自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

加油

男爵府

有人係考試恐懼症、有人係bad luck,考試都要講好唔好彩。
我識人考左7次先合格,唔係因為佢技術唔好,而係20-30年前,佢染到個頭五顏六色最後一次染返黑就合格。
不過睇天氣預報,都似呢幾日都落雨,雨落就慢啲、唔好咁快同跟車太貼,祝好運

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

加油!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:42
回覆 TMC3012 的帖子

你甘覆我,請問你系米一take過pass? 第一次,因為條路好窄,同格離車太近。第二次, ...

我係一次就得(棍波), 不過我果陣係學院學, 次次唔同導師, 有次有個女導師係狂話我有乜出錯, 佢都講啲男導師好少會出聲

呢幾日天氣唔好, 小心啲

伯爵府

你並不孤單,我都考咗四次先passed,last 果次我係咁同自己講,淡淡定,有錢淨...因為考牌真係好貴㗎

子爵府

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

加油,祝成功

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我考左兩次
第一次係超級黑仔地肥
但我同自己講 就算幾唔好彩 都係錯
第二次考 仲抽到條數一數二難既路
反而pass左
如果你真係好想揸車
諗清楚自己每次衰咩 諗下點樣避免再錯

我肥第左一次 準備報第二次時
已經覺得肥得好唔抵時
俾一個連自己都唔識揸車既人話:下?你仲考啊?你記得話我知你考邊度,我之後都唔行嗰邊喇
嗰下其實想破口大罵佢
所以我好明本第已經好失落 但仲有啲閒雜人等亞吱亞jor既感受
樓主加油

大宅

話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

放鬆啲,有志者事竟成,唔好被無謂人影響自己

伯爵府

回覆樓主:

早兩年前我c6 去考巴士牌,考咗第四次先合格。。。,依家回望點解要考咁多次,可能因為鐘數唔夠;當時工作又忙又好多其他野担心。。。所以唔合格也正常

樓主加油!

子爵府

2024年龍年勳章

加油,祝順利

別墅

回覆樓主:

我都係考左4次先pass

第一次真係做得差,第二/三次師父都話我揸得好穩定,係考果時突然有車出/整路,搞到反應唔切,我當係bad luck

第四次一開始已經差d行錯路,之後內心覺得一定又衰所以放鬆心情繼續考,結果竟然成功了

所以考車真係要講d運氣呀

珍珠宮

我話你知,好多人考5,6次先合格,唔洗理無謂人,一次合格唔一定係好事

子爵府

其實揸車有時會累到人,如果有潛藏危機變成馬路炸彈,不如搭的士

除非你淨係發試瘟但平時練車個時無事好順暢,咁克服心理障礙就得

大宅

都明白… 考左幾次
心理壓力 的確晤少
我都考2 次先pass
有時好多突發 ah婆衝出馬路
有死車 有車爬頭 等等因素
考官對考生要求又好嚴

在bk 集下集 考前早d訓
盡量叫自己relax
加油

子爵府

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:42
回覆 TMC3012 的帖子

你甘覆我,請問你系米一take過pass? 第一次,因為條路好窄,同格離車太近。第二次, ...

睇你咁樣講都係唔覺得自己揸到唔好,覺得係運氣問題?

侯爵府

我係一次pass,學17個鐘,都20年牌,日日揸,我想講,其實揸車係講感覺,你係咪比較膽怯?所以影響表現?

珍珠宮

回覆樓主:

加油!其實只係你無遇到好嘅師傅

我當年重考轉左出名勁嘅譚力幹師傅(巳退休), 我想分享師傅教嘅考車術比你

(1)開車起步前, 一定望鏡同埋大幅度拎頭望埋左右兩邊窗, 望清楚附近無人先扭鈦駛出(望齊前後左右,望所有鏡加超大幅度拎頭做比考官睇,你係有留意車四邊無人先扭鈦開車駛出)

(2)燈位或前面交通不順或要減速轉彎,要慢踩brake 之前都要經常留意中鏡,因為每次減速踩brake 前都要看看後面的車有冇太貼,如果後車跟車太貼,你突然減慢,後車未必反應得切,如果反應唔切,後車會撞上來。所以在每次減速前必須先睇中鏡

(續)

大宅

我考左兩次,考車其實壓力好大,要執生,我第一次肥都喊左出嚟,樓主加油,大把人陪你一齊考

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

祝你好運
放下自在

珍珠宮

真正想你有進步嘅人先會指出你有咩問題
性命攸關

首頁
12345...9

尾頁

跳至