自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

janetmo 發表於 22-12-20 19:21
有朋友借我轉戶轉賑買野,原來他借我戶口洗錢,而被懷疑所以凍結戶口,因我搵工要用戶口,而我得一個戶口 ...

咁你嚟緊都應該有排煩,如果你俾你朋友搞到坐監,你呢份工都唔會有得做啦

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 22-12-20 19:47
太多網上買賣/同一金額但好多條數,銀行都會知

hsbc,渣打最易凍結

另一方面銀行係唔容許個人戶口做商業用途嘅, 如果發現資金出出入入,户口都會被凍結㗎

別墅

yan12345678 發表於 22-12-20 19:49
還有就係樓主銀行係好少凍結一個人嘅戶口㗎 佢一定係查嗰啲不明資金來源出出入入先去 凍結戶口
...

最慘我D錢糸我媽咪借比我,因我未搵到工做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yan12345678 發表於 22-12-20 19:52
另一方面銀行係唔容許個人戶口做商業用途嘅, 如果發現資金出出入入,户口都會被凍結㗎
...

剛睇到上面回應,有d洗黑錢feel
開新的(細銀行)户口唔難,
但要解凍返之前户口就頭痕

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章

janetmo 發表於 22-12-20 19:50
就糸5糸大量資金,只糸一,二次幾萬蚊,如去開戶一個戶口得5得?

其實樓主你而家唔好去諗開唔開到戶口,你而家係要搞清楚你之前個戶口係畀人用嚟做什麼, 因為銀行與銀行之間係有連繫㗎, 所以如果你之前户口被凍結,第二間銀行都會知道㗎

男爵府

就糸5糸大量資金,只糸一,二次幾萬蚊,如去開戶一個戶口得5得?

可以
剛試左 正常account 只過正常數凍結
已開新銀行

別墅

crystal媽咪 發表於 22-12-20 19:55

凍結戶口是否全銀行知,5比開戶?, [/smile[/泥,有冇銀行做 jm 們答到我,泥次教訓大

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 22-12-20 19:55

我都覺得好有洗黑錢feel

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

janetmo 發表於 22-12-20 20:00
凍結戶口是否全銀行知,5比開戶?, [/smile[/泥,有冇銀行做 jm 們答到我,泥次教訓大 :p ...

你試吓去d細行開户先
冇咩人有凍結/借户口比人收$經驗
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

yan12345678 發表於 22-12-20 19:58
其實樓主你而家唔好去諗開唔開到戶口,你而家係要搞清楚你之前個戶口係畀人用嚟做什麼, 因為銀行與銀行之 ...

借比朋友買銀包

子爵府

2024年龍年勳章

janetmo 發表於 22-12-20 20:00
凍結戶口是否全銀行知,5比開戶?, [/smile[/泥,有冇銀行做 jm 們答到我,泥次教訓大 :p ...

其實好簡單,你去返你之前嗰銀行解釋番資金來源 ,銀行接受嘅冇事,回復正常

公爵府

親子王國15週年勳章

janetmo 發表於 22-12-20 19:40
5知可5可以?有冇 jm 們答我

唔關事,可以照開

公爵府

親子王國15週年勳章

yan12345678 發表於 22-12-20 20:03
其實好簡單,你去返你之前嗰銀行解釋番資金來源 ,銀行接受嘅冇事,回復正常
...

銀行唔會理,所有懷疑洗黑錢都會取消

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 22-12-20 20:01
你試吓去d細行開户先
冇咩人有凍結/借户口比人收$經驗

n年前如果凍結戶口多數因為戶口係不動戶,銀先凍結,而家就麻煩好多啦,大多數凍結多數都洗黑錢先畀銀行凍結

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

1、2次就出事?
銀行點會1、2次就凍結戶口
我屋企人早排都比銀行話要凍結戶口
幫佢交晒所有証明先無事
佢係一、二年內出出入入大額金碼

子爵府

2024年龍年勳章

oiyau2005 發表於 22-12-20 20:04
銀行唔會理,所有懷疑洗黑錢都會取消

所以我都覺得洗黑錢feel好大

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yan12345678 發表於 22-12-20 20:03
...

懷疑被洗黑錢、銀行唔會單方面解凍、事實上戶口又畀咗人洗黑錢~

明天去其它銀行、開個戶口啦、搵間細銀行就容易開的。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

預起碼凍半年先至解封,申請過另一個啦

珍珠宮

janetmo 發表於 22-12-20 20:02
借比朋友買銀包

你朋友買一次銀包要幾萬蚊?咁有錢自己無戶口要問你借?更奇係唔用信用咭買?
講唔通呀!

侯爵府

除非搞清楚件事,否則,樓主有機會好難再開戶口。

洗黑錢有三部曲 「反洗錢師」揭銀行反制術 政要開戶屬高風險?

原文網址: 洗黑錢有三部曲 「反洗錢師」揭銀行反制術 政要開戶屬高風險? | 香港01 https://www.hk01.com/article/661 ... utm_medium=referral

「至於執法方面,警察、執法機構會看真實情況,若發現學生、家庭主婦被人利用,而不是主謀,會要求他們協助調查,最終被拘禁的機會不大。但陳樂禧提醒,雖然他們不至於坐監,但有機會以後不能開戶口,影響也是深遠的。」

原文網址: 洗黑錢有三部曲 「反洗錢師」揭銀行反制術 政要開戶屬高風險? | 香港01 https://www.hk01.com/article/661 ... utm_medium=referral

https://www.hk01.com/專題人� ... �開戶屬高風險

首頁

尾頁

跳至