自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

ddkaka 發表於 22-2-10 11:17
好鐘意你最後嗰句

平時都懶得回,只係見啲大宅文宣唔用腦,唔該搵d用腦既做文宣啦

水晶宮

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:17
回覆 jasonhon88 的帖子

不如你拎數據出黎證明打針有用先啦,本身話打針防感染,防唔到感染話防重症,防唔 ...

https://tw.news.yahoo.com/omicron%E7%97%85%E4%BE%8B%E7%88%86%E7%99%BC-%E6%B4%9B%E7%B8%A3%E6%97%A5%E5%A2%9E%E8%BF%91%E8%90%AC-%E4%BD%8F%E9%99%A2%E4%BA%BA%E6%95%B8%E7%9B%B8%E5%B0%8D%E7%A9%A9%E5%AE%9A-072015982.html

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:09
回覆 littledot 的帖子

咁其實唔打針,都未必有重症同死亡架

其實宜家睇, 冇打針既死亡個案仲低

聽政府話既: 打針同未打針都係 一半半

大宅

樓主咪拎左打2針都係廢既,防唔到重症同死亡既數據出黎囉,你有無睇嫁定真係無腦嫁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實有冇講係中左omicron定delta?

珍珠宮

Onlok 發表於 22-2-10 11:16
我家人都有個今日仲講打科興等如無打

與接種兩劑科興疫苗的人群血清的中和抗體水平相比,接種三劑科興疫苗誘導的針對Omicron中和水平,仍然比接種兩劑針對德爾塔(Delta)的中和抗體水平要高。在過往的研究中發現,在巴西、智利等國的真實世界數據表明,接種兩劑疫苗對Delta的重症保護效率超過80%。因此,研究者認為,接種三劑科興疫苗有助於對Omicron提供有效的重症保護作用。

研究團隊從多名三劑科興疫苗接種者的新冠特異性記憶B淋巴細胞中,成功獲得323株全人源抗體,其中24株對Omicron均有出色抑制活性。這表明,當人體被Omicron感染時,這部分記憶B細胞會被特異性激活並增殖,產生大量能分泌高效中和抗體的漿細胞。

珍珠宮

daijuju 發表於 22-2-10 11:26
與接種兩劑科興疫苗的人群血清的中和抗體水平相比,接種三劑科興疫苗誘導的針對Omicron中和水平,仍然比接 ...

引述有研究顯示,科興疫苗的核膜蛋白T細胞表現相當理想,也是科興疫苗獨有的

https://www.wenweipo.com/a/202201/30/AP61f5df69e4b03103e0c721c2.html

侯爵府

jasonhon88 發表於 22-2-10 11:22
樓主咪攞證明出嚟囉
你又有乜證明唔打針係有百分百唔會重症
從來疫針都冇claim 過100% but good enough, 以下是 California 重症 data. ball at your court.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:17

不如你拎數據出黎證明打針有用先啦,本身話打針防感染,防唔到感染話防重症,防唔 ...

文匯報(中資)都講左 有個表, 證據擺在眼前 其實都冇得反駁

點解仲有人會咁問?

不反對打針, 已2針 非反疫苗, 但有存疑都正常

我覺得大胆假設, 小心求證...先有進步
唔係一面倒走出黎撐係好事

珍珠宮

好媽媽勳章

點樣早啲接種 ?今天幫長老book打針,科興要去到3月10號先有位,打去私家診所,又係3月17號先至有位。政府高官講埋啲嘢堅離地!廢到一個點,但又要領幾十萬人工!

翡翠宮

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:25

樓主咪拎左打2針都係廢既,防唔到重症同死亡既數據出黎囉,你有無睇嫁定真係無腦 ...

係呢, 我都以為自己搞錯, 仲睇左幾次

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

daijuju 發表於 22-2-10 11:27
引述有研究顯示,科興疫苗的核膜蛋白T細胞表現相當理想,也是科興疫苗獨有的

https://www.wenweipo.com/a ...

thanks ,我想要這資料。

大宅

jasonhon88 發表於 22-2-10 11:24
平時都懶得回,只係見啲大宅文宣唔用腦,唔該搵d用腦既做文宣啦

成日用埋呢啲冷嘲熱諷既討論方法係會有說服力啲架咩?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

jasonhon88 發表於 22-2-10 11:24

你唔洗答佢啦,佢自己個名都叫自己係"豬"

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

要相隔180日先可以打第三針
嗰幾個重症患者根本未夠時間打第三針

翡翠宮

echoo 發表於 22-2-10 11:34
點樣早啲接種 ?今天幫長老book打針,科興要去到3月10號先有位,打去私家診所,又係3月17號先至有位。政府 ...

成日話盡快接種, 但又唔知市面情況緊張..離地同平民既分別

珍珠宮

Onlok 發表於 22-2-10 11:35
thanks ,我想要這資料。

https://www.pms.org.hk/careaboutfamily/

不客氣,可聽下劉宇隆教授講座,有講BNT/科興的2/3針分別,以及抗體和T細胞的內容

侯爵府

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:02
之前明明話打2針防重症,而家打2針都死就賴無打第3針,到時又出事,係咪又話無打第4針?個長者9月先打左第2 ...

如果兩支夠 何須第三針呢

大宅

selinako^^ 發表於 22-2-10 11:38
成日話盡快接種, 但又唔知市面情況緊張..離地同平民既分別

其實佢咁想人打點解唔比多啲地方有得打?下下都要book! 你估個個咁得閒坐係度等打針!要谷不如上門一個個幫人打!

水晶宮

2024勳章

而家香港數據太小,嘈黎都無意義,過多幾日自然就知
不過外國數據都係話打左針可有效減少重症和死亡

首頁
12345...7

尾頁

跳至