自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

Eunice0203 發表於 22-3-4 14:40
有無高手解答下初初見到有人講 都係覺得咁岩姐!點知我老豆3日前打完第3針就復 今日就中左:thinki ...

我爸都係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Eunice0203 發表於 22-3-4 14:59
可能真係咁多咁岩因為一行岀街已經有機會打

係呀, 加上打針的確會令病徵變為輕微, 一早講左喇, 唔打針既人的確有佢既自由, 不過係令自己變得好危險
朋友都係因為有小朋友發燒加喉嚨腫, 去睇醫生, 果個醫生都話唔係中, 我聽完就話,下, 發燒喎, 佢先去做檢測咋

放下自在

大宅

回覆 hohoyy 的帖子

會唔會因為打左針所以變左陽性
其實唔係中左
陽性係因為支針?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實而家確診數目咁多,去人多嘅地方,無論檢測好或者打針好,感染到嘅機會都好高㗎!
所以我覺得,而家圍封次次都搵到咁多確診者,落去排隊嘅時候,會感染到更多嘅街坊!
遲啲全民檢測,都可能有同樣嘅問題

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有無高手解答下初初見到有人講 都係覺得咁岩姐!點知我老豆3日前打完第3針就復 今日就中左:thinki ...

你不如你講下打完都冇中有幾多人

happylife28    發表於 22-3-4 17:52
總有離別的時候

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

熊熊老婆 發表於 22-3-4 15:12
其實而家確診數目咁多,去人多嘅地方,無論檢測好或者打針好,感染到嘅機會都好高㗎!
所以我覺得,而家圍封次次 ...

對,
真係好誇張, 以前多數無既

【Now新聞台】3月4日新型冠狀病毒疫情速報:

最新:(1300)

【圍封強檢】

政府指因應大廈污水樣本檢測呈陽性,德朗邨德珊樓及德琦樓需圍封強檢。

【解封結果】

葵涌石籬邨石安樓完成圍封強檢,有144宗初陽個案。

啟德德朗邨德瑩樓完成圍封強檢,發現230宗初陽及40宗不確定個案。

青衣美景花園第六座完成圍封強檢,發現39宗初陽個案。

沙田乙明邨明耀樓完成圍封強檢,發現371宗初步陽性及32宗不確定個案。

天水圍天耀邨耀泰樓完成強檢,發現232宗初步陽性及23宗不確定個案

放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

而家好多患者周圍去,朋友老公喺街市開檔,佢話有檔主中咗照開檔,然後佢老公中咗,佢哋一家人自己閉關。

好多無公德心,亦有人逼不得已要上班/去買物資,而家只可清潔做得更足,見人咳就避開,返屋企徹底消毒。

侯爵府

開心吸收勳章

打完要2星期先產生抗體, 都要注意個人衛生

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Eunice0203 發表於 22-3-4 14:53
我夠知啦 依家係問緊點解咁多人打完幾日就中左

有機會係確診者去佐打針

瑪瑙宮

應該可能前排,周圍排幾粒鐘,每處幾百人去強制檢測,個個要除口罩,撩鼻,又凍又風又雨,傳染得更快。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

公司同事剛剛去完三針都中
中唔中而家係睇吓你chk 唔chk
或者報唔報
報左係睇有冇隔離營新起好定家居隔離
利申:支持祖國 反對移民

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

其實打針又唔洗除口罩…點解成日都話打完針中身體朋友同家人冇一個打完針中招…強檢完中就有一個….打完針返到屋企有冇消毒完酒精搓手先入屋? 電話,除身物品有冇消毒,消毒完有冇即刻沖涼洗頭換晒d衫? 污糟衫擺完落洗衣機之後又會唔會因為到洗衫時間發現洗衣機太多衫又拎返d污糟衫出黎後又冇再清潔雙手搞其他野都有影響…

男爵府

珍惜眼前 發表於 22-3-4 15:45
其實打針又唔洗除口罩…點解成日都話打完針中身體朋友同家人冇一個打完針中招…強檢完中就有一個 ...

都係奇怪見多人講 點知自己老豆都係打完針中 所以問下 哈哈

侯爵府

414928 發表於 22-3-4 14:44
中左招要4日後先檢到,你爸爸打完針三日中,即係打針前就已接觸到病毒同打無關,點都好好照顧老人家,祝早 ...

對 快測 會濟後 是否深喉?

珊瑚宮

回覆樓主:

疫苗要十幾日先開始發揮作用
現在中既率咁高, 唔早打針, 中根本唔奇怪

男爵府

Eunice0203 發表於 22-3-4 15:50
都係奇怪見多人講 點知自己老豆都係打完針中 所以問下 哈哈

依隻真係好高傳染性…就算唔出街 叫完外賣唔記得消毒再清潔雙手先食分分鐘都賴野

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

Eunice0203 發表於 22-3-4 15:02
就係我身邊都有幾個 先覺得奇怪

講起又似啊!爸媽上星期第一針 今個星期爸中完又到媽中 即係打完針無幾耐,真是太巧合了!

男爵府

大宅

基本上個個香港人都中,
跟手仲要谷針,
變相本來沒乜症狀就全部發哂出黎!

首頁
12345...8

尾頁

跳至