,又無雙糧。
好景嗰陣,我姐夫喺酒店做有成十四個月糧,
家姐淨係花紅都多過我老公。
好難比較喎! ...

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 我想生三個 於 09-6-9 16:01 發表

雙糧花紅好多公司都無,公務員份人工一個月都等於人地兩三個月啦,不如調轉攞出面人工,出返十四個月俾你地好唔好....

咁點解你唔去考公務員?
(聲明:我並非公務員, 只是直腸直肚, 以事論事。 如有得罪, 敬請原諒)

子爵府

原帖由 小純純 於 09-6-9 14:38 發表
公務員人工高唔肯減
更不堪入目既係佢地既官僚作風,
架構擁腫,做件小事都搞好耐.......

Agree!
最叻將工作踢來踢去.
人工跟工作表現成反比!

大宅

吓, 你無睇報紙呀, 依家幾多人想要一份薪高糧準既鐵飯碗呀?? 香港有邊間公司d僱員可以自己話事加或者減人工呀??

依家佢地只係話凍薪咋, 出面人人唔係被cut左就係折扣出糧啦!!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

最無賴嘅,係自己又唔去做公務員,又唔查清楚公務員嘅福利,只係一味我有fd咁,又有fd咁咁咁
嘅然做公務員咁好福利,咁就快D去見工啦,好多時都請人架
到時咪睇下,係咪日日可以種花,
炒股,一年可以放百幾日假

子爵府

原帖由 小妮子 於 09-6-9 16:43 發表
咁你知唔知,出面冇花紅雙糧又耐啦,好似我自己咁,已經有成七,八年冇出過花紅(老細將雙糧改為花紅),人工,有成七,八年冇加過啦,我而家既人工,唉,比起低級公務員仲要少呀

又要擔心比公司炒,又要擔心出返黎好難搵 ...

所以我未話好難比,
唔係個個公務員同私人工都高人工。
有啲真係好低人工。
個班高官就真係高人工,福利好喇。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係麻~ 我識既已唔係mouth: mouth:
仲有人覺得老公做公務員好威水既

原帖由 eeb 於 09-6-9 11:09 發表
另一個post有人話公務員係精英... ... 我就不敢恭維

首頁
12345...31

尾頁

跳至