自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mylittleson 發表於 23-3-26 14:55
因為同房有個阿婆應該有啲情緒問題,除咗佢瞓咗外,不停鬧人騷擾親戚,令佢好困擾。加上屯門比較忙,姑娘 ...

其實住咩房都好,一定要每日有人探佢幫佢抹身換片刷牙等貼身護理,我媽1月初中風,我地日日都上去睇佢和搞到佢舒服曬超曬時先走,老實說,醫院d姨姨你5好抱好大期望,我媽試過打開片仲有米田共係下個,抹得好求其,仲試過發炎,好彩我地日日去發現得早咋,5係就麻煩了!政府d姑娘e生係好好的,只是有d阿姨就麻麻地。

複式洋房

Umi 發表於 23-3-26 16:46
其實住咩房都好,一定要每日有人探佢幫佢抹身換片刷牙等貼身護理,我媽1月初中風,我地日日都上去睇佢和搞 ...

佢老公舊年過咗身,得一個仔要返工之餘都唔方便同佢換片,佢仔上個月巳請姐姐,但未到埠。

男爵府

mylittleson 發表於 23-3-26 16:56
佢老公舊年過咗身,得一個仔要返工之餘都唔方便同佢換片,佢仔上個月巳請姐姐,但未到埠。

...

咁又真係尷尬d!中左風郁5到真係。我都請緊姐姐,但快極都要3個月,除非請現成,我地又怕d現成姐姐曳d,e+出左院返屋企,好彩我弟婦肯24/7咁照顧咋!感恩

複式洋房

Umi 發表於 23-3-26 17:02
咁又真係尷尬d!中左風郁5到真係。我都請緊姐姐,但快極都要3個月,除非請現成,我地又怕d現成姐姐 ...

係,睇見都覺淒涼,所以廣集大家意見睇吓有咩方法可以幫到佢。
你弟婦好好,媽媽有福氣。

大宅

mylittleson 發表於 23-3-26 13:31
各位BK JM,
我有親戚本身退休公務員,本身住元朗,2個月前不幸中風,現留醫屯門醫院康復大樓治療,想轉院 ...

Blk L 只係比醫管局和政府公務員及其家屬睇病嘅專科診所,冇其他特別醫療援助。政府整個專科診所,退休公務員所得到嘅照顧,除咗係唔使俾錢之外,其他嘢係同市民一模一樣。

珍珠宮

回覆樓主:

我係醫院常客,係政府醫院好難有安靜病房,總有成日鬧人成日嘈嘅病人,轉院唔係辦法。啲姐姐真係一啲啲,換片唔乾淨間中會有,可以嘅家人多啲跟下,有無申請入住院舍?一係接返屋企搵人照顧。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

99.9% 不能轉院~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Umi 發表於 23-3-26 17:02
咁又真係尷尬d!中左風郁5到真係。我都請緊姐姐,但快極都要3個月,除非請現成,我地又怕d現成姐姐 ...

中左風2個月應該差不多可以出院,如果工人未到而且又冇親人可以親自照顧,就搵間好d既護養院暫住先,e +比探都好過之前。btw, 可以試下針灸

我媽媽住左2個幾月真係訓得麻麻,我細佬弟婦5想媽媽暫住護養院以拍心口自己照。返左屋企後,開心左精神好左,E+康復進度都算ok. E+仍然是說話不清楚+行動不便要坐輪椅的,上星期我地帶佢去開始針灸,細佬話有進步,所以會比1-2個月時間試下針灸。

複式洋房

tkinwong 發表於 23-3-26 17:19
Blk L 只係比醫管局和政府公務員及其家屬睇病嘅專科診所,冇其他特別醫療援助。政府整個專科診所,退休公 ...

原來咁,多謝解答!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

mylittleson 發表於 23-3-26 16:56

...

揾間好嘅護養院

首頁

尾頁

跳至