家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

soncause 發表於 22-6-2 23:50
好似冇咩人提保險融資,聽左保險經紀介紹,回報好似唔錯。
但入門價都唔低
大家有冇聽過?

入場門檻有高有低,
我知有一間细銀行十萬八萬都做。

大宅

木土土 發表於 22-6-4 19:07
而家低息,舊錢擺係自己到一樣無乜息。除定期外,如果拎去做其他投資,就唔擔保一兩年後可以返到嚟去還錢 ...

岩岩做左定期一年都有2.45釐

男爵府

soncause 發表於 22-6-4 00:00
戶口都會有返mortgage link,即使加息,如果有另一筆閒錢係入面,可以抵消返加息
...

請問可以PM講吓邊間bank(戶口都會有返mortgage link)? thanks

男爵府

minifat 發表於 22-6-4 23:22
請問可以PM講吓邊間bank(戶口都會有返mortgage link)? thanks

OCBC Wing Lung

男爵府

ydoris 發表於 22-6-3 22:47
吾記得,要睇返份單先知。不過吾太高,好似都係二點幾。而且,agent話我俾一年息已經可以份單自己cover到個 ...

"agent話我俾一年息已經可以份單自己cover到個利息。不過我想趁低息賺多少少。俾多一年利息。agent話俾兩年夠了,再俾無著數。"

唔明白,請問可以解釋嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

oliloo 發表於 22-6-5 00:12
"agent話我俾一年息已經可以份單自己cover到個利息。不過我想趁低息賺多少少。俾多一年利息。agent話俾兩 ...

意思係放係融資入面既錢,第一年賺到既錢加大左個本金,咁第二年每個月賺錢到既錢係會比個利息多更多。咁用一部份俾返個利息,其餘就繼續做埋本金繼續去賺利息。五年後左右,大約回到本了,個本金除咗可cover到每個月既利息,仲可以幫我俾每年既醫保費用。大約俾到十幾廿年左右。呢個係我買個時理解既原理。希望無解錯。agent話俾兩年利息夠了意思應該是賺到應該不錯無需再自負利息浪費金錢。不如另外用錢做其他野。

男爵府

ydoris 發表於 22-6-5 09:48
意思係放係融資入面既錢,第一年賺到既錢加大左個本金,咁第二年每個月賺錢到既錢係會比個利息多更多。咁 ...

哦,我未聽過開咗單後又可以加大本金,謝解釋。

侯爵府

oliloo 發表於 22-6-5 10:02
哦,我未聽過開咗單後又可以加大本金,謝解釋。
其實我未必啱晒,因為聽講佢地係會買債券等投資。我咁諗,照計賺左既利息可能會再投資。變相本金大左。你想知詳細可能要問清楚先。

男爵府

回覆 ydoris 的帖子

我覺得你有啲危險啫, 你都唔係好明白個結構同運作。因為係長線投資, 你將來唔後悔就得嘞。

侯爵府

oliloo 發表於 22-6-5 12:37
回覆 ydoris 的帖子

我覺得你有啲危險啫, 你都唔係好明白個結構同運作。因為係長線投資, 你將來唔後悔就得 ...
多謝提醒。

男爵府

回覆 oliloo 的帖子

THANKS

珍珠宮

ydoris 發表於 22-6-5 11:14
其實我未必啱晒,因為聽講佢地係會買債券等投資。我咁諗,照計賺左既利息可能會再投資。變相本金大左。你想 ...

未必係你咁諗。我試過保險交多咗保費,結單係顯示一欄「預繳保費」,並唔係加落本金,多交嘅保費唔會跟保單嘅回報率,但都有雞碎咁多嘅利息。保險公司條數分得好清,本金、投資回報同預繳保費,全部都清清楚楚。btw,你份保單嘅保證回報率有幾多?唔好信佢非保證嘅部分,一般都做唔到

侯爵府

MissMaMa 發表於 22-6-6 06:55
未必係你咁諗。我試過保險交多咗保費,結單係顯示一欄「預繳保費」,並唔係加落本金,多交嘅保費唔會跟保 ...
原來會咁。吾緊要啦。慢慢睇點啦。

禁止訪問

別墅

要做保費融資,唔好只係聽別人地話好或唔好。要識計數,要比較清楚市面的銀行融資息率和融資計劃。
唔同公司既回報亦都唔同,要先清楚好同壞,再決定值唔值得做。

複式洋房

soncause 發表於 22-6-2 23:50
好似冇咩人提保險融資,聽左保險經紀介紹,回報好似唔錯。
但入門價都唔低
大家有冇聽過?

呢個係for d客想透過低息以槓桿去倍大回報,而且投保人可以保留自己的資金作其他用途,提高資金的流動性和靈活性。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

東亞一年已 2.9厘、年尾應該去到3.5厘至4厘~

保險公司銀行永遠都是、 揾散戶笨。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

minifat 發表於 22-6-4 23:22

你會選擇用番自己bank ac?因為通常都係商行做為多

複式洋房

ydoris 發表於 22-6-5 09:48
意思係放係融資入面既錢,第一年賺到既錢加大左個本金,咁第二年每個月賺錢到既錢係會比個利息多更多。咁 ...

保費融資同保單融資又係兩樣野

首頁

尾頁

跳至