夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

858D 發表於 23-7-8 03:11
回覆 yantung2010 的帖子

我唔係好明 點為之 「完整的家」我這Asperger 思維而言

如果其中一方唔再聯絡,咁物理上米係一個唔完整的家。小朋友跟母親,想叫同見爸無爸,相反,小朋友跟爸也一樣。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-7-8 17:10
如果其中一方唔再聯絡,咁物理上米係一個唔完整的家。小朋友跟母親,想叫同見爸無爸,相反,小朋友跟爸也 ...

如果父母之中,只有一個悉心照顧小朋友,另一個漠不關心,有等如無,什至衰過有嘅話,小朋友跟悉心照顧自己那個家長,可能都無任何缺失。相反,漠不關心果個勉強將小朋友搶在身邊,小朋友可能就有缺失感。

珍珠宮

啊,謝解明與此同觀點取向
無需執著於二人感情如何,或分或離,總之資源方面要湊合夠給孩子用的 一個「完整的家」
假如資源有所限制,即使離了婚也可以和平共處一屋簷下,經營如一個合作社,旨在供給孩子一個「完整的家」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 23-7-9 03:12

啊,謝解明與此同觀點取向

客觀講,合作社式離異家庭好理想,可惜人嘅感情難做到。兩個人一定相處好有問題先會離婚,好多時都會睇對方唔順眼,單單打打,什至因為離咗,差劣行為變本加厲,就更難湊合。
其實分咗居,保持聯絡都要注意心態。例如與小朋友獨處時会否數落另一半,當小朋友提到,讚賞,維護另一半時如何回應,都可能影響小朋友對家庭嘅完整感。

珍珠宮

yantung2010 發表於 23-7-9 11:31
客觀講,合作社式離異家庭好理想,可惜人嘅感情難做到。兩個人一定相處好有問題先會離婚,好多時都會睇對 ...
啊,從這個分析中 帶出一個 要點 給我看到的、、、、
小朋友對家庭的完整感 不在於論斷父母的對錯道德觀
而在於於看到父母以身作則 如何 「work with difficult person」的 team work skill set.

人的感情 真不是我這Asperger腦的強項
我很高興在此版常閱讀到 你的分享內容
有助於我在經營兩性關係方面的成長
謝謝!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 23-7-9 23:57
啊,從這個分析中 帶出一個 要點 給我看到的、、、、
小朋友對家庭的完整感 不在於論斷父母的對錯道德觀
而 ...

不用客氣。
我有朋友因老公出軌離咗,但小朋友好喜歡阿爸,經常會見面。小朋友要錢買嘢,阿媽叫佢問阿爸,小朋友就護住阿爸,話阿爸無錢,所以我知有啲小朋友會從自己角度睇問題,而唔係從父母的對錯去睇。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-7-10 00:08
不用客氣。
我有朋友因老公出軌離咗,但小朋友好喜歡阿爸,經常會見面。小朋友要錢買嘢,阿媽叫佢問阿爸, ...

我朋友說起當然有點不甘心,但對住小朋友沒有過激反應,小朋友左右逢源,缺失感就少好多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

MiguelAngelo_FB 發表於 23-7-5 16:49
但小朋友就無得選擇。 ...
呢句我火都來!你唔覺嘔心我鄧你尷尬。

你而家心痛個女,唔見你心痛你仔既?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-7-10 11:56
呢句我火都來!你唔覺嘔心我鄧你尷尬。

你而家心痛個女,唔見你心痛你仔既?

我個仔,你又知我唔心痛,又個爛賭老婆,諗住個仔跟佢會改過,點知原來要個仔是為了每個月有錢,你估我好想唔要個仔嗎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

MiguelAngelo_FB 發表於 23-7-10 20:05
我個仔,你又知我唔心痛,又個爛賭老婆,諗住個仔跟佢會改過,點知原來要個仔是為了每個月有錢,你估我好想唔要個仔嗎...

咁我先向你致歉。

為人父母, 陌生人請你公平對待孩子, 不論生母是誰。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

BK Milk勳章

mingmama 發表於 23-7-2 21:40
樓主好似喺之前嘅post提過佢太太可能有第二個

咁算數,
自己好好照顧小朋友

大宅

你試下做好俾佢睇,就算離婚也可以復婚。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊