親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

granja 發表於 23-3-13 01:56
咁問好難答。 如果成個國家咁周圍去,淨去一個國家都唔夠。如果只去2,3個城巿,2 星期夠。去得多博物館又 ...

舊年7月去英國,撞正熱浪,超過40度,係有紀錄以黎最熱嘅一年... 路軌因為高溫變形,鐵路停駛... 轉搭 National Express,我地坐咗6個鐘起碼

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

hellobyebye 發表於 23-3-21 18:38
回覆 wiiabcd 的帖子

暑假會一個人去英國2星期(london, cardiff, Bath).,擔心獨行容易成為目標俾人偷/搶 ...

英國比較安全, 但都要小心.
巴黎歐洲之星火車站(第10區)真係好似去到非洲落後地方一樣,
滿街滿舖都係黑人, 亞洲面孔最易被盯上,
我女個同學被搶行李, 搶電話.
最後好彩同行友人一擁而上搶回行李.
小偷都係有同黨合作的, 女人帶著小孩同樣係賊仔,
防人之心不可無.

我們的信用卡在歐遊時被盜用, .
幸好預先通知銀行在哪段時間哪國家出埠旅行,
銀行發現有可疑, 我們收到手機短訊通知cut 卡.
之後銀行再通知我們, 疑犯盜取了信用卡資料進行網購,
被碌了9千幾歐, 我們是不需要負責的,
之後銀行寄了新信用卡來家裡.

別墅

回覆 wiiabcd 的帖子

好可怕😱

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

little_kid 發表於 23-3-13 06:14
都係一兩個城市,英國探朋友,倫敦附近 法國想去景點地方:鐵塔,博物館,一定唔係shopping
如果8 ...

俾你舊年英國天氣數據參考下。

https://www.timeanddate.com/weather/uk/london/historic

大宅

wiiabcd 發表於 23-3-12 20:41
可以兩個地方都去,淺度遊,
再搭歐洲之星去巴黎,
法國要小心治安,

請問去巴黎的名勝景點,需不需要隨身帶住passport 呢?因怕巴黎治安差,怕被人搶了會好麻煩,故想盡量放在酒店內。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mingbb2000 發表於 23-3-25 21:54
請問去巴黎的名勝景點,需不需要隨身帶住passport 呢?因怕巴黎治安差,怕被人搶了會好麻煩,故想盡量放在 ...

去 Daiso 買個貼身腰包,
財物 現金 passport 都隨身携帶.

公爵府

wiiabcd 發表於 23-3-12 20:41
可以兩個地方都去,淺度遊,
再搭歐洲之星去巴黎,
法國要小心治安,

坐歐洲之星到巴黎,喺下層轉搭 metro,我C6兩手拖兩行李喼,一入車箱就俾個黑人埋身搶斜孭袋... 好彩佢反應快,一手推開條友,再一拳打咗黑鬼一野,條友跌低,即刻跑出車箱...

巴黎嗰幾日,我地好小心手袋銀包,用手機前,周圍望吓先

別墅

回覆 Mingbb2000 的帖子

酒店重危險,清潔工有門匙,你唔喺房佢地出入自如,你唔知佢做過乜。

大宅

hellobyebye 發表於 23-3-27 17:36
回覆 Mingbb2000 的帖子

酒店重危險,清潔工有門匙,你唔喺房佢地出入自如,你唔知佢做過乜。 ...

吓!巴黎真是那麼危險?好似一些落後的第三世界國家,真是想不到。

大宅

wiiabcd 發表於 23-3-21 14:57
如果要去 Harry Potter 一定要預早安排買飛
早上入園時間票好快搶哂, 下午入園唔夠時間玩勁多,
唔好 join ...

請問如去巴黎的羅浮宮和凡爾賽宮,要不要預早很多時間去買票,當日先去買會否full House呢?

伯爵府

Mingbb2000 發表於 23-4-1 08:58
請問如去巴黎的羅浮宮和凡爾賽宮,要不要預早很多時間去買票,當日先去買會否full House呢?
...

呢兩個地方又係要預早買飛.

凡爾賽宮又係要搶住買, 日日唬住放飛時間,
walk in 分分鐘唔洗入, 隨時排3-4個鐘先知冇得入.
我哋買咗飛 8.30am 去到門口排隊,
9.00 開門入場都要排到9.30 先有得入,
之後第一時間沖去鏡廳影相都已經人山人海.

羅浮宮都要預早買, 但就容易買,
我哋揀 6.00pm 入場, 日頭去其他景點影相.

公爵府

Mingbb2000 發表於 23-4-1 08:58
...

可以買 pass,48小時任參觀博物館,暑假預約都方便
attach0/tmp/phpy6ebv4

大宅

wiiabcd 發表於 23-4-1 09:25
呢兩個地方又係要預早買飛.

凡爾賽宮又係要搶住買, 日日唬住放飛時間,

謝謝回覆!請問我要預早幾多時間去買票呢?一星期、一個月 、兩個月? 怕太早買了票,但遇上罷工去不到,退不到錢。

伯爵府

Mingbb2000 發表於 23-4-1 21:24
謝謝回覆!請問我要預早幾多時間去買票呢?一星期、一個月 、兩個月? 怕太早買了票,但遇上罷工去不到, ...
凡爾賽宮我哋預早一個月留意住出飛日子和入場時間,就揀最早時段入場,因為之後條隊只會越排越耐。
如果唔夠時間去凡爾賽宮,plan B 可選擇去巴黎歌劇院 Palais Garnier ,我覺得比凡爾賽宮更富麗堂皇,更值得參觀,位於 opera地鐵站出口,鄰近有老佛爺百貨,上天台可遠觀鐵塔美景。
最著名的音樂劇「歌聲魅影」就是取材於巴黎歌劇院。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

little_kid 發表於 23-3-12 13:18
暑假想帶小朋友遊英國法國,2星期夠唔夠?有咩要注意?

熱到爆,19年暑假去,熱到不想郁,在sky garden 有冷氣的地方都熱

我記得果日落左樓後,有雪條派,拿出黎食左一啖就開始溶

去harry potter, 一落車就感覺到熱浪,入左去都不想返出黎(因為熱)

公爵府

buklaylay 發表於 23-3-21 21:14
舊年7月去英國,撞正熱浪,超過40度,係有紀錄以黎最熱嘅一年... 路軌因為高溫變形,鐵路停駛... 轉搭 Nat ...

我19年去義大利都是,攪到火車取消,要轉搭飛機

公爵府

little_kid 發表於 23-3-12 13:18
暑假想帶小朋友遊英國法國,2星期夠唔夠?有咩要注意?

如有時間,去看musical, 我們看得好開心好投入

公爵府

CrabPincers 發表於 23-4-3 18:04
我19年去義大利都是,攪到火車取消,要轉搭飛機

嗰日我地一定要到個 city,因為第2朝,係細仔嘅畢業典禮... 終於凌晨到酒店,趕得切出席

男爵府

CrabPincers 發表於 23-4-3 18:02
熱到爆,19年暑假去,熱到不想郁,在sky garden 有冷氣的地方都熱

我記得果日落左樓後,有雪條派,拿出黎 ...

你7月定8月去?
即係冷氣唔夠凍,有冷氣嘅地方都熱?

公爵府

little_kid 發表於 23-4-3 22:18
你7月定8月去?
即係冷氣唔夠凍,有冷氣嘅地方都熱?

7月尾

冷氣不夠凍

underground 不是全部有冷氣,還要是絲絨椅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊