自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

育兒性格勳章

days.bb 發表於 22-11-11 19:21
會唔會寫定一張紙仔貼喺大門口
提工人咩時間去接 ,如果工人都仲接唔到 叫佢去學校接 ,咁應該唔會再遲到/ ...

咁岩今個星期考試,改咗時間

而家已經校定下星期鬧鐘

珍珠宮

我明,我之前試過一模一樣事件
保姆姨姨話佢地一定要放低小朋友
因為佔咗位,下一站就無位俾小朋友上車
我好谷氣又搵唔到其他校車
最後叫屋企人揸車接送

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得佢係兇你,當然如果佢真係咁做,係錯。

但事實上,你都應該要提醒工人姐姐一定要預早到站等,校車咁多小朋友要接送,如果站站等,真係下一轉會遲晒…時間真係唔可以預剛剛好架..

大宅

育兒性格勳章

Shellyxlk 發表於 22-11-11 19:19
我會答佢你可以車走小朋友,我最多去追車,如果佢隨便放低個小朋友,我就報警
...

多謝你嘅提議!
希望真係唔好下一次
我都有責任再提一次工人準時接

大宅

2024年龍年勳章

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:10
因為佢唔係學校指定嘅校車,所以我都唔知可以同邊度投訴!我聽到佢咁樣講,我真心覺得好嬲!
...

我係你就唔鬼搭,個姨姨咁冇責任心,到時出事先後悔就遲。

大宅

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:21
係呀,我哋真係錯咗時間,
如果佢為咗趕住出番九龍接小朋友而且車返我個小朋友出去9龍接
我絕對明白亦都理 ...

我都覺得佢咁講話就咁放底小朋友喺路邊好恐怖!明白你有幾嬲!

反而話要出九龍接都合理!

大宅

育兒性格勳章

yurijm 發表於 22-11-11 19:23
我明,我之前試過一模一樣事件
保姆姨姨話佢地一定要放低小朋友
因為佔咗位,下一站就無位俾小朋友上車

真係搵唔到其他校車,

雙方都有難處,唯有自己好好提番返工人準時

珍珠宮

回覆樓主:

我諗佢都係大你嘅啫
唔會真係咁做
其實搵工人接送得唔得呀

大宅

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:00
事原考試提早放學,工人記錯咗時間接小朋友,校車ee 打嚟話如果第2日再係咁,下次直接放底小朋友,由佢落車 ...

你同校車公司講,下次同樣情況,可以車返小朋友返學校,唔係就咁比小朋友落車,如果有乜意外係咪佢負責?

伯爵府

對方太不負責任。
而且言下之意係唔想再做你生意?
同站有無識的家長/姐姐?大家幫忙照應一下又得唔得?
以前我會先認識幾位同站的,若任何一位遲了會代接小朋友,然後電話通知聯絡。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:21
係呀,我哋真係錯咗時間,
如果佢為咗趕住出番九龍接小朋友而且車返我個小朋友出去9龍接
我絕對明白亦都理 ...

我講緊嘅係你遲到引起嘅損失,唔係車返你個小朋友出去九龍畀你哋得閒嗰陣去接。 你明白中間嗰分別既, 你負返起個責任,人哋付出多咗佢時間 ,同埋看管理小朋友嘅責任,你肯孭上身咪得囉,記得同個司機講。

Prosperous    發表於 22-11-11 21:01
總有離別的時候

子爵府

Shellyxlk 發表於 22-11-11 19:22
我諗係因為考試放學時間改動,佢工人記錯時間,咁如果家長中途真係有意外show up唔到, 佢都冇理由掉個細路 ...

所以要靠家長自己,既然有工人姐姐,可以叫工人直接送返學接放學。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

不如同 ee 講,萬一真係再發生,車返小朋友返學校,等家長/工人接,因為路面唔安全。

水晶宮

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:10
因為佢唔係學校指定嘅校車,所以我都唔知可以同邊度投訴!我聽到佢咁樣講,我真心覺得好嬲!
...

自己搵嘅車係咁嫁喇~ 忍到就忍,忍唔到搵第二架車。

公爵府

所有要校車接送,接嘅一定要早到,一站遲,係影響下一站。
保母車係凶你,但如果又真係再遲,責任在你。佢架車係有路線,一站接一站,而且係會滿座,唔係你話尤得佢繼續坐就可以坐。
現在唔係怪保母車嘅時間,因為佢無放低小朋友,係要諗點防止接唔到。我試過話一個例遲嘅朋友,點解見工去旅行唔會遲,約朋友就會遲。

水晶宮

Bitch0101 發表於 22-11-11 19:12
我真係覺得佢勁恐怖囉,為咗接下一輪嘅小朋友,可以講啲咁不負責任嘅說話
我明白,佢都唔想遲到,我姐姐都 ...

私營保母車?無得投訴,遲5分鐘好多嫁喇~ 如果我遲5分鐘,比 ee 剷到上天花板。

水晶宮

meko~ 發表於 22-11-11 19:14
佢哋呢d私人,最多做少你一個,佢哋唔至在,同姐姐講再出錯,自己出入接小朋友,佢自然記得
我覺得佢兇你啫 ...

我都覺得係兇吓,唔會真係咁做。

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-11-11 19:24
我覺得佢係兇你,當然如果佢真係咁做,係錯。

但事實上,你都應該要提醒工人姐姐一定要預早到站等,校車咁 ...

我個仔架校車,差唔多日日都喺同一個站度停留起碼10分鐘。其實之後落車嘅小朋友都會趕時間去學嘢等等。次次因為同一個人搞到我哋起碼遲10-15分鐘上之後嘅活動。唔係嘅話我地就要等1個幾鐘頭後嘅班。其實真係好阻人。

不過樓主應該改改標題。唔係校車而係保母車。呢個姨姨態度亦十分有問題。我係樓主我會搵新車公司之後爆呢個姨姨。樓主姐姐遲到固然唔啱但係佢恐嚇家長更加有問題。

侯爵府

不過你講得報警,可能佢真係唔做你生意,接生意好似好難位佢哋咁,下年睇吓有冇機會搵過第二間,雖然話佢未必會真係放低個小朋友,但係你日日嘅心理壓力都應該幾大

水晶宮

mommyli 發表於 22-11-11 19:43
我個仔架校車,差唔多日日都喺同一個站度停留起碼10分鐘。其實之後落車嘅小朋友都會趕時間去學嘢等等。次 ...

返學仲大鑊,全車一齊遲到,所以一向都係早15分鐘等保母車到。
我爸爸唔想喺街等咁耐,叫阿仔借 ee 電話打比佢,去到邊個位置,等我爸爸預時間。所以我出咗電話比阿仔,用嚟打電話比公公,好過日日借電話麻煩 ee。

首頁
12345...10

尾頁

跳至