家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

mkid 發表於 22-1-11 17:49

其實我唔知富途牛牛嘅貨幣基金係唔係合法。你有錢賺,我估計係 ...

套用高官一句:你地咁守法㗎

大宅

poonhoiyan 發表於 22-1-11 17:50

總之,投資市場好多陷阱,大家小心啲,唔好俾人呃啦

禁止訪問

大宅

maggietam1995 發表於 22-1-12 16:05
貨幣基金都係基金一種,所以叫基金都合理呀

可唔可以講下「基金」有几多種呀
我就係唔識,想學吓
貨幣基金
盈富基金
影子基金
派息基金
…..
等等 …..

子爵府

poonhoiyan 發表於 22-1-11 17:50

醫生唔係官

子爵府

mkid 發表於 22-1-13 11:50

可唔可以講下「基金」有几多種呀

https://www.blackrock.com/tw/getting-started/with-fund/fund-category-distinction
https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/investment-products/funds/index.page
https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/investment-products/funds/basics/listed-and-unlisted-unit-with-fund.page
https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/investment-products/etf/basics/etf-versus-unlisted-funds.page
https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/investment-products/reit/index.page
https://bank.sinopac.com/sinopacBT/webevents/FinancialManagement/blogs_detail_030.html

股票型基金
債券型基金
股票收益型基金
混合資產型基金
貨幣市場基金

交易所買賣基金(如盈富基金)
房地產信託基金(如領展)
對沖基金
高息債券基金
期貨及期權基金
伊斯蘭基金
保證基金
結構性基金
上市封閉式基金
商品基金
目標日期基金
固定年期基金

琥珀宮

mkid 發表於 21-12-28 11:21
1. 過往嘅表現,當你一買完,可以由原本 +20% 變成 -20%, 或者更多 …..
(咁當初佢比嗰啲播放表現係咪真㗎 ...

買死一隻就唔好,可以好似強積金咁轉黎轉去就ok嘅,通常今年高收,下年就低開,應該調返轉黎買

禁止訪問

大宅

KuKuBB378 發表於 22-1-16 11:59
正考慮買份基金,因為我自己不懂,同經紀講明不用買上落很大的,每年有小小增長就可以,而經紀亦話會幫我mo ...

有兩個問題 :
- 點樣可以肯每年會有增長 (先唔理佢話少少定多多)?
- 「經紀話幫你 mon 住 」,呢啲說話 ,有几可信 ? 經紀 唔係只係用盡所有能力去搵新客 ,而唔係 keep 舊客 ? 經紀 (同其他人一樣)係可以轉工嘅。所以呢啲承諾係廢話嚟!

子爵府

KuKuBB378 發表於 22-1-16 11:59
正考慮買份基金,因為我自己不懂,同經紀講明不用買上落很大的,每年有小小增長就可以,而經紀亦話會幫我mo ...

買基金可以,但買保險(投連險)則不建議。
要問個經紀有幾多得益。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

民房

基金係買一籃子既野,例如好多隻股票/債劵/貨幣劵等,分散風險。係香港,主要可以從股票市場,銀行保險都買到基金。(MPF 都係基金)因為監管規定,季報資料只能顯示頭 10大公司 ,通常都係佔 30 - 40%左右。

股票市場買到既叫 ETF (Exchange Trade Fund) ,在香港,大部份都係以香港及亞洲區為主。

好處: 一般手續費平,容易 trade,門檻低,有些以指數為主而且有槓桿成份 7200/7500(被動型),有些會類似以股票為主(主動型),例如 2800。 其實只要一上 AAstock 就會一目了然。

唔好處 :上落都可以好大,每一次 trade 都有費用,大多花多眼亂,有些新興地區沒有得揀。其實同買股票沒有分別。

民房

而基金單(即投資相連),但係經由銀行或保險公司買。通常都有月供同一筆過。

好處係 :有些特別的版塊或地區有得揀,有得揀派息(5厘至10厘),鎖定年期短,通常 4-5年就可以唔駛手續費攞返出黎(一筆過)。轉基金不收費。有agent 跟。

壞處係:其實某些類型基金上落都好大,基金管理費相對高,提早攞返要有手續費(越早攞返越少,特別月供),要鎖定一定年期。

其實係睇你想要乜目標或類型, 世界上冇絕對的零風險投資,一定要知識去支持。

如果遇著個好既又識野 agent ,都可以幫到賺錢/蝕少d,至少會比到分析係 make sense。 但遇正 d 9up 又乜都唔識分析,浪費錢。

大宅

響股票市場可以雙向買賣既 「基金」
我唔反對買賣

但係唔響股票市場交易
仲要簽合約果種
非常有介心
請睇吓「基金陷阱」貼文

民房

mkid 發表於 22-1-18 10:25
響股票市場可以雙向買賣既 「基金」
我唔反對買賣

有介心同小心係同意,因為有d agent 係背後可以收埋哂手續費唔講,最後回報差左,風險更大。特別係月供基金,我都唔建議去做。 一筆過既話就睇情況啦,都係個句,睇人。

如果炒個股同 ETF ,我會寧願買 ETF 好過個股。 但係股票市場太多選擇,太易入門,有d 人唔識就走玩,都會損手爛腳。

子爵府

Vic920 發表於 22-1-18 10:18
基金係買一籃子既野,例如好多隻股票/債劵/貨幣劵等,分散風險。係香港,主要可以從股票市場,銀行保險都買到基金。(MPF 都係基金)因為監管規定,季報資料只能顯示頭 10大公司 ,通常都係佔 30 - 40%左右。

股票市場買到既叫 ETF (Exchange Trade Fund) ,在香港,大部份都係以香港及亞洲區為主。

好處: 一般手續費平,容易 trade,門檻低,有些以指數為主而且有槓桿成份 7200/7500(被動型),有些會類似以股票為主(主動型),例如 2800。 其實只要一上 AAstock 就會一目了然。

唔好處 :上落都可以好大,每一次 trade 都有費用,大多花多眼亂,有些新興地區沒有得揀。其實同買股票沒有分別。

有少少唔準確:
1. 02800 係被動型,唔係主動型。00820 先係主動型。

2. ETF 手續費視乎買幾多而定,買得少,費率大,買得多,費率小,買賣都要收費。非上市嘅基金則只喺買時收費,賣時唔收費,買得多同買得少,費率都一樣。我早前喺中銀買基金,認購費 0.28%($2.8),買 ETF 無可能收 $2.8 啩!

3. 保險公司肯定可以買到保單、投連險,但我唔肯定買唔買到純基金。為免買錯,最好唔喺保險公司買。

互惠基金
https://www.ifund.com.hk/zh-hk/post/138066-%E8%AA%8D%E8%AD%98%E4%BA%92%E6%83%A0%E5%9F%BA%EF%A4%8A

子爵府

Vic920 發表於 22-1-18 10:23
而基金單(即投資相連),但係經由銀行或保險公司買。通常都有月供同一筆過。

好處係 :有些特別的版塊或地區有得揀,有得揀派息(5厘至10厘),鎖定年期短,通常 4-5年就可以唔駛手續費攞返出黎(一筆過)。轉基金不收費。有agent 跟。

壞處係:其實某些類型基金上落都好大,基金管理費相對高,提早攞返要有手續費(越早攞返越少,特別月供),要鎖定一定年期。

其實係睇你想要乜目標或類型, 世界上冇絕對的零風險投資,一定要知識去支持。

如果遇著個好既又識野 agent ,都可以幫到賺錢/蝕少d,至少會比到分析係 make sense。 但遇正 d 9up 又乜都唔識分析,浪費錢。

有啲唔準確:
1. 相比起純基金沒有鎖定年期,投連險鎖定年期短並非好處。
2. 相比起純基金只有基金層面收費,投連險除咗基金層面收費外,仲有保單層面收費,而且保單層面收費可能比基金層面收費仲多。
3. 獨立理財顧問公司(如康宏)都會賣投連險。銀行賣投連險,我則未聽過、未遇過。
4. 有些特別的版塊或地區有得揀?啲基金唔係保險公司出嘅,係基金公司出嘅,保險公司有得買,基金公司無得買?銀行無得買?

關於 agent 跟:
個 agent 唔會離職?唔會退休?
點揀 agent?定係 agent 揀你?

挑選中介人:
https://www.ifund.com.hk/zh-hk/post/151045-ifund-%E7%B6%93%E7%B4%80%E9%82%84%E6%98%AF%E9%A1%A7%E5%95%8F%EF%BC%9F%E5%BE%9E%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E8%A6%96%E8%A7%92%E6%8E%A2%E8%A8%8E

子爵府

Vic920 發表於 22-1-18 10:35
有介心同小心係同意,因為有d agent 係背後可以收埋哂手續費唔講,最後回報差左,風險更大。特別係月供基金,我都唔建議去做。 一筆過既話就睇情況啦,都係個句,睇人。

如果炒個股同 ETF ,我會寧願買 ETF 好過個股。 但係股票市場太多選擇,太易入門,有d 人唔識就走玩,都會損手爛腳。

可以問個 agent 有咩得益,唔問就可以唔講,問就一定要講,唔好唔記得問呀!

我唔建議月供投連險,亦唔建議一筆過買投連險。
一筆過買純基金則 OK,但更好嘅係月供純基金,強積金便是月供基金。月供基金(唔係月供投連險)係最好嘅,政府無呃你。
如果一筆過買嘅唔係平衡型基金,而係個別地區 / 版塊,則唔應該買一隻,而係買兩隻或以上、相關性低嘅,並適時比重還原。

基金 vs 投連險
https://www.ifund.com.hk/zh-hk/post/150888-ifund-%E5%88%86%E6%B8%85%E5%9F%BA%E9%87%91%E8%88%87%E6%8A%95%E9%80%A3%E5%A3%BD%E9%9A%AA

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊