論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

xyzlearner 發表於 21-12-9 21:44
之前問過入境處,除非幾大因素斷約,否則全部都要返鄉。
幾大因素包括:移民、冇錢、死。所以都唔使諗斷約 ...

僱主要俾證明嗎?

大宅

回覆樓主:

我個工人姐姐煮飯都好差,但我都忍左二年幾,所以我覺得唔會衹係因為煮飯差就用一個月炒,除非佢現任好有錢完全唔care 成萬蚊的agent fee

複式洋房

five555 發表於 21-12-9 17:22
你要睇清楚佢passport 及舊visa是否真的做了4年,現在咁難請人,上任1個月就炒一定是唔止咁少野就炒。另外 ...

聽講宜家斷約多數唔批, 除非肯定現僱主唔投訴, 一定要問清楚. 我現在用的AGENT, 我朋友試過, 姐姐最終批唔到, AGENT 2話不說"全退". 所以, 簽前一定問清楚, 有D公司的條款灰色地帶, 話會儘快補, 到頭來就sell 海外或者還更差質素的姐姐!

男爵府

xyzlearner 發表於 21-12-9 19:38
現時入境處一定唔會批斷約工人VISA

是囉!我想炒我家件冇心冇腦冇肺工人!agent話叫我直接出機票!入境處不會批。所以我仲忍住先!認唔到都即炒話知佢仲可否留港

大宅

Sttplemay 發表於 21-12-9 16:24
第一次請工人姐姐,經朋友用過介紹的agent,推介左一個工人姐姐。姐姐系香港有過兩任僱主,第一任做左四年 ...

斷約工人會唔會同完約工人手續同時間唔同。以前斷約工人一定要返原居地,當海外工人咁請。比我就唔會諗斷約工人,你估agent 費平.,又難申請,做咁.短時間就比人炒,必有原因。
:-D :-?

子爵府

BBQ@MaMa 發表於 22-3-12 16:38
聽講宜家斷約多數唔批, 除非肯定現僱主唔投訴, 一定要問清楚. 我現在用的AGENT, 我朋友試過, 姐姐最終 ...

請問知唔知係乜嘢原因呢?我哋啱啱都收到入境處比工人的信,拒絕他同我們將會簽的合約,要返回家鄉。

Agency fee 事少,冇人用事大。

複式洋房

回覆 hhma 的帖子

我估不離懶惰, 態度差, 誠信... 問題掛, 入境處拒絕得應該唔想我地再受害.

子爵府

anlywan 發表於 22-3-12 19:53
是囉!我想炒我家件冇心冇腦冇肺工人!agent話叫我直接出機票!入境處不會批。所以我仲忍住先!認唔到都即 ...

請問現在炒工人,工人需回菲不可在港揾工?

大宅

LC116 發表於 22-3-24 13:06
請問現在炒工人,工人需回菲不可在港揾工?

佢可以繼續留在香港14天,期間搵僱主簽約,等批visa 大約個半至兩個月,但通常都唔批,最後都要返去!

子爵府

BQL 發表於 22-3-25 17:24
佢可以繼續留在香港14天,期間搵僱主簽約,等批visa 大約個半至兩個月,但通常都唔批,最後都要返去!
...

第一次斷約都多數唔係?

子爵府

...

第一次斷約都多數唔批?

大宅

LC116 發表於 22-3-25 19:33
第一次斷約都多數唔批?

斷約一定唔批,除非前僱主經濟問題或移民 等,通常要前僱主寫番封信,入境署都會打去問前僱主

子爵府

Sttplemay 發表於 21-12-9 16:24
第一次請工人姐姐,經朋友用過介紹的agent,推介左一個工人姐姐。姐姐系香港有過兩任僱主,第一任做左四年 ...

現在外傭非常短缺,agent fee 過萬,有d 收到萬五,一個月就炒,真係可能有問題,4年完約,為乜唔續,僱主唔續,點解?
樓主第一次請,要慎! 怕你俾完錢,agent 玩嘢話工人唔肯簽约,可以揾第二個俾你,但又唔知有乜可以揀!

複式洋房

回覆 mnhk 的帖子

時勢咁艱難都要炒人,可想而知個港人僱主有幾大決心。你信香港人,還是信姐姐。自己考證下。咪到頭得個吉。

子爵府

babyfunny0816 發表於 21-12-10 11:16
係,寫埋求信都唔會批,聽agent 講入境處查斷約工人會連警務處都查埋,睇吓有冇犯案,有冇刑事,所以唔使 ...

求信係前僱主定新僱主寫?

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LC116 發表於 22-4-4 19:01
求信係前僱主定新僱主寫?

新舊都可以寫,新只是寫有幾急需工人,舊僱主寫先係最有效

子爵府

babyfunny0816 發表於 22-4-4 20:02
新舊都可以寫,新只是寫有幾急需工人,舊僱主寫先係最有效

我炒左個工人,Agent不停幫佢求情叫我寫信比入境處希望可以批新visa不用返去

唔知應唔應該寫?

子爵府

...

我炒左工人,我個agent不停求情叫我寫信比入境處話佢唔適合本家庭,希望可以批新visa幫新僱主,唔知應唔應該寫?

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LC116 發表於 22-4-5 12:40
我炒左個工人,Agent不停幫佢求情叫我寫信比入境處希望可以批新visa不用返去

唔知應唔應該寫?

睇返個工人好唔好啦,如果係炒都係麻麻,其實佢轉新僱主,入境署會打俾舊僱主問,我之前想請個斷約嘅,係舊僱主講到個工人好衰,結果就無批要返印尼

子爵府

babyfunny0816 發表於 22-4-5 13:21
睇返個工人好唔好啦,如果係炒都係麻麻,其實佢轉新僱主,入境署會打俾舊僱主問,我之前想請個斷約嘅,係 ...

好就唔係好,有好多人要養
原來會打黎問? 我只係唔知應唔應該聽agent寫比入境處話佢唔適合希望可以批佢新visa?

首頁

尾頁

跳至