自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小飯團仔 發表於 22-4-23 06:36
住House可以室內外裝cam,用mobile收alert同睇到屋情況,有咩事可以響alarm

住house鄰居關係要攪好,如果 ...

係,鄰居出遠門會搵我哋幫手餵貓,我哋出遠門佢哋都知。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Cheddar85ang 發表於 22-4-23 00:00
咁爆得亂唔亂?
我朋友有次被人爆格,成屋亂過亂葬崗,傢俬都整爛

佢地應該唔夠時間,主攻主人房,小朋友房無摷(好多朋友都咁講,可能最安全),我地有野比佢偷,所以無破壞其他野,只係門窗打爛左(門佢地破唔到,有打爛痕跡,最後係窗入,而家我地換左重擊幾十下先會爛玻璃)。

水晶宮

我愛Corina 發表於 22-4-23 08:09
佢地應該唔夠時間,主攻主人房,小朋友房無摷(好多朋友都咁講,可能最安全),我地有野比佢偷,所 ...

好彩
可能我朋友屋企無嘢偷,我睇完啲相嚇一跳,間屋好似以前電視劇有幾個爛仔上門全屋破壞

男爵府

我愛Corina 發表於 22-4-23 07:57
d 賊有車(可能偷返黎),去邊區老爆都得。

我呢邊差不多人人都揸車(US), 但D賊好似都係比較喜歡去番治安差嘅區搞事, 所以甚少爆格.

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

joycejoycejoyce 發表於 22-4-22 23:28
係咪裝晒閉路因為我都比較擔心貴重物品

冇,冇非常貴重物品
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

joycejoycejoyce 發表於 22-4-22 21:58
住House比較危險 你地會點處理貴重物品?

有人遠行,返到屋企見到傢俬、電器、同貴重物品都冇晒。鄰居講返以為佢搬屋,因為見到貨車搬㗎。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bettylovingbb 發表於 22-4-23 02:38
我呢邊差不多人人都揸車(US), 但D賊好似都係比較喜歡去番治安差嘅區搞事, 所以甚少爆格.
...

有d 賊大膽d, 橫掂都係爆,更係搵個有錢區黎爆

大宅

joycejoycejoyce 發表於 22-4-22 21:58
住House比較危險 你地會點處理貴重物品?

養兩隻大狗最實際,裝cam Alarm都無用,佢地只需要10分鐘就可以爆們偷埋野走,警察唔會有影!同埋最好剛搬入去住時,唔好比D搬運工人/送貨既人見到你有好多野偷,同埋做人低調D

伯爵府

親子王國15週年勳章

住House可以室內外裝cam,用mobile收alert同睇到屋情況,有咩事可以響alarm

一樣
全屋十幾隻cam
有人行近間屋會警報, 夜晚全屋啲燈會著曬
如果set alarm away mode, 會代報警

我無保險箱, 乜都係放屋企
有時唔記得鎖門, 無閂車房門過夜都無事
車房仲要有幾架貴單車, ski snowboard 嗰啲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

屋企人被爆過,而家啲賊爆格偷現金嘢多,唔會拎啲大大舊嘅手袋,laptop,呢啲嘢甩手麻煩,又未必值錢

唔係講笑,我試過出門返工,鎖匙插咗係門口一日收工時係架車度搵極鎖匙都搵唔到,心諗一定係無拎走鎖匙,幸好無比人入咗去

子爵府

一件趣事:
試過屋企人見cam黑麻麻,以為比賊破壞,衝返去,原來係隻大蜘蛛抓實搶fo ,一樣咁驚

大宅

我愛Corina 發表於 22-4-23 05:12
裝cctv, alarm 駁去警局。

d 賊未必偷手袋,大多偷cash 同jewelry.

知道

大宅

其實我都想養隻狗 我本身有隻貓我都準備帶過去不過如果去旅行時 咁點算呢⋯香港就話有工人姐姐睇屋⋯

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

bettylovingbb 發表於 22-4-23 06:40
點解house會危險D?唔係應該睇住咩區或community咩?

我哋都會睇區域
不過你知啦 有時好難講㗎
我都係預設最壞打算
珠寶就話可以有保險箱放

大宅

我愛Corina 發表於 22-4-23 07:55

佢係d 暗位偷左好多野,只係我最危險位置反而無偷。

Claim 到哂嗎?需唔需要貴重物品再每個位置影張相 去claim ?感謝感謝

大宅

Cheddar85ang 發表於 22-4-23 08:02
有朋友話懷疑係鄰居做,就係知你背景,就係知你出遠門

係喎!英國定美國啊? 嗰個區域會唔會本身比較複雜?遇上好鄰居真係未必咁容易

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bettylovingbb 發表於 22-4-23 06:40
點解house會危險D?唔係應該睇住咩區或community咩?

點解??

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

joycejoycejoyce 發表於 22-4-24 13:07
係喎!英國定美國啊? 嗰個區域會唔會本身比較複雜?遇上好鄰居真係未必咁容易
...

除非好熟好熟啦!

大宅

bbbusy 發表於 22-4-23 14:09
有人遠行,返到屋企見到傢俬、電器、同貴重物品都冇晒。鄰居講返以為佢搬屋,因為見到貨車搬㗎。
...

係呀我就係煩緊呢樣!
因為我都預咗自己會經常外出 或者去旅行⋯
咁我成日擔心女人唔多唔少 大牌手袋/鞋⋯
點算呢? 手錶錢 珠寶首飾你仲可以放喺夾萬⋯
依家一個袋都唔平 冇咗又唔容易買得返
老公又話一定要買house

首頁

尾頁

跳至