自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

別墅

到到讀書都有壓力

大宅

2024年龍年勳章

侯爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

大陸讀書壓力應該大過香港,但大陸人承受壓力能力比香港人強,之前見到報導,佢地好重視高考,高考場外好墟冚,父母一齊去打氣

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 mike89 的帖子

係架,我有個大陸表姐,求學時期壞過凱婷呀
主觀黎講香港學生讀書環境係比大陸輕鬆啲,只係俾家長逼到一啲都唔幸福

珍珠宮

侯爵府

Froggy_joe 發表於 21-12-1 10:56
你自仔女都係香港學生其中一員
點解要講粗口鬧啲後生?

哎呀你唔好誤會呀,我話佢哋鍾意講粗口咋。
就係作為家長,我唔鍾意香港年青人嘅粗口文化。

伯爵府

從來都係, 大陸只有top 35%學生可以八入大學. 其餘散佈系職/技校.
竟爭大, 自然壓力大.

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-12-1 09:49
白領工作唔多
早前公務員試2百幾萬人去考

又去返個老生常談嘅話題,唔係無機會,係接唔接受到啫。而且我覺得而家大陸有個好奇怪嘅現象,就係賺錢好易呀,你睇下網紅、傳銷嗰d,根本唔使高學歷已經做到。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

pauline_c 發表於 21-12-1 09:55
爭工作之前,爭咗大學學位先,一個公開試定生死,全國一齊爭。人人都爭做最 top 嘅極少部份。
學生除咗夜 ...

難道家長們真係無辦法say no/反抗或者無其他選擇?如果係咁,就真係好可悲。定係家長們自己都默許咗呢種催谷?

圍爐取暖    發表於 21-12-1 16:36
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

judycyk 發表於 21-12-1 10:00
同香港一樣,無人想仔女做低下工作

係囉,所以係家長睇唔開,都有份逼自己仔女

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大陸讀書壓力一定比香港更大
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

不嬲大城市都大
加上父母有返甘上下學歷
壓力仲大

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

KWBN 發表於 21-12-1 10:53
大陸讀書壓力應該大過香港,但大陸人承受壓力能力比香港人強,之前見到報導,佢地好重視高考,高考場外好墟 ...

大陸高考係全國大事,有咩事警察都幫左考生先,年年都有人唔記得戴准考證要警察,工作人員幫手攞,好彩考幾日,不過佢地唔鐘意重考.

琥珀宮

藴藴 發表於 21-12-1 09:48
我最近睇小紅書,比起內地,香港已經好幸福⋯⋯
唔催谷d小朋友分分鐘連高中都冇得上,香港至少可以讀到中六 ...

冇高中讀又真係有點過份,仲話第二大經濟體,叫人點敢生多個呢
根本係調返轉黎行

子爵府

慘過香港好多,所以有能力的父母都會比佢哋多一條出路去外國讀書,甚至有d攞香港身份證,用香港讀國內大學會易好多

琥珀宮

Kanyin 發表於 21-12-1 11:16
從來都係, 大陸只有top 35%學生可以八入大學. 其餘散佈系職/技校.
竟爭大, 自然壓力大.
...

35%都算高

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

wsyggk 發表於 21-12-1 11:39
又去返個老生常談嘅話題,唔係無機會,係接唔接受到啫。而且我覺得而家大陸有個好奇怪嘅現象,就係賺錢好 ...
講呢D無用
無人話讀唔到書就無出路
香港讀完中六出黎都大把野做
咁讀書壓力有細到嗎?

首頁

尾頁

跳至